De mâine, bricul „Mircea” şi goeleta „Adornate” reprezintă România la prima regată pentru veliere mari din Marea Neagră

Categories SportPosted on

Aşa cum am anunţat deja, mâine, marţi – 29 aprilie, la ora 08.30, de la terminalul de pasageri din Portul Constanţa, nava-şcoală Bricul „Mircea” şi velierul „Adornate” pleacă spre portul Varna (Bulgaria), pentru a reprezenta România la SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2014, prima competiţe de profil organizată în Marea Neagră.

Startul competiţiei SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2014, spre care NS „Mircea” şi „Adornate” pleacă mâine dimineaţă, va fi dat pe 3 mai. Pe 9 mai. navele vor ajunge în portul rus Novorossyisk, iar în perioada 12 – 14 mai va avea loc croaziera de repoziţionare a velierelor, de la Novorossiysk la Soci, port tot în Federaţia Rusă.

Pe 18 mai va începe, cu plecare din portul Soci, cursa finală a celor 18 de veliere, din nouă state participante, sosirea urmând să aibă loc la… Constanţa, pe 24 mai!

Festivităţile prilejuite de încheierea regatei vor avea loc în perioada 24 – 27 mai, în Constanţa.
Cu acest prilej se va sărbători şi împlinirea a 75 de ani de la intrarea navei-şcoală Bricul „Mircea” în serviciul Marinei Militare Române.

Construit, în perioada 1938 – 1939, în Şantierul Naval „Blohm und Voss”, din Hamburg, Germania, „Mircea” este cea de-a patra navă, din seria de cinci de același tip, construite în același şantier, fiind „soră” cu: „Eagle” (ex. „Horst Wessel”) – SUA, „Gorch Foch I” (ex. „Tovarisch”, ex. „Gorch Foch” – navă muzeu) – Germania, „Gorch Foch II” – Germania, „Sagres” (ex. „Albert Leo Schlageter”) – Portugalia.
Nava-şcoală Bricul „Mircea” este a doua navă şcoală cu vele a României, prima fiind Bricul (tot!) “Mircea”, construit în 1882 în şantierul naval „Thames Ironworks and Shipbuilding Company”, din Londra. Aceasta a fost în serviciul Marinei Române de la construcţie până în 1944. „Mircea” este un velier clasa „A tip bark”, cu trei arbori, înalt de 44 de metri, cu 23 de vele, care însumează o suprafaţă velică totală de 1.750 mp. După reparațiile capitale și modernizările făcute în anul 1966 (la același șantier naval unde a fost construită!) și între anii 1994-2002, la Șantierul Naval Brăila, a devenit nava cea mai modernă dintre „surorile” sale!

Goeleta „Adornate”, velierul Hotelului „Vega”, din staţiunea turistică Mamaia, a fost construit în 1961, în Olanda, şi a deservit iniţial ca… pescador, în Marea Nordului, având denumirea de „Barabah”.
În 1996 nava trece printr-o etapă de reconstrucţie, în vederea transformării acesteia în goeletă. De la nivelul punţii principale în sus, se înlocuiesc copastiile metalice şi castelul, se montează două catarge şi un bompres.
Anul 2006 a însemnat pentru „Adornate” o nouă modernizare, în special în ceea ce priveşte finisajele navei.
De-a lungul timpului, a navigat pe întreaga Mare Mediterană, de la Insulele Baleare, Barcelona şi Valencia, până pe Riviera Franceză, de la Marsilia la Monte Carlo.
Închiriată în ţări ca Italia, Croaţia şi Grecia, „Adornate” a participat, de asemenea, la cele mai importante evenimente maritime din Marea Mediterană, printre care „Cannes Royal Classics” şi „Voiles de Saint Tropez”.
În 2010 Adornate primeşte pavilion românesc, având portul de înregistrare Constanţa.
Adornate este o goeletă autentică, cu o ținută extrem de elegantă şi impunătoare. Are o lungime de 45 de metri, de la bompres la pupa, o lăţime de 6,6 m în zona punţii – centru şi un pescaj maxim de 3,5 m. Pentru manevra în port, dar şi pentru navigaţia în situaţia în care vântul nu e prielnic, Nava este echipată cu un motor diesel „Cummins”, de 380 cai putere. Viteza maximă pe care velierul o poate atinge, navigând cu motorul, este de 7 – 8Nd (noduri). Asigurarea energiei electrice la bordul navei se face cu două generatoare de 45 KV.
„Adornate” pleacă la SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2014 cu un echipaj de 12 persoane.
Alături de nava-şcoală bricul „Mircea”, goeleta „Adornate” va promova navigaţia românească cu vele, ca sursă de educaţie, cultură, tradiţie, aventură şi dezvoltare personală.

SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2014 va avea loc în perioada 30 aprilie – 27 mai.
Regata, eveniment important în calendarul competiţional de profil, va fi organizată în România de Navigator Yacht Club, sub egida Sail Training International, în parteneriat cu Academia Navală „Mircea cel Bătrân” – Constanţa, Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa (CN APMC SA) şi Primăria Municipiului Constanţa.
Etapa românească a SCF Black Sea Tall Ships Regata 2014 se va desfăşura între 24 şi 27 mai 2014, fiind ultima parte a competiţiei, care mai implică alte trei porturi de la Marea Neagră, Varna (Republica Bulgaria); Novorosiisk şi Soci (Federaţia Rusă).

Navigator Yacht Club este o organizaţie non-profit, care promovează şi organizează activităţi în domeniul sporturilor nautice

Sail Training International (www.sailtraininginternational.org) este un ONG din Marea Britanie, cu activitate de peste 50 de ani în întreaga lume, care are ca scop dezvoltarea şi educarea tinerilor prin instruire în navigației cu pânze, indiferent de naţionalitate, cultură, religie, gen ori provenienţă socială.

Imagine: Nava – Şcoală BRICUL „MIRCEA” (Sursa foto: resboiu.wordpress.com).