Bulgaria: Manifestaţii violente împotriva romilor în 12 orașe

Categories La ziPosted on

Bulgaria: Manifestaţii violente împotriva romilor în 12 orașe

Trei persoane, prntre care și doi poliţişti, au fost rănite şi aproximativ 100 de manifestanţi au fost arestaţi luni seara în mai multe oraşe din Bulgaria, pe fondul tensiunilor anti-țigani, după incidentele care au provocat moartea a două persoane săptămâna trecută, a anunţat poliţia.

Manifestaţii ale tinerilor care scandau sloganuri ostile minorităţii rome au avut loc luni seara în 12 oraşe, între care Sofia, Plovdiv, Varna şi Burgas.

Un poliţist a fost rănit la Varna, unde au fost reţinuţi 23 de manifestanţi.

Un poliţist şi o tânără au fost răniţi, iar 27 de persoane au fost reţinute la Sofia, unde manifestanţii s-au reunit în faţa Parlamentului.

La Plovdiv, al doilea oraş din ţară, 47 de persoane au fost reţinute pentru vandalism.

În acest oraș, romii, înarmaţi cu topoare şi bâte, s-au pregătit să întâmpine eventualii agresori, potrivit televiziunii naţionale.

Manifestaţiile, organizate prin reţelele sociale pe internet, au loc în urma unui incident grav produs vineri seara la Katuniţa, un sat din sudul ţării, cu o puternică minoritate de romi.

Doi tineri au murit aici şi alte cinci persoane au fost rănite, după un accident rutier provocat de membrii familiei liderului local al romilor, Kiril Raşkov.

Tensiunea nu încetează să crească de atunci în toată ţara.

Când locuitorii din Katuniţa au protestat faţă de “impunitatea familiei Raşkov”, au fost organizate manifestaţii în toată ţara “împotriva impunităţii ţiganilor”.

Acest lucru s-a întâmplat în pofida avertizării lansate luni de şeful statului, Gheorghi Părvanov şi de premierul de dreapta Boiko Borisov, împotriva unei agravări a tensiunilor etnice, amândoi afirmând că la originea incidentelor se află “un conflict între persoane”.

Această creştere a tensiunilor etnice, fără precedent de 20 de ani, coincide cu campania pentru alegerile prezidenţiale şi municipale din 23 octombrie.

Pentru a încerca să calmeze situația, Guvernul a anunţat deschiderea unei anchete fiscale privind veniturile familiei Raşkov.