OUG: Recalcularea pensiilor militarilor se va face pe baza adeverinţelor de venit

Categories La ziPosted on

OUG: Recalcularea pensiilor militarilor se va face pe baza adeverinţelor de venit

Guvernul a aprobat vineri seara ordonanţa privind recalcularea pensiilor militarilor FOTO: Agerpres

Modul în care se vor recalcula pensiile militarilor a fost stabilit printr-o ordonanţă de urgenţă care a fost aprobată vineri seara de Guvern. Premierul Emil Boc a declarat că recalcularea va fi bazată doar pe adeverinţele cu veniturile din perioada în care militarii au lucrat. Nu se va lua în calcul salariului mediu brut pe economie, informează Antena 3.

Pensiile recalculate pe baza veniturilor realizate şi a salariului mediu brut pe economie sau exclusiv pe baza salariului mediu brut pe economie, pentru perioadele care constituie stagiu de cotizare şi ale căror cuantumuri sunt mai mici decât cele aflate în plată în luna decembrie 2010, se menţin în plată la valorile din  luna decembrie 2010. Această măsură se va aplica începând cu luna februarie 2011, până la data emiterii deciziei de revizuire.

În cazul pensiilor recalculate pe baza veniturilor realizate şi/sau a salariului mediu brut pe economie, pentru perioadele care constituie stagiu de cotizare şi ale căror cuantumuri sunt mai mari decât cele aflate în plată în luna decembrie 2010, se menţin în plată sumele rezultate în urma recalculării, până la data emiterii deciziei de revizuire.

Pentru aceste pensii va fi efectuat un proces de regularizare până la 31 martie 2012, prin stabilirea sumelor de plată sau de recuperat, în funcţie de cuantumurile rezultate după luarea în considerare a tuturor documentelor care atestă veniturile realizate pe întreaga durată a stagiului de cotizare.

În cazul pensiilor pentru care, până la 31 octombrie 2011, nu pot fi identificate veniturile realizate lunar pentru anumite perioade va fi utilizat cuantumul soldei de grad şi de funcţie minimă corespunzătoare gradului militar deţinut.

Sumele de plată se vor achita începând cu 2012 şi anii următori, iar sumele de recuperat vor fi reţinute din drepturile de pensie.

Ordonanţa de urgenţă privind recalcularea pensiilor a fost adoptată după ce militarii în rezervă din mai multe oraşe din ţară au protestat faţă de reducerea veniturilor.