Bucureşti: 40 de schelete descoperite în Piaţa Universităţii
Aproximativ 40 de schelete au fost descoperite în zona Universităţii din Capitală, cu ocazia săpăturilor pentru construirea unei parcări subterane, relatează Realitatea TV.
Arheologii spun că oasele au fost descoperite pe locul unui cimitir din secolul al XVI-lea. Proiectul pentru construcţia parcării va trebui să ţină cont de vestigiile descoperite.
Scheletele vor fi preluate de arheologi şi evaluate. “Mormitele aparţin unei biserici din secolul al XVI-lea şi sunt mormintele unei mahalale. Biserica a fost refăcută la sfârşit de secol al XVII-lea, de Constantin Brâncoveanu, când domnitorul a refăcut toată incinta pentru a pune în valoare acest aşezământ”, a declarat Gheorghe Mănucu, şeful secţiei Arheologie a Muzeului de Istorie a Bucureştiului.
Arheologii spun că în secolul al XVI-lea, locuitorii erau înmormântaţi în jurul bisercilor din mahalalele, iar în timpul lui Alexandru Ioan Cuza s-a dat un decret ca oameni să nu mai fie îngropaţi în jurul bisericilor şi să se facă noi cimitire.
Constructorul parcării ar putea fi nevoit să modifice proiectul iniţial pentru a include şi eventualele vestigii descoperite.
“Conform contractului dintre muzeu şi Institutul de Arheologie, pe baza unor autorizaţii, de pe 5 noiembrie, arheologii efectează cercetări în această zonă. În funcţie de rezultatele care vor fi date Ministerului Culturii, se va aproba sau nu proiectul pentru această parcare. Această parcare trebuie să ţină cont de acest studiu arheologic”, a afirmat Mănucu.
Toate vestigiile şi scheletele descoperite vor fi depozitate la Muzeul Muncipiului Bucureşti şi vor fi prezentate publicului.
Istoricul Stelian Tănase a apreciat că scheletele descoperite la Universitate ar putea avea o vechime de cel puţin două secole.