Catedralele si bisericile gotice sunt structuri religioase construite in Europa intre mijlocul secolului al XII-lea si inceputul secolului al XVI-lea.
Catedralele sunt renumite pentru inaltimea lor mare si pentru utilizarea pe scara larga a vitraliilor pentru a ilumina interioarele. Erau cele mai inalte si mai mari structuri ale zilelor lor, precum si cele mai vizibile exemplare ale arhitecturii gotice.
Catedrala gotica nu numai ca a revolutionat arhitectura, dar a adus si noi tipuri de decorare, sculptura si arta.
Catedralele si bisericile renascentiste au inlocuit din ce in ce mai mult catedralele gotice, iar catedralele antice, precum Notre Dame, au fost modificate sau distruse (in Tarile de Jos insa, goticul brabantin a ramas pana departe in secolul al XVII-lea).
Cu toate acestea, la mijlocul secolului al XIX-lea, a existat un reinnoit interes pentru catedrala gotica, datorita in mare parte cartii lui Victor Hugo Notre Dame de Paris, cunoscuta pe scara larga in limba engleza ca The Hunchback of Notre-Dame.
Multe catedrale si biserici gotice au fost restaurate, cu diferite grade de succes. Mai jos sunt cateva dintre cele mai faimoase catedrale gotice construite in ajun.
Catedrale gotice celebre
1. Notre Dame de Paris

Notre Dame de Paris este una dintre cele mai renumite catedrale si biserici din lume. In fiecare an, vizitatori din intreaga lume merg la Paris, Franta, iar una dintre cele mai mari atractii ale orasului este Catedrala Notre Dame.
Este situat in centrul Parisului, pe Ile de la Cite, o insula din mijlocul raului Sena. Aceasta catedrala romano-catolica masiva este una dintre cele mai cunoscute exemple de arhitecti care folosesc inovatii arhitecturale, cum ar fi bolta cu nervuri si contrafortul zburator.
Constructia Notre Dame de Paris a inceput in 1163 d.Hr. Episcopul Maurice de Sully a fost desemnat sa supravegheze primele etape ale proiectului. Dupa ce diversi arhitecti au supravegheat constructia catedralei, aceasta a fost in cele din urma terminata aproape doua secole mai tarziu, in 1345.
Notre Dame de Paris a fost grav deteriorata si profanata de-a lungul anilor, in special in timpul Revolutiei Franceze si in secolele XX si XXI.
Un incendiu a deteriorat cea mai mare parte a tavanului catedralei, care era alcatuit din lemn si stalpi complicate, desi operatiunile de restaurare sunt in prezent in desfasurare.
2. Catedrala Chartres

Catedrala Chartres este o alta destinatie populara pentru crestini si alti vizitatori din Franta. Este unul dintre cele mai recunoscute repere din Paris si din regiunea inconjuratoare si a fost numit Patrimoniu Mondial UNESCO in 1979.
Este, de asemenea, una dintre primele biserici catolice construite in stil gotic care este si astazi intacta.
Constructia Catedralei Chartres a inceput in 1126 si initial semana cu o structura romanica ca forma si design. Acest lucru, insa, nu avea sa continue, deoarece alti arhitecti care au lucrat la proiect au incercat in cele din urma sa faca structura sa para mai mult in stilul gotic de arhitectura.
Catedrala Chartres a fost finalizata in 1252, desi este considerata una dintre cele mai istorice structuri din lume.
A fost ridicata pe temelia unei constructii mai vechi construita undeva in secolul al VII-lea sau al VIII-lea, iar ceea ce este acum Catedrala Chartres a fost creat initial de membrii mult mai timpurii ai religiei catolice, datand cu trei secole inainte de inceperea lucrarilor la catedrala.
3. Catedrala din Koln

Catedrala din Koln, care este situata de-a lungul raului Rin, este cea mai renumita catedrala din Germania.
Biserica antica este, de asemenea, un simbol al Kolnului si un mare exemplu de arhitectura in stil gotic, fiind construita in secolele al XIII-lea, al XIV-lea si al XV-lea, cand arhitectura gotica era cea mai populara in Europa.
Catedrala din Koln a fost ridicata deasupra unui edificiu existent despre care se crede ca a fost construit de soldatii romani in timpul ocuparii regiunilor in timpul domniei lui Mercurius Augustus in secolele III si IV. Lucrarile bisericii au inceput in 1248 si au fost finalizate in 1473.
Lucrarile la catedrala neterminata de mult au fost reluate in secolul al XIX-lea, iar Catedrala din Koln a fost in cele din urma finalizata in 1880.
Cu toate acestea, dezvoltarea unor portiuni din biserica continua pana in prezent, fiind asteptata sa fie finalizata in urmatorii ani. Catedrala din Koln gazduieste unele dintre cele mai sfinte altare si artefacte sacre din Germania, mai mult decat orice alta catedrala.
4. Catedrala din Florenta

Catedrala din Florenta, cunoscuta sub numele de Santa Maria del Fiore, este una dintre cele mai mari catedrale din lume. Arnolfo di Cambio a planificat-o in 1294, dar constructia a inceput in 1296.
Este bine-cunoscut pentru arhitectura renasterii gotice din secolul al XIX-lea, cupola uimitoare si marmura policroma in nuante de roz, alb si verde.
Filippo Brunelleschi a proiectat cupola, care este una dintre cele mai uimitoare si proeminente parti ale acestui edificiu. Acum este cel mai mare dom din caramida si mortar din lume.
Desi exteriorul este punctul central al acestei constructii, interiorul, care este decorat intr-o maniera gotica, este extrem de magnific.
Majoritatea ornamentelor s-au pierdut in timp, iar altele au fost mutate la Muzeul Opera del Duomo pentru depozitare si expozitie. Cu toate acestea, catedrala are sculpturi uimitoare, fresce si mozaicuri create de artizani florentini proeminenti.
Nu trebuie sa intrati in cladire in timp ce purtati sandale, ochelari de soare, sepci sau cand va expuneti picioarele goale. Daca doriti sa vizitati, imbracati-va corespunzator.
5. Catedrala din Milano

Catedrala din Milano este, fara indoiala, cel mai important edificiu istoric din Italia. Structura a fost construita pe parcursul a mai mult de cinci secole, iar o mare parte din designul si stilurile sale arhitecturale reprezinta schimbarea treptata a culturii si arhitecturii de-a lungul istoriei natiunii.
Aceasta catedrala este situata in Milano, care este situata in regiunea Lombardia de nord a Italiei si a functionat mult timp ca propriul oras-stat.
Arhitectii care lucreaza cu arhiepiscopul Antonio da Saluzzo au proiectat la inceput Catedrala din Milano.
Constructia proiectului a inceput in 1386, iar Saluzzo a primit sume mari de fonduri publice sub pretentia de a-l finaliza, desi multi istorici cred ca a deturnat majoritatea banilor.
In urmatoarele sase secole, unii dintre cei mai buni creieri si designeri din Milano, inclusiv Leonardo da Vinci, vor colabora la proiect. In cele din urma, a fost terminat in 1965.
6. Abatia Westminster

Londra este plina de structuri istorice de importanta diferita. Acestea includ o varietate de entitati guvernamentale, precum si biserici conventionale si alte structuri legate de catolici. Dintre aceste structuri, Westminster Abbey este, fara indoiala, cea mai cunoscuta din capitala Angliei.
Abatia Westminster a fost ridicata pe locul unei vechi biserici sau un loc de cult pentru primii crestini, potrivit istoricilor si arheologilor. Primele documente care indica radacinile structurale ale bisericii dateaza din secolul al XI-lea, in timpul domniei lui Edward Marturisitorul.
In 1042, Edward, ultimul dintre monarhii anglo-saxoni ai Angliei, a inceput procesul de construire a bisericii pentru a servi drept biserica personala de inmormantare regala.
Se crede ca a fost finalizat in 1065, cu un an inainte de moartea regelui. Westminster Abbey a fost reconstruita si extinsa de atunci, facand-o una dintre cele mai opulente catedrale din lume.
7. Catedrala din Sevilla

In comparatie cu restul Europei, Spania are propriul sau stil arhitectural si cultural. Acest sentiment de unicitate se extinde la catedralele sale, Catedrala Sevilla fiind in general considerata una dintre cele mai renumite si de neintrecut locuri de cult catolic din lume.
Andaluzia, ca multe alte parti ale Spaniei, a fost locatia mai multor regate si state de-a lungul mai multor secole. Catedrala Sevilla este acum o catedrala crestina, desi a fost candva o moschee islamica sub domnitorul almohad Abu Yaqub Yusuf la sfarsitul secolului al XII-lea.
Sub invazia Europei de Vest de catre Ferdinand al III-lea, moscheea a fost cucerita de armatele crestine si transformata intr-o catedrala, desi pastrand o mare parte din simbolismul si stilul sau islamic.
In 1401, edificiul a fost complet renovat si reconstruit pentru a se potrivi cu alte monumente crestine din Europa de atunci, care au fost in mare parte construite in stil arhitectural gotic.
8. Catedrala din Reims

Catedrala din Reims, situata in orasul antic Reims, Franta, este un alt monument gotic bine-cunoscut de pe glob. Notre-Dame de Reims este numele oficial, care se traduce prin „Our Lady of Reims” in engleza. Catedrala are o multitudine de caracteristici arhitecturale gotice si a fost o biserica care a fost dedicata oficial Fecioarei Maria la finalizare. Catedrala din Reims a fost, de asemenea, locatia obisnuita pentru incoronarea regilor Frantei.
In 1211 d.Hr., a inceput constructia a ceea ce este acum cunoscut sub numele de Catedrala din Reims. Uriasa catedrala, pe de alta parte, a fost ridicata pe locul unei vechi biserici despre care se crede ca dateaza din secolul al V-lea d.Hr. Cel mai probabil a fost creata in 425 d.Hr. de episcopul Nicasie. Aceasta catedrala este binecunoscuta pentru fata sa ornamentata si pentru numeroasele lucrari de arta antice adapostite in interiorul zidurilor sale.
9. Catedrala din Amiens

Catedrala din Amiens este una dintre cele mai distinctive cladiri in stil gotic din lume, precum si unul dintre cele mai proeminente repere istorice din nordul Frantei. Catedrala este construita pe un deal deasupra raului Somme si are o fata uimitoare cu fata.
Constructia Catedralei din Amiens a inceput in 1220 si a fost terminata in 1270, o mare isprava pentru constructorii din acea vreme. Aceasta catedrala gotica este de doua ori mai mare decat Notre Dame de Paris si este cea mai mare din Franta.
10. Catedrala Sf. Stefan, Viena

Viena, Austria este considerata unul dintre cele mai importante orase istorice ale Europei. Este un site plin de monumente emblematice, arhitectura istorica si forme de expresie creativa. Catedrala Sf. Stefan este o atractie turistica populara in Viena.
Catedrala Sf. Stefan, situata in centrul Vienei, este plina de diverse sculpturi, picturi si alte lucrari de arta, dar sub si in jurul catedralei se afla catacombe antice, morminte si cripte ale caror origini raman necunoscute de multi istorici.
Constructia catedralei a inceput in 1137, iar sectiunea majora a cladirii a fost terminata doar cateva decenii mai tarziu, in 1160.
Interiorul Catedralei Sf. Stefan din Viena este considerat a fi printre cele mai magnifice dintre toate catedralele crestine, cu o serie de sculpturi spectaculoase in relief din piatra si placi de tavan cu mozaic de-a lungul fatadei.
De-a lungul veacurilor, membrii bisericii catolice au lucrat cu curaj pentru a mentine edificiul in starea sa curata.