BVB vrea să păstreze exclusivitatea Fondului Proprietatea

Categories Economie, trimitere dreaptaPosted on

BVB vrea să păstreze exclusivitatea Fondului Proprietatea

Conducerea BVB nu este de acord ca acțiunile Fondului Proprietatea să fie listate și pe o altă bursă.

Chiar dacă administratorul Fondului Proprietatea (FP), compania de investiții Franklin Templeton, își anunțase intenția de a lista titlurile fondului pe bursele internaționale, șefii Bursei de Valori București (BVB) nu agreează această intenție.

Dezacordul față de inițiativa Franklin Templeton a fost exprimat chiar de directorul general al BVB, Valentin Ionescu. Șeful bursei bucureștene este de părere că FP poate contribui la consolidarea pieței românești de capital prin creșterea lichidității și diversificarea produselor și nu își dorește ca o parte din companiile locale să migreze pe alte piețe bursiere.

În plus, în momentul de față, o dublă listare a FP este imposibilă din punct de vedere tehnic, deoarece alte societăți de compensare-decontare a tranzacțiilor din alte state (companii similare Depozitarului Central din România) nu sunt conectate la Depozitarul autohton. „Din punctul meu de vedere, nu vreau să se întâmple o altă listare a Fondului Proprietatea”, a declarat Ionescu. Totuși, directorul general al Bursei a ținut să precizeze că o eventuală dublă listare a titlurilor fondului de investiții nu-i va afecta pe acționarii acestuia, întrucât exemplele arată că lichiditatea se menține pe piața națională.

Cu prilejul listării acțiunilor FP pe platforma BVB, pe 25 ianuarie, președintele executiv al Franklin Templeton Emerging Markets, Mark Mobius, declara că a doua listare a Fondului se va face la Londra, Viena, Varșovia sau Hong Kong.