Anca Boagiu ia calea ferată la puricat. Vezi aici cine va fi verificat de AFER

Categories Economie, La ziPosted on

Anca Boagiu ia calea ferată la puricat. Vezi aici cine va fi verificat de AFER

Accidentele foroviare din ultimii doi ani de zile în care au fost implicaţi atât operatorii de stat cât şi cei privaţi i-au determinat pe oficialii Ministerului Transporturilor să ia măsuri suplimentare de siguranţă. Ministrul Anca Boagiu a anunţat marţi că a semnat un ordin pentru verificarea suplimentară a cunoştinţelor personalului responsabil şi efectuarea de verificări de către Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română (ASFR).

Ea şi-a fundamentat decizia prin producerea, în perioada octombrie 2009 – noiembrie 2010, a unei serii de accidente feroviare grave, fiind constatat şi un grad ridicat de repetabilitate a erorilor umane care au stat la baza producerii acestora.

Măsurile vizează verificarea profesională suplimentară a cunoştinţelor personalului feroviar cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei feroviare, a angajaţilor cu atribuţii în organizarea şi conducerea activităţii de transport feroviar, în perioada 1 februarie – 30 aprilie 2011. De asemenea ASFR (instituţie din cadrul Autorităţii Feroviare Române – AFER), prin Inspectoratele de Siguranţă Feroviară, va face acţiuni de inspecţie de stat.

Măsurile sunt aplicabile administratorului infrastructurii feroviare publice, compania naţională CFR SA, gestionarilor de infrastructură feroviară neinteroperabilă (companii care au închiriat şi exploatează linii secundare de la CFR SA), operatorilor de transport feroviar şi operatorilor economici – furnizori feroviari – autorizaţi să efectueze lucrări de construire, modernizare, întreţinere şi reparare a infrastructurii feroviare, care deţin şi utilizează drezine autopropulsate, utilaje de cale sau altele similare acestora.

Aceste activităţi suplimentare se vor efectua de către CENAFER şi AFER fără a se percepe tarifele uzuale, iar operatorii economici vizaţi nu vor suporta cheltuieli suplimentare. (Adrian Bărbulescu)