Cum alegem grădinița și școala

Categories trimitere stanga (cu foto), ViațăPosted on

Cum alegem grădinița și școala

De la apariția sistemului de învățământ particular, alternativ celui de stat, oferta educațională privată se extinde tot mai mult, de la grădinițe până la universități. În aceste condiții, alegerea pe care trebuie să o facă părinții este din ce în ce mai grea, aceștia punând în balanță avantajele și dezavantajele alegerii unei grădinițe sau școli de stat sau, dimpotrivă, a uneia private.

Pentru majoritatea românilor însă, rămâne de bază tot școala de stat, accesul la instituțiile private fiind  condiționat de puterea financiară a fiecăruia, mai ales că taxele nu sunt de neglijat, iar criza a dat multora planurile peste cap.

Categoric, în prezent cele mai căutate forme de învățământ particular de la noi sunt grădinițele și universitățile. Grădinițele s-au dezvoltat în proporție de peste 90% pe motiv de criză de locuri la cele de stat, iar universitățile pe faptul că îi momesc pe absolvenții de liceu cu taxe de studiu foarte mici, de câteva sute de euro pe an, și atunci mai toți liceeni vor să-și adauge și o diplomă de facultate.

Instituții autorizate și acreditate

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, în anul școlar precedent, la nivel național existau 23.417 grădinițe și școli primare (6.396 în mediul urban și 17.021 în mediul rural) și 5.875 de școli generale cu clasele I-VIII (1.438 în mediul urban și 4.437 în mediul rural).

În privința învățământului privat, statisticile Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP) arată că, în prezent, în România funcționează 995 de unități de învățământ preuniversitar particular, din care 752 sunt autorizate și 243 sunt acreditate.
Din acestea, 530 sunt grădinițe – 434 autorizate (161 în București) și 96 acreditate (13 în București), 83 sunt școli primare – 52 autorizate (14 în București) și 31 acreditate (6 în București) și 37 sunt școli gimnaziale – 22 autorizate (9 în București) și 15 acreditate (4 în București).

La acestea se adaugă și alte grădinițe și școli care funcționează după sistemul țării care le-a înființat la noi, în România, deci nu au trecut prin sistemul de autorizare românesc, cum sunt Școala Americană, Școala Germană din București etc.

Până la 1.500 euro/lună la o grădiniță particulară

Deși criza a afectat mulți români, unii fiind nevoiți să-și retragă copiii de la grădinița particulară și să-i înscrie la o instituție de stat, destui părinți optează pentru sistemul alternativ celui de stat.

Mulți fac această alegere îndeosebi datorită programelor diversificate ce le sunt oferite copiilor, grădinițele particulare întrecându-se în activități tot mai diverse, programe și predare în limbi străine, cursuri opționale de dans, sport, transport de acasă la grădiniță și înapoi, masă, numărul mai mic de copii într-o grupă etc.

Dar toate acestea costă, o lună la o grădiniță particulară putând ajunge chiar spre 1.500 euro, cum se întâmplă, de exemplu, la Școala Americană, dar și  la grădinița de la British School of Bucharest.

În general însă, o lună la o grădiniță particulară autorizată în sistemul românesc costă, în medie 1.000-1.200 de lei, mai puțin sau mai mult, în funcție de pachetul pentru care a optat părintele.
La grădinițele „Arc en Ciel” taxa lunară este de 950 lei, la care se adaugă 14 lei/zi pentru masă și 150-300 lei/lună pentru transport, în funcție de distanța de la grădiniță la domiciliul copilului și doar pentru părinții care solicită și acest serviciu.

Părinții care aleg să-și ducă micuții la una dintre grădinițele Junior ale Fundației Genesis din București trebuie să scoată din buzunar între 1.300 și 1.500 lei/lună, în funcție de program (scurt sau prelungit), taxa incluzând trei mese pe zi pentru copiii de la programul scurt, respectiv patru mese pe zi pentru cei de la programul prelungit, activitatea didactică – engleză intensiv, arte plastice, educație muzicală, dans, arte marțiale, câte o ședință de engleză și franceză pe săptămână etc.

Fotografii de Florin EȘANU

Suplimentar faţă de acești bani, mai trebuie achitate taxa de înscriere de 400 lei/an și taxa de întreținere a campusului școlar – 500 lei/an. Părinții care solicită și transport pentru micuți vor plăti între 300 și 500 lei pe lună, în funcţie de distanță.

La grădinița din cadrul The International School of Bucharest, taxa anuală este cuprinsă între 4.450 și 5.450 euro, în funcție de program, scurt sau prelungit, la care se adaugă și taxa de înscriere de 300 euro.

Pentru părinții care optează pentru grădinița din cadrul Şcolii Spectrum, taxa anuală este de 1.990 euro, în care nu intră însă costul pentru masă și transport, care este suplimentar și doar dacă părinții solicită și aceste servicii.

„Din acest an, mi-am dus copilul la grădiniță la Cambridge School of Bucharest, fosta școală libaneză. Până anul trecut a fost la «Zori de Zi», că noi locuim în Mogoșoaia, deci ne-am orientat, în primul rând, pentru apropierea de casă. Revenind în prezent, văd că băiatul este mulțumit. Toate discuțiile la respectiva grădiniță  sunt în engleză și am remarcat o diferență netă între fosta și actuala. La 5 ani, cât are Călin, a terminat alfabetul și acum face cuvinte. Când l-am dus nu știa deloc engleză, dar a început să învețe și chiar îi place. Nu-mi pare rău că l-am adus aici, chiar dacă taxa este mai mare decât la cealaltă grădiniță. În privința taxelor, anual plătesc 4.300 euro, pentru că eu am vrut program prelungit, până la ora 17.00. Mai sunt și banii pentru costumul copilului de la grădiniță – 200 euro –, plus masa, care este în sistem catering și costă 500 lei/lună. Dar băiatul este mulțumit și am văzut și eu că a făcut progrese serioase de când este la această grădiniță, deci nu am regrete”, a spus E.C.

În provincie, costuri ceva mai mici

Cum era de așteptat, costurile la grădinițele particulare din orașele de provincie sunt ceva mai mici. De exemplu, la grădinițele Şcolii Spectrum din Ploiești sau Timișoara, taxa anuală este de 1.350 euro pentru programul scurt, până la ora 12.00, 1.500 euro pentru programul normal, până la ora 15.00,  sau 1.750 euro pentru programul prelungit, până la ora 17.00,  dar fără masă și transport.

Părinții care nu-și trimit copiii cu pachețel la ei pot solicita masă la grădiniță, în acest caz achitând  o taxă suplimentară lunară de 50 euro. De asemenea, se poate solicita și transport pentru micuți, dar tot cu costuri suplimentare față de taxa anuală. Pentru înscrierea la grădiniță se plătește o taxă anuală de 100 euro.

Supraaglomerarea, marea problemă a instituțiilor de stat

Chiar dacă sunt și destule grădinițe de stat foarte bune, cu educatoare cu experiență și care știu foarte bine să se ocupe de cei mici, fiind dedicate activității didactice și lucrului cu preșcolarii, spațiile insuficiente, care conduc la supraaglomerare, reprezintă principalul inamic. Ceea ce nici nu este de mirare.

Oricât de bună ar fi o educatoare, să ajungi să ai și 35 de copii într-o grupă este deja anormal. De fapt, din cauza acestei probleme unii părinți refuză din start alternativa de stat, chiar dacă cea privată, la care pot avea acces cu veniturile de care dispun, nu sunt chiar ceea ce au visat.

„Mi-aș fi dus băiețelul la grădinița de la stat, mai ales că sediul este complet modernizat și educatoarele sunt bune, dar grupele de copii sunt foarte aglomerate. Copilul meu este mai sensibil și nu aș fi vrut să se tot îmbolnăvească. Nu sunt foarte mulțumită de cadrele de la grădinița particulară unde am dus băiatul, și plătesc destul în fiecare lună, 1.200 lei fără transport, dar nu am avut altă variantă. În clasa I sigur va merge la o școală de stat. Pentru că-i place foarte mult germana, probabil că îl voi înscrie la liceul german”, ne-a spus V.M din Chitila, județul Ilfov.

În privința costurilor, la stat categoric că este mai ieftin, fie că ne referim la grădiniță sau la școală.

Teoretic, nu există taxe, dar cum bugetul Educației este tot mai cârpit, părinții trebuie să dea bani pentru material didactic, mai o atenție pentru doamna educatoare etc., deci nu se mai poate vorbi de învățământ 100% gratuit în sistemul educațional de stat.

Evident, nu vorbim de banii pe care trebuie să-i plătească părinții care aleg să-și dea copiii la o grădiniță cu program prelungit, la care pentru masa zilnică se plătesc 10 lei, pentru că acesta este deja un alt serviciu oferit.

Şcoli primare și gimnaziale

Chiar dacă sunt mult mai puține decât grădinițele, care s-au dezvoltat tocmai pe fondul crizei de locuri în cele de stat, o alternativă la școlile publice o reprezintă cele particulare. Dar și pentru acestea părinții trebuie să fie siguri că au bani să acopere costurile necesare.

La Școala Genesis, pentru clasele I-IV taxa lunară este de 2.200 lei, iar la gimnaziu aceasta se ridică la 2.500 lei. Suplimentar, elevii trebuie să mai achite taxa anuală de înscriere, în valoare de 800 lei, și taxa anuală de întreținere a campusului școlar, tot în valoare de 800 lei.

Un an școlar la școala particulară „Anastasia Popescu” din București îi costă pe părinți 1.200 lei/lună, la care se adaugă masa (14 lei/zi), transportul, manualele etc. La Şcoala Germană din București, organizată după sistemul german și cu programe școlare din Germania, un an de studiu costă  8.650 euro, la care se adaugă masa în sistem catering – 60 euro/lună și, dacă se dorește, se poate plăti și transportul elevilor.

Evident, dacă ne gândim la Şcoala Americană sau la cea britanică, de exemplu, taxele anuale de studiu se dublează. Acele școli sunt însă frecventate de copiii cetățenilor străini care lucrează pentru anumite perioade la noi în țară, fiind reprezentanții cine știe căror companii multinaționale, reprezentanți diplomatici etc.

Acestora li se adaugă câțiva elevi români cu părinți foarte bine situați financiar și, pentru a mai avea și câte un olimpic veritabil, se mai admit și români din familii normale, cu rezultate  remarcabile la învățătură, care beneficiază de burse de studiu.

Mirela DALAIS