Cu totii am mai fost acolo: deschidem frigiderul pentru a gasi o varza rumenita, ofilita sau un dovlecel plictisitor si zbarcit, ascuns in toc, cu zile trecute de varf, destinat cosului de gunoi. In Statele Unite, aruncam peste 200 de kilograme de mancare de persoana anual – aproximativ 30 pana la 40 la suta din toate alimentele achizitionate.
Nu se poate nega ca avem o problema profunda a risipei de alimente, dar este in puterea noastra sa o rezolvam. Cu mici ajustari ale rutinei noastre zilnice, fiecare dintre noi putem reduce cantitatea de gunoi care iese din bucatariile noastre, sa ne micsoram amprenta de carbon si sa reducem povara depozitelor noastre de gunoi.
Aceste idei va vor porni pe drumul catre o bucatarie mai ecologica.
1. Planificati dinainte
Una dintre cele mai simple si mai eficiente moduri de a reduce risipa alimentara este sa cumparati doar ceea ce aveti nevoie. Planificati mesele in avans, scrieti o lista de cumparaturi si respectati-o si aveti grija deosebita pentru a evita cumpararea excesiva a articolelor perisabile. Planificarea din timp va permite, de asemenea, sa va flexibilizati abilitatile culinare si sa profitati de ceea ce este local si de sezon. (Gasiti mai multe sfaturi de planificare a meselor la „Cum sa simplificati planificarea mesei“.)
„Imi place sa ma inspir din meniurile restaurantului sau din tejgheaua cu alimente preparate din magazinul de produse naturiste”, scrie activistul de mediu Bea Johnson in Zero Waste Home . „Aceasta abordare imi alimenteaza creativitatea si se potriveste stilului meu de cumparaturi de a cumpara sezonier.”
2. Organizati-va
Fiti constienti de datele de expirare si aranjati-va camara si frigiderul astfel incat sa ajungeti mai intai pentru articolele care sunt setate sa depaseasca cel mai curand. Nimeni nu vrea sa descopere o cutie de iaurt care rasare mucegai in spatele frigiderului.
Inainte de a face cumparaturi, verificati continutul camarei si al frigiderului. Acest lucru va va ajuta sa va impiedicati sa va dublati (sau sa triplicati) accidental produsele pe care le aveti deja la indemana.
3. Salveaza-ti resturile
In loc sa le aruncati la gunoi, pastrati tulpinile de kale, blaturile de morcovi, cojile de ceapa si alte resturi pentru a face cioburi si supe. Dupa cum noteaza Lindsay-Jean Hard in cartea sa, Cooking With Scraps , „[It] nu ar trebui sa fie intimidant sau coplesitor sau sa se simta ca o corvoada: sunt doar ingrediente.”
Avand in vedere asta, foloseste-ti miezul si cojile de mere pentru a face otet; bomboane acele coji de citrice; si transforma-ti painea veche in crutoane. (Gasiti cinci dintre retetele Hard pentru resturi de mancare la „5 retete de la radacina la tulpina“.)
4. Asteptati sa spalati produsele
Spalati-va legumele si fructele numai cand sunteti pe cale sa le folositi, in loc sa le treceti la robinet, de indata ce le despachetati acasa. Spalarea produselor inainte de a le depozita face ca unele articole sa se strice mai repede. (Consultati „De la recolta pana acasa: un ghid pentru manipularea produselor” pentru mai multe sfaturi despre imbunatatirea duratei de valabilitate a produselor proaspete.)
5. Inghetati-l
Fanii pregatirii meselor stiu deja cat de indispensabil este congelatorul pentru depozitarea pe termen lung – iar in calatoria pentru a reduce risipa de mancare, este cel mai apropiat aliat al tau. Puneti o halba de fructe de padure moale acolo pentru a le adauga la smoothie-uri, coaceti intr-un cizmar sau transformati-le intr-o gem. Congeleaza bananele prea coapte pentru paine cu banane sau foloseste sfecla congelata pentru murat.
Chiar si ierburile proaspete pot fi congelate si pastrate pentru mai tarziu: taiati-le si puneti-le in tavi de gheata cu putin ulei de masline extravirgin organic. Cand sunteti gata sa folositi ierburile, adaugati un cub direct intr-o tigaie fierbinte. (Incercati aceste 20 de sfaturi si trucuri pentru a economisi si mai mult timp, bani si resurse.)
6. Fii flexibil
Daca faceti o reteta care necesita ceapa, dar aveti doar praz la indemana, faceti schimbul. Retetele sunt doar linii directoare, iar gatitul este un proces organic. Improvizati in timp ce gatiti si nu simti ca trebuie neaparat sa urmezi o reteta la litera.
Foloseste ingredientele pe care le ai la indemana – s-ar putea sa fii surprins de cat de delicios este felul tau de mancare. (Gasiti cateva dintre mancarurile noastre flexibile preferate – plus sfaturi pentru a stoca o camara care va va face usor de improvizat – la „Cum sa stocati o camara de baza pentru alimente“.)
7. Impartasiti bogatia
A facut prea mult prajit de legume sau curry de pui? Daca te trezesti incarcat cu resturi, le poti ingheta oricand – sau, mai bine, oferi cateva vecinilor tai. Nu este doar o modalitate de a reduce risipa alimentara; este o modalitate excelenta de a promova comunitatea.
8. Sari peste plastic. . .
Este dificil si costisitor sa reciclati plasticul, asa ca, chiar daca puneti acel borcan gol cu unt de migdale in cosul de reciclare, este posibil sa ajunga intr-o groapa de gunoi. De aceea, este important sa achizitionati produse fara plastic de la magazin alimentar ori de cate ori este posibil.
Daca gasiti articole pe care le cumparati in mod regulat in acele materiale plastice plictisitoare – recipiente cu orez, de exemplu – luati in considerare cumpararea de la pubele in vrac. Este o optiune excelenta pentru condimente si ierburi uscate, deoarece puteti crea amestecuri de condimente acasa, mai degraba decat sa cumparati tone de sticle individuale. (Aflati mai multe sfaturi pentru a trai cu mai putin plastic la „18 moduri de a trai cu mai putin plastic“.)
9. . . . Sau Reutilizati-l
Unele materiale plastice sunt inevitabile. In loc sa aruncati acele containere goale pentru mancare, atata timp cat sunt marcate cu numarul 2, 4 sau 5, le puteti reutiliza. Sunt grozave pentru depozitarea resturilor, a condimentelor de casa si a mancarurilor pregatite. De asemenea, puteti spala si refolosi pungile de plastic – doar nu puneti plastic in masina de spalat vase sau cuptorul cu microunde.
10. Spune NU produselor de unica folosinta
Pentru a va indeparta complet de folie de plastic si pungi, investiti in hartie de ceara de albine. Aceasta alternativa inteligenta, reutilizabila, are proprietati antimicrobiene, asa ca nu numai ca este mai durabila, ci si poate ajuta la limitarea deteriorarii alimentelor. De asemenea, puteti cumpara pungi de tip sandwich din silicon, care pot fi spalate si refolosite.
Bautorii de cafea ar putea lua in considerare trecerea la filtre de cafea reutilizabile (si nu uita ca acele zat de cafea pot fi folosite ca ingrasamant pentru plantele tale iubitoare de acid). Daca esti un bautor de ceai, opteaza pentru ceai cu frunze vrac sau cumpara doar marci care folosesc plicuri de ceai biodegradabile.
Cat despre prosoape de hartie? Schimba hartia cu prosoape de panza si foloseste-le ori de cate ori este posibil. „Daca incetati sa cumparati produse de unica folosinta pentru bucataria dvs.”, scrie Johnson, „veti realiza rapid ca a trai fara ele este foarte posibil.”
11. Fa-o singur
Cu totii cadem victimele comoditatii. Cat de simplu este sa adaugi o sticla de ketchup sau un borcan de maioneza in cosul de cumparaturi? In schimb, luati in considerare sa le faceti acasa. Veti cumpara mai putine plastice, iar condimentele pe care le creati vor fi complet fara conservanti. De asemenea, puteti face acasa iaurt, granola si hummus in stil grecesc cu relativa usurinta. (Gasiti unele dintre retetele noastre preferate facute cu zgarietura la „5 retete facute din zgarietura“.)
12. Recicleaza
„Chiar si dupa ce ati folosit fiecare parte posibila a alimentelor si ati depozitat-o in mod corespunzator, veti avea in continuare niste deseuri de mancare”, scrie Hard. „Acele resturi nu trebuie trimise la o groapa de gunoi; pot fi compostate pentru a returna nutrientii valorosi in sol.”
Acele miezuri de mere, cojile de legume si frunzele de ceai pot fi folosite pentru a hrani solul din gradina dvs. Amestecati zatul de cafea in solul plantat cu trandafiri, afine, crini, varza si hortensii.
Nu ai o gradina? Colectati resturi intr-un cos si utilizati compost de langa bord, daca este disponibil, sau contactati gradina comunitatii locale pentru a vedea daca accepta compost. (Aflati sfaturile noastre pentru compostarea incepatorilor la „Cum sa incepeti compostarea“.)