Curtea Constituțională: CCR nu poate obliga Guvernul să renunțe la asumarea răspunderii
“Angajarea răspunderii pe Legea Educației a declanşat un conflict între puteri”
Curtea Constituţională a prezentat motivarea deciziei prin care a declarat neconstituțională angajarea răspunderii Guvernului pe Legea Educaţiei. Judecătorii de la CC au considerat că “nu există motivare pentru asumare, iar angajarea a declanşat un conflict între puteri”, relatează Realitatea TV.
Legea Educaţiei nu este, în momentul de faţă, o urgenţă, iar asumarea răspunderii Guvernului nu are niciun motiv legal, conform motivării Curții. Unele dintre prevederile legii ar urma să se aplice din anul şcolar 2011-2012, iar altele din 2012-2013, ceea ce înseamnă că aprobarea legii nu este urgentă.
Judecătorii au precizat că articolul 75 din Constituţie nu stabileşte niciun termen cu privire la dezbaterea proiectelor de lege în Camera decizională şi niciun criteriu pentru a aprecia cu privire la caracterul rezonabil al termenului în care se finalizează procesul legislativ în această Cameră.
Motivare cu bucluc
Mai mult, din actele depuse la dosar nu a fost identificat niciun demers al Guvernului, adresat Senatului, pentru dezbaterea proiectului de lege în procedură de urgenţă. Prin urmare, afirmaţia Guvernului în sensul că această dezbatere a fost tergiversată nu se susţine.
Judecătorii au stabilit că nu există nicio dovadă a vreunui blocaj sau a unei inactivităţi parlamentare, cu referire la proiectul de lege în discuţie.
Curtea a constatat că angajarea răspunderii Guvernului asupra proiectului Legii Educaţiei, în condiţiile în care proiectul de lege se afla în proces de legiferare la Senat, a declanşat un conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament și s-a încălcat competenţa Parlamentului de unică autoritate legiuitoare.
“Cu privire la solicitarea autorului sesizării, în sensul că instanţa de contencios constituţional să oblige Guvernul să renunţe la procedura angajării răspunderii, Curtea constată că această cerere excedează competenţei sale, soluţia aparţinând în exclusivitate autorităţilor publice aflate în conflict”, se arată în motivare.
Pe 3 noiembrie, Curtea Constituțională a decis că asumarea răspunderii Guvernului pe Legea Educației este neconstituțională. Potrivit deciziei Curţii, între Parlament şi Executiv există un conflict de constituţionalitate deoarece Guvernul şi-a asumat răspunderea pe o lege care era deja în dezbatere parlamentară.
Pe 28 octombrie, la o zi după ce moţiunea de cenzură a picat la votul în plenul Parlamentului, Guvernul şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului pe Legea Educaţiei, în ciuda cererii partidelor de Opoziţie, de amânare a asumării până la o decizie a Curţii Constituţionale.