Crampele musculare dureroase – cauze și remedii

Categories trimitere dreapta, ViațăPosted on

Crampele musculare dureroase – cauze și remedii

Cea mai mare parte a populației experimentează, cel puțin o dată în viață, contracții musculare involuntare mai mult sau mai puțin dureroase, mai ales în sezonul rece. Îngrijorarea intervine însă atunci când acestea persistă pentru mai mult timp sau se repetă.

Într-o dimineață, Ionela T. s-a trezit cu o durere profundă cauzată de o contracție musculară apărută pe gamba dreaptă. „Am simțit un cârcel puternic care m-a făcut să urlu de durere. Însă am sperat că va trece. Brusc, un alt cârcel, la fel de puternic, și-a făcut apariția în zona pieptului. Și tot așa, ore întregi, am simțit cum aceste crampe musculare îmi săgetau corpul, apărând și dispărând într-o fracțiune de secundă”, ne-a povestit Ionela T.

Disperată, femeia a ajuns la camera de gardă a Spitalului Universitar de Urgență București, unde i s-a făcut un sumar examen clinic neurologic și i s-au prelevat probe de sânge. „După câteva ore de așteptare, au venit și rezultatele, care, incredibil, erau bune. Totuși, mi s-a administrat o perfuzie cu săruri minerale. Însă nu am aflat cauza acestor cârcei, deși bănuiam că este o lipsă de calciu și magneziu în mușchi, cauzată de stres”, a continuat Ionela T.

A doua zi, simptomele au revenit cu aceeași frecvență și cu aceeași intensitate. În disperare de cauză, Ionela T a ajuns la o clinică privată, unde i s-a recomandat o cură puternică cu vitamine (calciu, magneziu, potasiu), dar și efectuarea electromiografiei  (EMG), o investigație specială care testează starea sistemului muscular.

„Nici aici nu am avut surprize. Parametrii erau în limite normale. A fost mai greu până am ajuns să fac această investigație destul de costisitoare (aproximativ 240 lei vechi), deoarece sunt doar câteva clinici private care fac EMG, iar programările se întind pe săptămâni întregi. Am continuat tratamentul cu săruri minerale și vitamine și abia după o săptămână durerile au încetat. Mai apar cârcei dimineața, după ce mă trezesc din somn, însă nu mai sunt atât de dureroși ”, a mai spus Ionela T.

Un dezechilibru electrolitic

Din punct de vedere medical, cauza acestor contracții musculare involuntare este variată și se recomandă prezența la medic dacă durata simptomelor depășește câteva zile. Dr. Alina Țugui, medic specialist neurolog la Centrul Medical Unirea (Dorobanți), a explicat: „O primă evaluare va fi făcută de către medicul de familie sau medicul generalist, care va decide în urma examinării necesitatea unui consult de specialitate neurologic.

Există mai multe cauze ale unei activități musculare involuntare, de la simple dezechilibre electrolitice până la afecțiuni neuro-musculare complexe. Scăderea depozitelor de calciu ionic, magneziu sau potasiu, în special când se produce în scurt timp (deshidratare rapidă la sportivi în cursul antrenamentelor, expunere la temperaturi ridicate) poate produce fasciculații musculare generalizate și trenante (de la zile la săptămâni), purtând denumirea de «sindrom al fasciculațiilor benigne» și care dispar o dată cu corectarea deficitelor minerale”.

Printre alte cauze generatoare de contracții musculare nocturne extrem de dureroase se numără și insuficiența circulatorie venoasă sau arterială. Potrivit medicului Alina Țugui, în general, investigațiile care trebuie efectuate  cuprind teste de sânge complete, cu dozarea enzimelor musculare, ale electroliților, testarea funcției renale și hepatice și, eventual, efectuarea unui examen electromiografic. Tratamentul este și el specific fiecărei afecțiuni în parte, de la corectarea unor carențe ale electroliților și administrarea unei medicații simptomatice până la tratamente neurologice complexe.

„În cazul afectării unor structuri ale sistemului nervos – neuronii motori ai măduvei spinării (scleroză laterală amiotrofică, poliomielită, tumori medulare, siringomielie etc.), compresii ale rădăcinilor nervoase anterioare (în cazul herniilor discale în forme avansate) sau suferințe metabolice, toxice sau traumatice ale nervilor periferici –, contractura musculară se asociază și cu alte semne și simptome neurologice, în special cu scăderea forței musculare, atrofii și modificări de reflexe”, a mai explicat dr. Alina Țugui.

Ioana GEORGESCU