4 Din 10 Companii Din Tara Erau Deja Vulnerabile Inainte De Pandemia Covid-19

Categories Dosarele TimpulPosted on

Coface Romania a lansat o analiza a mediului de afaceri in contextul Covid-19 in cadrul Country Risk Conference, un eveniment de afaceri cu traditie, aflat acum la cea de-a 16-a editie, care a avut loc pe 21 aprilie. Conform datelor, 4 din 10 companii active pe piata interna era deja vulnerabila inaintea impactului economic negativ cauzat de pandemia Covid-19 in 2020.

In contextul scaderii vanzarilor, intreruperii activitatii si incasarii ulterioare a facturilor, aproximativ 11% dintre companiile active cu o situatie favorabila inainte ca pandemia sa poata intra in faliment in 2020, ducand la dublarea somajului si aprofundarea recesiunii economice cu inca 6pp, amplificand declinul economic cu aproape -10%. Aceasta situatie a fost evitata din cauza lichiditatii semnificative generate pe piata de schemele de ajutor de stat.

Companiile active in Romania se aflau la inceputul anului 2020 intr-o situatie mai vulnerabila in comparatie cu criza financiara anterioara. Reflectia situatiei financiare consolidate la sfarsitul anului 2019 comparativ cu cea din 2007 (anii dinaintea crizei economice din 2008 si respectiv 2020) pentru companiile active in Romania indica cinci probleme:

Pentru a intelege mai bine situatia companiilor din 2020 si impactul lipsei masurilor de sprijin guvernamental, au fost aplicate doua socuri negative generalizate, si anume, scaderea cifrei de afaceri si cresterea creantelor companiilor. O scadere cu 6% a cifrei de afaceri a fost estimata la nivelul economiei, precum si o crestere potentiala de 14% a creantelor companiilor active in Romania in absenta masurilor de sprijin oferite de autoritati.

Aplicand aceste variabile companiilor active in Romania, exista un esantion de companii cu o situatie favorabila inainte de pandemie, dar care au intampinat dificultati in 2020, de 25.837 de afaceri, concentrand cca. 390.000 de angajati si 11% din veniturile intregului mediu de afaceri. Vulnerabilitatea companiilor a crescut direct proportional cu dimensiunea acestora.

Sectoarele cele mai grav afectate de acest fenomen sunt angro si cu amanuntul, industria extractiva, transporturile si HoReCa. Pe de alta parte, sectoarele cele mai vulnerabile sunt sanatatea si ingrijirea sociala, IT, industria alimentara si a bauturilor sau agricultura.

,,Desi modul in care evolueaza lucrurile in zilele noastre indica o recuperare mai buna decat am fi putut anticipa in 2020, nu trebuie sa ignoram riscurile ascunse. Analizele Coface arata ca, din cauza deteriorarii reale a situatiei financiare a unei parti a mediului de afaceri, exista o serie de companii din economie care prezinta un risc iminent de insolventa. Aceste insolvente ,,ascunse” nu s-au concretizat din cauza lichiditatii semnificative puse pe piata de guverne, dar, in functie de evolutiile economice din perioada urmatoare, ele pot intra in vigoare pe termen mai scurt sau mai lung. Este esential sa ramanem realisti si capabili sa ne adaptam constant, luand in considerare atat riscurile, cat si oportunitatile „, a declarat Eugen Anicescu, Country Manager, Coface Romania.

Cea de-a 16-a editie a Conferintei privind riscurile de tara a adus in atentia celor peste 350 de participanti, principalele evolutii si tendinte ale economiei actuale, precum si scenariile posibile ale revenirii post-Covid-19.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *