Curiozitati despre dieta vegana pe care NU le cunosteai

Categories LifestylePosted on

In momentul in care vei merge la supermarket vei observa ca sunt din ce in ce mai multe optiuni pentru o dieta vegana care sunt la promotie. Chiar si oferta de restaurante vegane a crescut. Aceasta nu este o coincidenta. Ea raspunde unei schimbari de tendinta incurajata de impactul asupra mediului derivat din productia de carne si lactate, o mai mare constientizare a animalelor si de numeroase studii care indica beneficiile trecerii la o dieta lipsita de suferinta animalelor.

Cifrele nu mint. Intre 2% si 10% din populatia europeana a renuntat la consumul de produse de origine animala pentru a imbratisa o dieta vegana, potrivit datelor. In unele tari, suma veganilor, vegetarienilor si flexitarienilor depaseste acum 3,5 milioane de oameni . Graficul, ca si in restul lumii, arata doar in sus.

De aceea ne-am dorit sa dedicam un articol pentru a trece in revista cateva curiozitati din jurul veganismului si care cu siguranta te vor ajuta sa intelegi mai bine aceasta dieta numita sa schimbe lumea.

Ce este dieta vegana?

Dieta vegana consta in consumul exclusiv de alimente de origine vegetala. Prin urmare, acest lucru exclude nu numai carnea, ci si pestele, ouale, produsele lactate si orice alt aliment de origine animala.

In ciuda a ceea ce se poate deduce din numele sau, nu consta doar in consumul de legume , deoarece include si fructe, legume, leguminoase, cereale, nuci, seminte si unele produse pe baza de plante precum tofu, seitan sau Tempeh.

Acestea din urma sunt o parte esentiala a oricarei diete vegane bogate in proteine. Ele stau la baza dietei vegane pentru sportivi.

14 Curiozitati despre dieta vegana

 1. Termenul de vegan a fost inventat de britanicul Donald Watson in 1944. Aceasta a aparut din necesitatea de a diferentia vegetarienii lacto-ovo de vegetarienii care nu consumau niciun aliment de origine animala. Totusi, toate cercetarile indica faptul ca aceasta filozofie isi are originea in India, tara cu cel mai mare procent de vegani si vegetarieni din lume cu 70% din populatia totala.
 2. Veganismul nu este doar o miscare legata de respectul fata de animale. Multi oameni au decis sa treaca la veganism din motive legate de sanatate , constientizarea mediului sau religie.
 3. In 1979, Societatea Vegana a extins sensul termenului vegan, definindu-l ca fiind o filozofie a vietii care urmareste sa excluda orice forma de exploatare a animalelor si cruzime menita sa le transforme in alimente, imbracaminte sau orice alt produs de consum.
 4. Aceeasi asociatie a creat prima fabrica de lapte pe baza de plante in 1956 : Plantmilk Ltd.
 5. In Spania, veganii, vegetarienii sau flexitarienii reprezinta aproximativ 13% din populatia totala . In plus, aproximativ o treime au incercat deja o alternativa pe baza de plante la carne.
 6. Consumul de produse vegane a crescut in Spania cu aproape 20% in ultimii cinci ani . Cifre care s-ar putea dubla in urmatorii cinci ani.
 7. Pe parcursul anului trecut, piata alimentara vegana a mutat 14,88 miliarde de euro in lume. Cel al carnii, insa, a scazut cu 3%, potrivit portalului Veganuary.
 8. Potrivit Asociatiei Americane de Nutritie si Dietetica si Asociatia Dieteticienilor din Canada, dietele pe baza de plante sunt complet sanatoase in orice etapa a vietii , inclusiv in copilarie si maternitate.
 9. Mai multe studii au demonstrat ca o dieta vegana echilibrata reduce exponential riscul de a suferi de anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de colon, si de a dezvolta diabet si un numar bun de boli cardiovasculare . De fapt, OMS a ajuns sa lege consumul excesiv de carne rosie cu dezvoltarea carcinoamelor.
 10. Potrivit Google Trends , cautarile pentru cuvantul „vegan” au trecut de la o medie de 34 din 100 in urma cu doar un deceniu, la 74 din 700 in ultimul an.
 11. Numarul vedetelor care s-au declarat public vegani continua sa creasca. Unele dintre cele mai populare sunt: ​​Miley Cyrus, Ariana Grande, Ellen Degeneres, Sia, Joaquin Phoenix, Liam Hemsworth, Steve Wonder, Peter Dinklage sau James Cameron, printre multi altii.
 12. Departe de a fi un moft, au existat mai multe personalitati istorice care, in urma diferitelor investigatii, au stiut ca au urmat o dieta lipsita de produse de origine animala, precum Pitagora, Platon, Leonardo Da Vinci, Lev Tolstoi sau Voltaire. .
 13. Veganii trebuie sa foloseasca prezervative specifice , deoarece cele traditionale contin cazeina, o proteina care provine din lapte si care face latexul mai moale si mai elastic. Din fericire, exista mai multe laboratoare care fabrica prezervative fara orice tip de urma de animal.
 14. Desi este dovedit ca consumul mai multor legume si fructe decat orice alta grupa de alimente ajuta la prevenirea dezvoltarii multor boli, veganismul nu trebuie sa fie sinonim cu alimentatia sanatoasa. Cartofii prajiti, pizza sau multe deserturi sunt vegane, sunt un exemplu clar de preparate vegane cu incarcatura calorica mare . Multe produse vegane le lipsesc, de asemenea, nutrientii esentiali.

  De aceea, daca te gandesti sa treci la veganism, iti recomandam sa te pui pe mana unui medic nutritionist pentru ca acesta sa-ti poata, dupa studierea cazului tau specific, sa-ti pregateasca o dieta vegana echilibrata.