Opozantul politic rus incarcerat Aleksei Navalnii a anuntat vineri ca iese din greva foamei, in care a intrat in urma cu 24 de zile, pentru a denunta conditiile de detentie, in urma unor ingrijorari cu privire la degradarea starii sanatatii sale, relateaza AFP.

Categories Dosarele TimpulPosted on

„Nu imi retrag cererea de a vedea medicul care trebuie. Imi pierd sensibilitatea pe parti ale mainilor si picioarelor (…). Data fiind aceasta evolutie si aceste circumstante, pun capat grevei mele a foamei”, anunta Navalnii intr-un mesaj pubicat pe Instagram.

Medici apropiati criticului Kremlinului, inclusiv medicul sau personal, l-au indemnat miercuri sa-si inceteze „imediat” greva foamei, subliniind ca se tem de moartea acestuia sau de „pagube considerabile” la adresa sanatatii sale.

„Incep sa-mi pun capat grevei foamei”, a anuntat opozantul in varsta de 44 de ani intr-un mesaj publicat pe Insttagram.

Navalnii a intrat in greva foamei in urma cu 24 de zile, la 31 martie, acuzand administratia penitenciara de faptul ca-l priveaza de accesul la un medic, in pofida faptului ca sufera de o dubla hernie de disc, potrivit avocatilor sai.

Activistul anticoruptie, cel mai cunoscut adversar al Kremlinului, se plangea, inainte de greva foamei, de o pierdere a sensibilitatii la picioare si maini care, in opinia sa, ar putea fi o consecinta a otravirii sale, vara trecuta, de care acuza Kremlinul si FSB-ul.

El isi acuza gardienii de faptul ca-l tortureaza prin privare de somn, trezindu-l din ora in ora pe timpul noptii.

Unul dintre colaboratorii sai apropiati, Leonid Volkov, a anuntat joi seara, pe retele de socializare, ca Navalnii a fost consultat saptamana aceasta intr-un spital civil si ca dosarul medical al acestuia a fost transferat medicilor sai.

„Medicii in care am deplina incredere au anuntat ieri ca am atins destule lucruri pentru ca sa-mi pun capat grevei foamei”, scrie Navalnii vineri.

„Multumita sustinerii enorme a unor oameni buni din toata tara si din strainatate, am facut progrese mari. Acum doua luni mi se radea in nas pe tema cererilor mele de asistenta medicala”, adauga opozantul.

„Multumesc, am fost examinat de doua ori de un grup de medici civili. Ei fac teste si analize si imi dau rezultate si concluzii”, scrie el pe Instagram.

El cere in continuare ca un medic sa stabileasca motivele pierderii sensibilitatii in membre. „Vreau sa inteleg despre ce este vorba si cum se ingrijeste acest lucru”.

Cinci medici, inclusiv medicul sau personal Anastasia Vasilieva, au cerut, dupa ce au avut acces la dosarul opozantului, ca acesta sa se alimenteze, din cauza unor simptome de insuficienta renala, simptome neurologice grave si unei hiponatremii grave”, care pot conduce, in opinia acestora, la consecinte grave.

Potrivit taberei lui Navalnii, acesta a putut sa vada medici din afara sistemului carceral in urma unor presiuni exercitate asupra puterii de catre manifestatii ale sustinatorilor sai, la care au luat parte, miercuri seara, mii de oameni.

Aceste adunari, mai putin impotante decat in ianuarie, cand a fost arestat, au fost mai putin reprimate brutal, in pofida faptului ca s-au soldat cu peste 1.900 de arestari.

Dosarul Navalnii a alimentat in ultimele luni o intensificare a tensiunilor intre Rusia si Occident, iar Statele Unite si Uniunea Europeana (UE) au denuntat atat otravirea si refuzul Moscovei de a o ancheta, cat si incarcerarea si tratamentul pe care i l-a aplicat in inchisoare.

Occidentali au amenintat Rusia cu consecinte in cazul in care opozantul politic moare in detentie.

Ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian avertiza joi ca Uniunea Europeana ii considera pe Vladimir Putin si autoritatile ruse responsabili de viata opozantului si a amenintat ca UE va impune noi sanctiuni Moscovei in cazul mortii acestuia.

Puterea lui Vladimir Putin „reactioneaza in continuare la presiuni interne siexterne”, si-a exprimat joi satisfactia Volkov.

Aleksei Navalnii a fost arestat imediat ce s-a intors din Germania, in ianuarie, dupa cinci luni de convalescenta in urma otravirii sale cu un agent neurotoxic de tip noviciok. El a fost condamnat, la sfarsitul lui februarie, la doi ani si jumatate de inchisoare intr-un dosar de frauda din 2014 pe care-l denunta drept motivat politic.

Opozantul a fost transferat apoi in Colonia Peniteciara numarul 2 din Pokrov, in regiunea Vladimir, la aproximativ 100 de kilometri est de Moscova

El a fost internat apoi intr-un spital pentru detinuti tuberculosi din regiune, la sfarsitul saptamanii trecute, dupa care a fost transferat intr-un spital civil, in orasul Vladimir, potrivit avocatilor sai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *