Chiar daca incerc sa citesc cel putin 10 carti pe luna, creierul meu devine hilar, prosteste gol oricand mi se pune o intrebare foarte simpla: „Ai vreo recomandare de carte buna?” In loc sa am o lista pe care sa o scot, de obicei optez sa balbai putin si sa mormai un „ummm” sau doua, pana cand in cele din urma imi scot contul Bookstagram pentru a-mi aminti ca, bine , am citit un carte inainte. O gramada de chiar bune, chiar si!
Dar ritualul se termina astazi. Sau cel putin sper sa se intample, pentru ca strang cateva dintre pietrele mele preferate subestimate, astfel incat sa am o lista de romane care merita cu adevarat putina atentie. Si doar o nota, pentru ca stiu cum va place voua, fetelor, sa va certati: urmatoarele carti mi se par subestimate . Acestea sunt pur si simplu parerile mele.
Copii amestecati de Edgar Cantero
Gen: Horror / Comedie
Complot, conform editorului: „ 1990. Detectivii adolescenti cunoscuti candva sub numele de Blyton Summer Detective Club (din Blyton Hills, un mic oras minier din Valea raului Zoinx din Oregon) au crescut cu totii si nu s-au mai vazut de la caz fatidic, final in 1977. Andy, baietelul, are douazeci si cinci de ani si fuga, cautat in cel putin doua state. Kerri, un copil geniu si biolog in devenire, este barman in New York, lucrand la o problema serioasa cu bautura. Cel putin ea il are pe Tim, un Weimaraner excitabil, descendent din membrul canin original al echipei. Nate, tocilarul de groaza, a petrecut ultimii treisprezece ani in si in afara institutiilor de sanatate mintala, iar in prezent locuieste intr-un azil din Arkham, Massachusetts. Singurul prieten pe care il mai vede este Peter, jocul frumos devenit vedeta de cinema. Problema este ca Peter a murit de ani de zile. A sosit momentul sa descoperim sursa cosmarurilor lor si sa ne intoarcem acolo unde a inceput totul in 1977. De data aceasta, ar fi bine sa nu fii un barbat in masca. Adevaratii monstri asteapta.”
De ce trebuie sa o citesti: ce crezi ca s-a intamplat cu Scooby Doo Gang dupa ce au crescut, au absolvit liceul si au iesit in lumea mare, larga si nenorocita? Meddling Kids a lui Edgar Cantero incearca sa raspunda la aceasta intrebare, iar rezultatul este o carte amuzanta, ciudata si absolut fantastica. Este si o carte care imi confirma inca o data ceva: NIMIC BUN VINDE DIN EXPLORAREA Pesterilor ABANDONATE. (Adica, nimeni nu a vazut The Descent sau…?!)
Red Rising de Pierce Brown
Gen: YA Fantasy / Science Fiction
Complot, conform editorului: „ Darrow este un rosu, un membru al celei mai inferioare caste din societatea cu coduri de culori a viitorului. La fel ca colegii sai rosii, el lucreaza toata ziua, crezand ca el si oamenii lui fac suprafata lui Marte sa fie locuibila pentru generatiile viitoare. Cu toate acestea, isi petrece viata de bunavoie, stiind ca sangele si sudoarea lui vor avea ca rezultat intr-o zi o lume mai buna pentru copiii sai. Dar Darrow si oamenii lui au fost tradati. Curand descopera ca omenirea a ajuns deja la suprafata cu generatii in urma. Orase vaste si parcuri intinse raspandite pe intreaga planeta. Darrow – si rosii ca el – nu sunt altceva decat sclavii unei clase conducatoare decadente.
Inspirat de dorul de dreptate si manat de amintirea iubirii pierdute, Darrow sacrifica totul pentru a se infiltra in legendarul Institut, un teren de proba pentru casta dominanta Gold, unde urmatoarea generatie de stapani ai umanitatii se lupta pentru putere. El va fi fortat sa concureze pentru viata lui si chiar viitorul civilizatiei impotriva celor mai bune si mai brutale clase conducatoare a Societatii. Acolo, nu se va opri la nimic pentru a-si dobori dusmanii… chiar daca asta inseamna ca trebuie sa devina unul dintre ei pentru a face acest lucru.”
De ce trebuie sa-l cititi: Acesta este primul dintr-o serie si la naiba, este EXCELENT. Cu adevarat nu il pot recomanda suficient fanilor The Hunger Games , Dune si/sau The Maze Runner . Nu numai ca scrierea si complotul sunt fantastice de la inceput pana la sfarsit (in ceea ce priveste prima carte, dar si seria in ansamblu), dar personajele sunt atat de pe deplin realizate incat ma gandesc la ele tot timpul, ca prietenii vechi. . Aceasta serie chiar are de toate: spatiu! Razboi de clasa! Scene de anihilare la nivel de nunta rosie! Spargerea inimii la maturitate! Un 10/10 usor.
Jane Steele de Lyndsay Faye
Gen: Fictiune istorica literara / Satira
Complot, conform editorului: „La fel ca eroina romanului pe care il adora, Jane Steele sufera crunt din cauza matusii si a profesorului ei. Si ca si Jane Eyre, ei o numesc rea – dar in cazul ei, se teme ca acuzatia este adevarata. Cand fuge, ea lasa in urma cadavrele chinuitorilor ei. O fugara care navigheaza in burtica Londrei, Jane indrepta greselile in numele celor care nu au, evitand in acelasi timp latul. Pana cand o reclama ii atrage atentia. Matusa ei a murit, iar noul maestru de la Highgate House, domnul Thornfield, cauta o guvernanta. Nerabdatoare sa stie daca este adevarata mostenitoare a lui Highgate, Jane preia functia si este in curand prinsa de vraja ciudata a gospodariei. Cand se indragosteste de misteriosul Charles Thornfield, se confrunta cu o dilema teribila: il poate poseda – trup, suflet si secrete – si ce se intampla daca el descopera trecutul ei criminal?
De ce trebuie sa o citesti: nu as cataloga aceasta poveste gotica drept o repovestire stricta a lui Jane Eyre , dar exista destul de multe asemanari; Naratorul, Jane, povesteste suisurile si coborasurile vietii ei si mentioneaza citirea celebrului roman al lui Charlotte Bronte, despre care spune ca „o inspira la acte imitative”. Iar acele acte sfarsesc prin a crea o distractie palpianta si plina de zgarieturi prin burta Londrei, pe mediul rural englez si dincolo, tesut in jurul unui miez de otel de razbunare, sange si crima. Este o carte grozava si sunt socata ca nu se discuta mai mult. (Nota secundara: daca sunteti in cautarea mai multor fictiuni inspirate de Jane Eyre , consultati In the Quick de Kate Hope Day , care pune o intorsatura distopica povestii clasice.)
Este intotdeauna sotul de Michele Campbell
Gen: Thriller/Mister
Complot, conform editorului: „Kate, Aubrey si Jenny. S-au cunoscut pentru prima data ca colege de camera la facultate si in curand au devenit de nedespartit, desi sunt la fel de diferite pe cat pot fi trei femei. Douazeci de ani mai tarziu, unul dintre ei sta la marginea unui pod… iar altcineva o indeamna sa sara. Cum au ajuns lucrurile la asta? Pe masura ce romanul trece inainte si inapoi intre anii lor de facultate si anii lor de adulti, vedeti exact motivele pentru care aceste femei se iubesc si se urasc – dar sentimentele atat de puternice pot duce la crima? Sau toti vor presupune, asa cum se intampla adesea, ca este intotdeauna sotul?”
De ce trebuie sa o citesti: Cum — si vreau sa spun cum?!?!??! — nu apare aceasta carte in fiecare conversatie despre thrillere intortocheate care sunt de fapt decente? Ezit sa spun chiar mai multe despre asta, pentru ca a trai misterul pe masura ce se desfasoara este o explozie, dar sa stii ca, daca nu ai citit-o inca, te privezi de o calatorie excelenta in gaura iepurelui. trei prieteni toxici. Nu este cea mai inteligenta carte din lume sau cea mai inovatoare, dar este solida, distractiva si bine scrisa, ceea ce este mai mult decat pot spune pentru majoritatea thrillerelor contemporane de pe piata in zilele noastre.
Battle Royal de Lucy Parker
Gen: Rom-Com
Intreg, conform editorului: „Acum patru ani, Sylvie Fairchild a fermecat lumea ca concurenta la show-ul de copt, Operation Cake. Creatiile ei ingenioase au captivat spectatorii si i-au intrigat pe toti judecatorii, cu exceptia unuia, Dominic De Vere. De atunci, Sylvie si-a folosit faima pentru a-si indeplini visul de a deschide o brutarie: toast-ul Instagram, Sugar Fair a captat atentia producatorilor Operation Cake… si a unei printese. Intre timp, Dominic este brutarul preferat al Majestatii Sale Regelui si o adevarata institutie britanica. El este genial, talentat, muncitor si un moroi inghetat si plin de amidon. A afla ca Sylvie i se va alatura in juriul de jurizare al Operatiunii Cake este suficient pentru a-l face pe celebrul brutar dur si mai sumbru. Dar cand Dominic si Sylvie afla ca se vor lupta pentru oportunitatea o data in viata de a coace un tort pentru viitoarea nunta a Printesei Rose, faina incepe sa zboare in timp ce se lupta pentru a iesi in frunte.”
De ce trebuie sa-l cititi: nu lasati coperta branzoasa sa va pacaleasca – aceasta comedie romantica are profunzimea cartilor precum The Flatshare a lui Beth O’Leary , precum si umorul dulce si autentic (si perfectiunea inamicilor iubitorilor) din The Hating Game a lui Sally Thorne . (Stiu ca este controversat, dar imi place acea carte. Nu pot sa-mi cer scuze.) A, si s-ar putea sa te faca sa fugi si sa cumperi imediat trei sau patru cutii de amestec pentru prajituri… si apoi si niste amestec de brownie… ..si poate si chestii pentru prajituri? eu divagam. A, si odata ce ai terminat de citit Battle Royal , vezi For Butter or Worse de Erin de la Rosa — este o alta comitie romana pentru inamicii iubitorilor, cu unghi de spectacol cu competitii alimentare si este grozav.
Orasul hotilor de David Benioff
Gen: Fictiune istorica
Complot, conform editorului: „ In timpul asediului brutal de catre nazisti a Leningradului, Lev Beniov este arestat pentru jaf si aruncat in aceeasi celula cu un chipes dezertor pe nume Kolya. In loc sa fie executati, Lev si Kolya au o sansa sa-si salveze propriile vieti respectand o directiva scandaloasa: asigura o duzina de oua pentru ca un puternic colonel sovietic sa le foloseasca in tortul de nunta al fiicei sale. Intr-un oras rupt de orice provizie si care sufera de privatiuni incredibile, Lev si Kolya pornesc intr-o vanatoare prin nelegiuirea cumplita a Leningradului si in spatele liniilor inamice pentru a gasi imposibilul.”
De ce trebuie sa o cititi: a numi ceva despre care David Benioff este responsabil „subestimat” se simte ilegal – in calitate de co-show-runner la Game of Thrones , Benioff nu a lipsit de atentie de-a lungul carierei sale. De asemenea, din moment ce a ajutat direct la distrugerea GoT , nu sunt dornic sa-i dau barbatului niciun fel de laude in plus. Si totusi trebuie sa dau credit acolo unde merita si sa spun ca am impresia ca aceasta carte scurta si puternica pe care a scris-o inainte de a ajuta Westeros sa cucereasca in mod eficient lumea este abia discutata. Sau cel putin, nu a fost discutata suficient dupa bunul meu plac, pentru ca aceasta este o poveste cu adevarat excelenta a majoritatii, plasata in al Doilea Razboi Mondial.
The Returned de Rachel Harrison
Gen: Thriller / Horror
Complot, conform editorului: „Julie a disparut si nimeni nu crede ca se va intoarce vreodata – cu exceptia lui Elise. Elise o cunoaste pe Julie mai bine decat oricine si simte in oase ca prietena ei cea mai buna este acolo si ca intr-o zi Julie se va intoarce. Ea are dreptate. Doi ani pana in ziua in care Julie a disparut, ea reapare fara a aminti unde a fost sau ce sa intamplat cu ea. Alaturi de Molly si Mae, cei doi prieteni apropiati de la facultate, femeile decid sa se reintalneasca la un han indepartat. Dar in secunda in care Elise o vede pe Julie, ea stie ca ceva nu este in regula – este slabita, cu pielea pala si pofte ciudate. Si, pe masura ce weekendul se desfasoara, devine imposibil sa negati ca Julie care a disparut acum doi ani nu este aceeasi Julie care s-a intors. Dar atunci cine – sau ce – este ea?”
De ce trebuie sa o citesti: am incercat din greu aceasta carte din momentul in care a fost publicata. Povestea autoarei Rachel Harrison despre decaderea literala a unei prietenii este incordata si terifianta in egala masura, cu un sentiment profund de tristete in esenta. S-a intamplat sa-l citesc in timp ce treceam printr-o despartire de prietenie extrem de dureroasa, ceea ce, pentru a fi corect, ar fi colorat cat de mult mi-a vorbit acesta. Cu toate acestea, sunt de acord.
Layoverland de Gabby Noone
Gen: Young Adult / Rom-Com
Complot, potrivit editorului: „Beatrice Fox merita sa mearga direct in iad. Cel putin, asta crede ea. Ultima ei zi pe Pamant, ea a distrus viata persoanei pe care o iubeste cel mai mult — sora ei mai mica, Emmy. Asa ca, cand Bea se trezeste dintr-un accident de masina mortal si se gaseste intr-un avion care se indreapta cine stie unde, e cel putin confuza. Odata ajunsa la pamant, Bea primeste o veste cu adevarat ingrozitoare: e in purgatoriu. Daca vrea vreodata sa prinda un zbor spre rai, va trebui sa ajute cinci mii de suflete sa-si dea seama ce le impiedica sa mearga mai departe.
Dar una dintre primele sarcini ale Beei este Caleb, baiatul care i-a provocat accidentul si ultima persoana pe care Bea ar vrea sa o trimita vreodata la portile de perle. Si oricat de mult si-ar placea Beei sa-l vada pe Caleb suferind pentru ca a condamnat-o la un viitor aparent nesfarsit de a manca mancare proasta de la aeroport si de a asculta problemele altora, ea nu poate sa nu observe ca el este cam dragut si cam dulce, si ca poate, in ciuda eforturilor ei, se indragosteste total de el.”
De ce trebuie sa-l cititi: acest debut inventiv si sincer, YA, al lui Gabby Noone, ofera atat de multe motive pentru ca sa-i cant laudele — mancarea gelatina de la aeroport! Personajele secundare! Romantismul tandru! — dar cred ca principalul lucru este ca nu am mai citit ceva exact ca el inainte. Adolescentii care sunt prinsi intr-un fel de stare asemanatoare purgatoriului si trebuie sa indrepte o greseala nu este ceva nou in gen (vezi: Before I Fall , Lista de dorinte etc.), dar aceasta poveste inca pare proaspata. Recomand cu incredere.
Saga Transall de Gary Paulsen
Gen: Tineret/Fantezie
Intreg, conform editorului: „Calatoria de camping solo a lui Mark in desert se transforma intr-o odisee terifianta si palpitanta atunci cand un fascicul misterios de lumina il transporta intr-un alt moment pe ceea ce pare a fi o alta planeta. In timp ce Mark cauta o cale de intoarcere catre timpul sau pe Pamant, el trebuie sa isi faca o viata noua intr-o lume noua. Intalnirile sale cu triburile primitive aduc bucuria legaturilor umane, dar si violenta si razboiul — si, in sfarsit, un concurs in care isi descopera propriile puteri uimitoare.”
De ce trebuie sa o citesti: Asculta, ultima oara cand am citit asta a fost in clasa a IX-a. Prima data a fost cand l-am luat de la un targ de carte Scholastic – primul meu! — in clasa a treia. Deci, stiu daca rezista? Sincer, nu pot fi sigur. Cu toate acestea, il includ aici pentru ca 1.) a fost unul dintre cele mai formative romane ale copilariei mele, introducandu-ma intr-un gen literar complet nou (in acest caz, SF), 2.) este scris de marele Gary Paulsen (din faima Hatchet ) si 3.) Am intalnit doar o alta persoana in viata mea care a citit-o si (care se intampla sa fie sotul meu). Daca trebuie sa fiu eu cel care raspandeste Evanghelia acestei calatorii cinematografice prin lumi extraterestre apocaliptice, atunci asa sa fie.