WikiLeaks, între vodevil și risc de securitate

Categories La zi, trimitere stanga (cu foto)Posted on

WikiLeaks, între vodevil și risc de securitate

Dezvăluirile WikiLeaks au escaladat de la caracterizări acide ale unor lideri internaționali și convorbiri confidențiale la obiective strategice a căror distrugere ar fi un dezastru nu doar pentru SUA sau țările-gazdă, ci și la nivel regional sau mondial.

Primele serii publicate din cele aproximativ 250.000 de telegrame diplomatice americane ajunse în posesia site-ului WikiLeaks au șocat mai mult prin limbajul folosit decât prin senzaționalul sau gravitatea informațiilor, iar cel mai important efect al publicării lor a fost erodarea încrederii în diplomații americani, câțiva dintre aceștia declarând pentru presă că „nimeni nu mai vrea să stea de vorbă cu ei” sau că sunt întrebați dacă vor scrie ceea ce aud.

Limbajul colorat, deși departe de accepțiunea comună a ceea ce ar trebui să fie diplomația, reușește însă să sintetizeze foarte bine concluziile autorilor telegramelor cu privire la un personaj sau o situație analizată.

Fostul și actualul președinte rus, Vladimir Putin și Dmitri Medvedev, de exemplu, vor avea de luptat cu „eticheta” de „Batman și Robin”, la care, în cazul lui Putin, se adaugă și cea de „câine alpha”.

Reputația de petrecăreț a premierului Italiei, Silvio Berlusconi, sau orgoliul președintelui Franței, Nicolas Sarkozy, sunt confirmate de telegramele publicate de WikiLeaks. Concizia diplomaților americani le-a fost dată drept exemplu colegilor lor indieni, renumiți pentru „înfloriturile” stilistice și formulele protocolare, cărora li s-a recomandat să studieze cu atenție telegramele Departamentului de Stat și să încerce „creații” similare.

Până la urmă, situația stânjenitoare creată de rapoartele diplomatice în stil bârfă a fost depășită, „andrisantul” telegramelor, secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, primind de la omologii săi replici de genul: „A, nu e nici o problemă, să vedeți ce avem noi despre dumneavoastră!”.

Cadou pentru teroriști

Telenovela – sau, mai corect spus, fiind vorba despre SUA, soap-opera – WikiLeaks a luat însă o altă turnură, extrem de gravă, o dată cu publicarea unei liste de obiective strategice din întreaga lume a căror atacare sau distrugere ar afecta securitatea Statelor Unite, și nu doar a lor.

Între aceste obiective se numără nucleul de telecomunicații din Hereford și trei uzine ale BAE Systems din Marea Britanie, cablul submarin de telecomunicații care leagă cele două coaste ale Atlanticului, de la Cornwall la New York, o fabrică de antivenin de șarpe din Australia, un laborator care produce insulină din Danemarca, o mină de cobalt din Congo.

Aceste dezvăluiri reprezintă un cadou extraordinar pentru organizațiile teroriste, au avertizat experți și responsabili din domeniul securității. Liderul minorității din Senatul american, Mitch McConnell, a declarat că fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, este „un terorist high-tech” care a adus un „prejudiciu uriaș” Statelor Unite.

Sir Malcolm Rifkind, fost ministru de Externe și al Apărării britanic și fost președinte al Comisiei pentru servicii secrete și de securitate a Camerei Comunelor, a declarat că această dezvăluire „este încă o dovadă a faptului că ei (fondatorul WikiLeaks și colaboratorii săi – n.r.) au fost în general iresponsabili, la limita criminalității”.

Moartea spionajului

„WikiLeaks ar putea să fie pentru spionaj ceea ce este Internetul pentru presa tipărită. De ce ar plăti guvernele bani grei și ar risca viața agenților lor, când pot obține informații murdare despre inamicii lor cu un simplu click?”, remarcă Vadim Nikitin într-un articol publicat pe Foreign Policy Blogs al Foreign Policy Association.

Nikitin face o legătură între cele două mari scandaluri legate de informații confidențiale care au ținut în aceste zile primele pagini ale presei internaționale: dezvăluirile WikiLeaks și arestarea sub acuzația de spionaj a frumoasei asistente rusoaice a unui parlamentar britanic cunoscut pentru slăbiciunea lui pentru est-europence.

„Se presupune că Rusia a plătit mii de dolari (și și-a asumat un risc considerabil pentru reputația sa internațională) pentru a pregăti o «capcană blondă cu miere» (Zatuliveter) să lucreze ani de zile pentru a infiltra Palatul Westminster (sediul Parlamentului britanic – n.r.)… doar pentru a afla câteva locuri în care britanicii își țin armele nucleare. Dar chiar ieri WikiLeaks a postat o listă cuprinzătoare a obiectivelor de infrastructură pe care SUA le consideră critice pentru interesele lor de securitate națională – ABSOLUT GRATUIT!”, conchide Vadim Nikitin.

Autoritățile suedeze au emis pe numele fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, aflat în Marea Britanie, un mandat de arestare sub acuzația de molestare sexuală. Noul cont deschis de acesta în Elveția a fost închis, fiind astfel blocată principala cale de finanțare a site-ului, iar serverul care găzduiește WikiLeaks a fost ținta mai multor atacuri informatice. Site-ul a fost replicat, pentru siguranță.

Dana HĂDĂREANU