Coreea de Nord a instalat rachete sol-aer pe coasta Mării Galbene

Categories La ziPosted on

Coreea de Nord a instalat rachete sol-aer pe coasta Mării Galbene

SUA şi Coreea de Sud au început duminică exerciţii navale comune, iar Coreea de Nord a desfăşurat rachete SA-2 sol-aer în apropiere, pe coasta de vest de la Marea Galbenă, informează Realitatea TV.

Exericiţiile militare comune au loc după atacul de marţi al coreenilor din nord asupra unei insule aparţinând Coreii de Sud, soldat cu patru morţi şi 18 răniţi.

“Rachetele par să ţintească avioanele noastre de luptă care zboară în apropiere de linia de limită nordică (graniţa din Marea Galbenă dintre cele două Corei – n.r.)”, a declarat o sursă guvernamentală sud-coreeană, citată de agenţia Yonhap. Rachetele SA-2, de fabricaţie sovietică, au o rază de acţiune cuprinsă între 13 şi 30 de kilometri.

Şi alte rachete ale Nordului, cum ar fi Samlet şi Silkworm, cu rază de acţiune de până la 95 de kilometri, au fost plasate pe rampele de lansare pe coasta vestică, a mai spus sursa guvernamentală sud-coreeană.

“Forţele armate se pregătesc pentru posibilitatea altor provocări, pentru că armata nord-coreeană a desfăşurat muniţie lângă linia de limită nordică şi se pregăteşte să tragă”, a adăugat sursa citată de Yonhap.

Coreea de Nord a avertizat duminică dimineaţă că va lansa noi atacuri, dacă este provocată. “Vom lansa lovituri nemiloase împotriva oricăror mişcări provocatoare ce nu ne respectă apele teritoriale”, a scris principalul ziar al Nordului într-un comentariu semnat de un responsabil al agenţiei de presă a statului.