Cum a ajuns primarul Constanței să taie frunză la câini

Categories OpiniiPosted on

Astăzi, în redacțiile ziarelor și televiziunilor din Constanța a fost o zi neagră. Redactorii au alergat toată ziua pe teren pentru a găsi știri negative, dar nu au reușit. Mulți dintre ei riscă să fie concediați.

”Nu mai avem subiecte. Nu se întâmplă nimic rău în orașul ăsta”, spune unul dintre ei.

Singurele știri cu care se pot umple paginile sunt pozitive, dar redactorii-șefi consideră că sunt atât de multe încât nu le mai citește nimeni.

”În Constanța se va construi o clădire nouă pentru Operă. Va fi mai frumoasă decât cele din Sidney sau din Oslo”, a declarat primarul Rudolph Giuliani. Acesta le-a mulțumit încă o dată constănțenilor că l-au votat. ”Nu credeam că voi mai candida odată, după ce am condus New York-ul, dar pur și simplu m-am îndrăgostit de orașul acesta și de oamenii lui. Și mai ales de femeile de aici, ca fostul primar. Dar numai dacă au 18 ani”, și-a permis acesta o glumă. Așa a și prins știrea și a ajuns în presă, din cauza acestei glume deocheate.

Un alt ziarist și-a petrecut toată ziua vorbind cu oamenii, încercând să găsească și să rezolve probleme. ”Am pândit toată ziua un câine vagabond, măcar o pisică. Nimic. Nimic. Aș fi vrut să fotografiez numai un rahat de animal pe stradă și aș fi avut o deschidere de pagină. Nu am avut noroc azi”, a spus el mâhnit.

Altul ne povestește încercarea sa. ”Eu am stat toată ziua la agențiile fiscale. Am vrut să văd cum stă lumea la coadă, cum se înghesuie, cum se ceartă. Nu a venit aproape nimeni. Am întrebat un funcționar ce naiba se întâmplă. Mi-a mulțumit că îl întreb, că îl bag în seamă. Mi-a zâmbit cald și mi-a oferit un ceai. Mi-a spus că nu a mai văzut de ani de zile contribuabili la coadă. Toată lumea își plătește acum impozitele pe internet. Mi-a dat chiar și numărul lui de mobil, să mai ieșim la o bere”.

Un ziarist mai bătrân a stat toată ziua pe capul polițiștilor. ”Tot prind un scandal, ceva, o mașină ridicată”, și-a spus el în barbă. Vestea proastă pentru el este că Primăria Constanța a realizat de mult un recensământ al autoturismelor și a calculat necesarul de locuri de parcare. Nimeni nu mai este nevoit să parcheze acum neregulamentar, când parcările abundă. Cât despre scandaluri… ”S-au certat două persoane în librărie. Rămăsese o singură carte pe raft din cea pe care și-o doreau amândoi”, spune ziaristul.

Cel mai norocos a fost astăzi jurnalistul care s-a dus să stea de vorbă cu bătrânii. Primăria a construit de mulți ani cămine suficiente pentru aceștia, dotate cu toate cele necesare. După ce au urmărit telenovela preferată și după ce au jucat bingo, aceștia au mărturisit, cu o lacrimă în colțul ochiului, că îniante era mai bine. ”E bine și acum, maică, avem de toate, slavă Domnului”, spune o bătrânică. ”Dar parcă era mai bine înainte. Acum mâncăm tot ce vrem, nu ne lipsește nimic. Ne este însă dor să mai stăm la cozi de la trei dimineața, să luăm pui și făină de la primarul ăla tânăr, care ne pupa pe toate pe obraz… Radu Păstaie parcă îi zicea. Băiat bun, maică, ne dădea de la el de mâncare, avea grijă de noi”, oftează ea.

 

PS. Acesta este mesajul de 1 aprilie adresat primarului Radu Mazăre de către Asociația Constanța Ia Atitudine (ACIA)