ALERTĂ: Milioane de tone de cianuri din Turcia amenință Marea Neagră

Categories La ziPosted on

ALERTĂ: Milioane de tone de cianuri din Turcia amenință Marea Neagră

Turcia se află la un pas de un dezastru ecologic fără precedent, după ce, la sfârșitul săptămânii trecute, un al doilea dig al unui baraj s-a prăbușit, relevă voxpublica.realitatea.net/.

În spatele ultimului dig rămas în picioare – din cele trei inițiale – există 15 milioane de tone de deșeuri cu cianuri, provenite de la exploatarea unei mine de argint a companiei Eti Silver din regiunea Kutahya, Turcia.

Deșeurile din iazul aflat la 34 de kilometri de capitala provinciei, în apropierea satului Gumus, amenință direct alte patru localități.

”În cazul că cedează și ultimul dig al iazului de decantare, deșeurile cu cianuri ar putea ajunge cu ușurință în râul Sakarya prin râul Porsuk și apoi în Marea Neagră. Un dezastru de 25 de ori mai mare decât dezastrul de la iazul de decantare din Ungaria (de anul trecut, de la Kolontar – n.a.) s-ar putea întâmpla la Kutahya în orice minut”, se arată într-un comunicat al Uniunii Turce a Inginerilor și Camerei Arhitecților (TMMOB).

”Activitățile miniere desfășurate cu folosirea cianurii aduc mereu moarte, foamete și sărăcie”, se arată în comunicatul TMMOB.

”Consecințele sunt greu de imaginat dacă și ultimul dig cedează. Chiar și o cantitate foarte mică de cianuri este mortală. Ce avem aici este de 125 de ori mai mult decât doza letală pentru oameni”, a afirmat Tașdemir Murat. ”Sute de oameni ar putea muri. Nu va mai fi nici agricultură. Acesta ar putea deveni unul dintre cele mai grave dezastre de mediu din lume”, a mai spus Tașdemir.