7 Beneficii ale unui hobby

Categories Timpul LiberPosted on

De multe ori credem ca hobby-urile sunt rezervate persoanelor care au mult timp liber si ca a avea un hobby sau a nu-l avea, nu conteaza.

In realitate acest lucru nu este asa: exista cel putin 7 beneficii care ne fac sa ne dam seama cat de important este sa cultivam un hobby, iar vara poate fi un moment bun pentru a relua interesele abandonate sau a descoperi altele noi.

Un hobby are urmatoarele beneficii:

Ne invata sa luam o pauza. Un hobby ne ofera posibilitatea de a face o pauza mentala, in timp ce ne simtim in continuare productivi.

Ne permite sa experimentam stresul pozitiv. Stresul pozitiv (eustress) este tipul de stres care ne face sa ne simtim entuziasmati de ceea ce facem si care ne da si mai multa dorinta de a face. Daca facem ceva ce ne place – ceva ce facem doar pentru ca ne place – ne vom simti plini de entuziasm, bucurie si vointa de a trai. Creativitatea va fi, de asemenea, stimulata, aducand o influenta benefica asupra muncii noastre si a vietii noastre de zi cu zi.

Ne permite sa ne asumam noi provocari. Hobby-urile intrerup rutina si ne permit sa ne ocupam de alte activitati decat munca. Dedicarea la noi activitati ne pune la incercare, dar fara stresul negativ tipic provocarilor de munca. Si astfel dezvoltam noi puncte de vedere si noi moduri de a vedea lucrurile.

Ne conecteaza cu ceilalti. Chiar daca ne dedicam activitatilor solitare precum desenul, ne raportam in continuare la alte persoane: oameni carora le place sa faca ceea ce ne place si noi, oameni care vad rezultatul activitatii noastre, oameni cu care sa facem schimb de sfaturi si opinii. O comparatie pozitiva si imbogatitoare.

Ne elibereaza de stresul negativ. Adaugarea unei activitati la lista noastra de sarcini poate parea o modalitate de a creste stresul, dar de fapt urmarirea hobby-ului preferat inseamna exact opusul.

Concentrarea pe activitati care nu au nicio legatura cu munca ne permite sa ne curatam mintea de frici, griji si tensiuni si ne permite sa ne reincarcam bateriile inainte de a ne intoarce la munca.

Ne concentreaza pe aici si acum. Daca ne place cu adevarat ceea ce facem, atunci ne lasam dusi de energia pe care o poate da activitatea si nu ne gandim la ce ar trebui sa facem mai departe sau la ce s-a intamplat inainte. Ne concentram pe aici si acum si invatam sa apreciem prezentul.

Imbunatateste sanatatea. Unele cercetari arata ca angajarea intr-o activitate care ne amuza si relaxeaza are efecte pozitive asupra sanatatii noastre: scade tensiunea arteriala, reduce riscul de depresie, reduce nivelurile de cortizol cu ​​efecte pozitive asupra metabolismului nostru si, de asemenea, asupra taliei noastre. Un hobby ofera bunastare corpului si mintii.

Gasirea unui nou hobby nu este intotdeauna usoara. Nu ne putem forta sa apreciem o activitate: dimpotriva, toate trebuie sa fie foarte naturale.

Daca nu ati gasit inca ceva care va place, experimentati, incercati lucruri noi. Inscrieti-va la un curs care vi se pare interesant.

Cheia gasirii unei activitati care ne place si de care ne indragostim este sa pastram o minte deschisa catre noi posibilitati si sa incercam, sa incercam, sa incercam.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *