Energie eco sau escrocherie cu terenuri

Categories Explicit, La ziPosted on

Energie eco sau escrocherie cu terenuri

Depozit de eoliene

Orbiți de mirajul megainvestițiilor în energia regenerabilă, tot mai mulți primari constănțeni solicită scoaterea terenurilor de sub incidența „Natura 2000” pentru a putea fi concesionate investitorilor din domeniul eolian. Regulamentul european al ariilor protejate este, astfel, făcut praf în favoarea unor sume mari de bani pe care patronii eolienelor le-au promis edililor în schimbul dreptului de a ridica turbine pe teritoriul administrativ al comunelor. Pentru aceste inginerii imobiliare, statul român riscă amenzi drastice din partea Uniunii Europene, dar acest lucru nu-i sperie pe primari și cu atât mai puțin pe rechinii imobiliari.

Constanța este unul dintre județele cu cele mai întinse suprafețe care au intrat sub incidența „Siturilor de Importanță Comunitară și Ariilor de Protecție Specială pentru conservarea habitatelor naturale și a speciilor de păsări sălbatice – Natura 2000”.

Dacă până în acum doi-trei ani acest lucru nu i-a deranjat pe edilii comunelor vizate de „Natura 2000”, o dată cu boom-ul eolian la malul mării, atitudinea acestora s-a schimbat radical.

Cum investițiile în parcurile eoliene sunt interzise în interiorul ariilor protejate, primarii au făcut front comun împotriva prevederilor europene privind ariile protejate și solicită scoaterea terenurilor de sub protecția UE.

Speciile rare vs 4 miliarde euro

Catalogat de mulți drept un Eldorado eolian, litoralul românesc a atras cele mai mari investiții în parcurile eoliene din Europa de Est.

Numai dacă adunăm cele două megaproiecte derulate în județul Constanța de CEZ (1,1 miliarde euro) și Iberdola (2,2 miliarde euro), rezultă o investiție de peste 3 miliarde euro, la care se adaugă peste 20 de alte proiecte similare mai mici, de ordinul zecilor și sutelor de milioane de euro.

Rezultă o valoare totală a investiției care depășește „pragul” de 4 miliarde euro, cea mai mare sumă de bani pe care a putut să o atragă în ultimii 20 de ani regiunea Dobrogei.

Şi cum o bună parte dintre autoritățile locale de aici se zbat la limita sărăciei, miliardele aproape că i-au scos din minți pe primari.

De altfel, vara trecută chiar așa s-a și întâmplat la Cogealac, unde primarul și alți cinci consăteni au fost arestați după ce au intrat cu buldozerele peste un șantier eolian, în încercarea de a bloca investiția în favoarea unei firme concurente din acest domeniu.

Revenind la subiectul inițial, mai mulți edili au ridicat problema excluderii terenurilor din „Natura 2000” pe motivul că acestea blochează investițiile eoliene.

Sinoe, satul din rezervație

Comuna Mihai Viteazu, situată la granița cu județul Tulcea, a intrat în vizorul investitorilor din domeniul eolian.

Numai că, în cazul unuia dintre cele două sate, respectiv Sinoe, 80% din terenurile arabile au fost declarate situri de importanță comunitară, lucru care a tăiat pofta oamenilor de afaceri de a investi aici. „7.800 de hectare de teren la Sinoe și 3.800 de hectare de teren arabil la Mihai Viteazu sunt incluse în categoria de sit «Natura 2000». Dacă nu ar mai fi incluse, am fi asaltați de investitori.

Numai din eliberarea autorizațiilor de construcție pentru eoliene am încasa zeci de miliarde. Oamenii sunt nemulțumiți”, susține Gheorghe Grameni, primarul comunei, care a adăugat că la Mihai Viteazu s-ar putea realiza un parc eolian de 400 de turbine.

La rândul său, Gabriela Iacobici, primarul celei mai noi comune constănțene, Grădina, reclamă excluderea terenurilor localității din sistemul ariilor protejate. „«Natura 2000» cuprinde terenuri care nu trebuiau să fie incluse ca arii de protecție specială.

Nu înțelegem pe ce criterii au fost incluse în această categorie. Oamenii ar vrea să le vândă investitorilor care vor să construiască eoliene în zonă. Toată lumea ocolește acele terenuri din cauza faptului că sunt prinse în «Natura 2000»”, a explicat primarul.

Sub protecție ecologică figurează zonele Casian-Cheia, cu 2.000 de hectare, și Cheia-Pantelimon, cu o suprafață de 1.000 de hectare.

Care sunt cele 20 de zone interzise

În județul Constanța există un număr de 38 de arii naturale protejate, cu o suprafață totală de 19.646,54 hectare. Din totalul acestora, 21 sunt rezervații naturale, 12 sunt monumente ale naturii, iar cinci sunt rezervații științifice.

Prin Ordinul 776/2007 al Ministerului Mediului și Dezvoltării Durabile, pe teritoriul administrativ al județului Constanța, 20 dintre aceste zone au fost declarate situri de importanță comunitară.

Acestea sunt Canalele Dunării (Aliman, Cernavodă, Crucea, Ghindărești, Ostrov), Dealul Alah Bair (Crucea), Delta Dunării (pe teritoriul administrativ al comunelor Corbu, Istria, Mihai Viteazu, Săcele), Dumbrăveni-Valea Urluia-Lacul Vederoasa (Adamclisi, Aliman, Cobadin, Deleni, Dobromir), Dunele Marine de la Agigea, Fântânița Murfatlar, Izvoarele Sulfuroase de la Mangalia, Mlaștina Hergheliei-Obanul Mare și Peștera Movilei, Pădurea Esechioi-Lacul Bugeac, Peștera Limanu, Podișul Nord Dobrogean, Recifii Jurasici Cheia, Vama Veche-2 Mai, Zona Marină de la Capul Tuzla.

Legea privind protecția siturilor „Natura 2000” nu interzice din capul locului activitățile economice, sau cel puțin așa prevăd amendamentele, însă nici unul dintre investitorii din domeniul eolian sau imobiliar nu vrea să-și asume riscul de a derula afaceri în ariile protejate.

La nivelul întregii țări, programul „Natura 2000” include peste o sută de Arii de Protecție Specială Avifaunistică (SPA) și 273 de Situri de Importanță Comunitară (SCI). Rețeaua „Natura 2000” este instrumentul principal al Uniunii Europene pentru conservarea naturii.

Practic, este o rețea de zone naturale sau seminaturale, unde atât specii de plante și animale vulnerabile, dar și habitatele naturale trebuie protejate. Scopul rețelei „Natura 2000” este de a proteja biodiversitatea continentului european, și implicit a României, precum și de a promova activități economice benefice pentru conservarea biodiversității.

Se preconizează ca rețeaua „Natura 2000” să acopere aproximativ 20% din teritoriul Uniunii Europene. În ceea ce privește România, în prezent, aproximativ 17% din suprafața țării sunt cuprinse în situri „Natura 2000”.

Selecția unei zone și includerea ei în acest program înseamnă recunoașterea importanței ei la nivel european și, bineînțeles, implementarea directivelor comunitare privind activitățile economice permise.

„Natura 2000” deschide ușa fondurilor europene

Deși edilii reclamă blocarea investițiilor ca urmare a legii „Natura 2000”, în realitate situația nu este chiar așa. Regulamentul european prevede o serie de activități economice permise.

Unul dintre cei mai importanți custozi ai ariilor „Natura 2000” la malul mării, Direcția Silvică Constanța, a demarat procedurile pentru elaborarea planurilor de management al zonelor „verzi”.

„Am întocmit planurile de management pentru zonele protejate pe care le administrăm. «Natura 2000» nu blochează investițiile”, a precizat directorul Direcției Silvice Constanța, Valentin Neagu.

Acesta a adăugat că toate planurile de dezvoltare elaborate de autoritățile locale în zonele administrate de instituție vor fi avizate, dacă respectă condițiile de mediu.

Romsilva este custodele a șapte arii protejate din județul Constanța, cu o suprafață totală de 77.000 de hectare. Din aceasta, 39.000 de hectare reprezintă fondul forestier, iar restul sunt arii protejate.

Energia verde, paravan pentru tunuri imobiliare

Cererile de racordare din partea investitorilor din regiunea Dobrogei depășesc în prezent de aproape patru ori capacitatea Sistemului Energetic Național de preluare a energiei eoliene.

Mai exact, eolienele de la malul mării pot produce 11.000 MW, în timp ce, potrivit Transelectrica, SEN poate prelua până la 3.000 MW putere instalată. Potrivit specialiștilor, chiar și acești 3.000 de MW ar bloca complet SEN.

Potrivit Transelectrica, aproape 100 de firme au încheiat contracte de racordare la rețeaua electrică în zona Dobrogei, cărora li se adaugă alte câteva zeci de firme aflate în faza avizelor tehnice de racordare.

Puterile instalate variază între 204 și 0,7 MW. Din totalul firmelor care activează în domeniul eolian la malul mării, mai puțin de o zecime sunt societăți pe acțiuni. Restul sunt SRL-uri cu doi, unul sau nici un angajat, înființate cu câteva luni înainte de demararea procedurilor de avizare.

De multe ori oamenii de la sate sunt induși în eroare de către așa-numiții reprezentanți ai firmelor care urmează să ridice eoliene și își cedează terenurile pe nimic.

Contractele sunt confidențiale, iar dezvoltatorii nu scot o vorbă despre valoarea redevenței sau condițiile în care au fost semnate actele.

Marius POP