Constelația BRARO

Categories ExplicitPosted on

Constelația BRARO

Procesul de creare a celor două mari companii de asigurări născute prin asocierea Poștei Române cu nemții de la HDI-Gerling International Holding AG Hanovra (HGINT) ar urma să cadă în grija unui SRL de apartament cu ramificații în intermedieri imobiliare, vânzări de energie electrică și consiliere financiară.

VICTIMA: Poșta Română

Potrivit unui memorandum privind implicarea Poștei Române alături de HGINT în activități de asigurare la nivel național, întregul proces ar urma să fie gestionat de BRARO International Insurance Holding SRL. La final, drept mulțumire, această firmă ar urma să primească 8% din cele două societăți de asigurare formate pe scheletul Poștei.

Deși se poate ușor presupune că efortul depus pentru reușita proiectului va fi imens, firma aleasă să implementeze soluții pare mai degrabă o construcție dâmbovițeană creată să prindă din zbor orice proiect. Prin alte firme intermediare cu care împarte același portofoliu de acționari,  BRARO International Insurance Holding SRL are legături ce duc spre afaceri cu energie electrică, închirieri de imobile, servicii de consultanță.

Rețeta firmă în firmă

Conform Registrului Comerțului,  BRARO International Insurance Holding SRL (BRARO IIH) are în structura acționariatului alte două firme din ceea ce pare a fi o adevărată „constelație” BRARO. 95% din părțile sociale sunt deținute de un alt „pui” BRARO, anume BRARO Management&Consulting SRL, firmă specializată în asigurarea serviciilor de consultanță.

Cum însă consultanța nu vine singură, sfaturile în materie de business vin în final de la Christian Brandstetter, care este unicul asociat al  BRARO Management&Consulting SRL și capăt al verigii multor afaceri.
Deloc de neglijat, diferența de cinci procente în cadrul  BRARO II H aparține altei firme din „constelația” BRARO, respectiv BRARO Investment Company, în fapt un SRL controlat prin intermediul unui offshore înmatriculat în Liechtenstein – Simplicius Establishment.

Împreună cele două SRL-uri acționare la firma ce va prelua 8% din societățile de asigurări ale Poștei mai controlează, fix după aceeași rețetă în care Christian Brandstetter este indirect majoritar, câteva societăți comerciale. BRARO Management&Consulting și BRARO Investment Company dețin împreună BRARO Insurance Holding II H, BRARO Strategic Investments și Domfund SRL. Dacă primele două firme au același obiect de activitate declarat, respectiv activități de holding, ultima se ocupă cu închirierea imobilelor.

De la asigurări la intermedieri cu energie

Cea mai interesantă afacere din „constelația” BRARO nu are în vedere nici consultanța financiară a lui  Christian Brandstetter, nici gestionarea activităților de tip holding și nici închirierile de apartamente sau garsoniere prin București.

Înainte de a propune Executivului planul de asociere a Poștei Române cu HGINT în vederea construirii celor două companii de asigurări, interesul acționarilor BRARO era atras de afacerile privind intermedierile cu energie electrică. În iunie 2007, în plin scandal național privind afacerile „băieților deștepți” ce derulau afaceri cu energie electrică, BRARO Investment Company a decis că este cazul să facă pasul spre această direcție. Așa că a preluat o participație de 50% în cadrul unui SRL mai vechi, redenumit Delta Energy.

BRARO Investment Company, Bd.Mircea Vodă nr.34

Cum tranzacțiile cu electricitate nu pot fi efectuate fără acordul Agenției Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a durat un an până când Delta Energy, firmă deținută de  BRARO Investment Company, a reușit să primească decizia de autorizare. Cu doi salariați și controlată de oameni cu experiență în asigurări, firma nu a rezistat mult. După nici un an și-a închis activitatea.

Funcționarii din PMB încalcă drepturile proprietarilor

Pe 1 iulie a.c., proprietarii construcției situate în Șoseaua Kiseleff nr. 39 au solicitat Primăriei Municipiului București eliberarea unei autorizații de demolare. Cererea a fost însoțită de documentația tehnică aferentă, precum și de toate avizele solicitate de autoritatea publică.

Chiar dacă primarul Sorin Oprescu a semnat cererea în termenul legal, proprietarii nu pot să beneficieze de dreptul lor legitim din cauza birocrației unor funcționari publici. Pe 11 august proprietarii s-au prezentat la doamna inginer Tudora Ocnaru, care avea dosarul, și au solicitat autorizația. Au fost refuzați pe motiv că apăruse o plângere a Asociației „Salvați Bucureștiul”.

Christian Brandstetter, "creierul" afacerii

În aceste condiții, autorizația de demolare putea fi eliberată numai după un aviz de la Ministerul Culturii și Patrimoniului Național. Pe data de 17 august a venit și răspunsul de la MCPN, care prin Direcția de Patrimoniu Cultural a comunicat că avizul de demolare a fost eliberat în condițiile legii.

După două zile, proprietarii au mers din nou la Direcția Generală de Planificare Urbană din cadrul PMB, dar și de această dată au fost refuzați, directorul executiv Liviu Dobre motivând că se mai așteaptă un răspuns de la Direcția Juridică din cadrul PMB. A doua zi a venit și aprobarea acestei Direcții, dar, chiar și în aceste condiții, autorizația de demolare nu a fost eliberată.

Această amânare a produs deja prejudicii materiale uriașe proprietarilor, care în ultimă instanță se vor adresa justiției. Problema este că, în cazul în care vor câștiga, daunele vor fi plătite din banii comunității.

Mihai CIORCAN

Bogdan ADAM