Directorul lui Oprescu, afacerist pe banii primăriei

Categories Explicit, La ziPosted on

Directorul lui Oprescu, afacerist pe banii primăriei

Dumitru Mădălin-Ionică și Sorin Oprescu. FOTO Agerpres

Afaceri incompatibile cu regiile municipalității

Şeful Direcției Generale de Infrastructură din Primăria Capitalei, Dumitru Mădălin-Ionică, derulează indirect, prin intermediul unui interpus, afaceri cu regiile aflate în subordinea municipalității și cu societățile private ce operează fix în domeniul infrastructurii. Firma Precon SRL Jilava, controlată prin sistemul „firmă în firmă” de apropiatul directorului Dumitru, Emil Culcică, are încheiate contracte cu RATB, Electrica, ApaNova, ADP Sector 2. Emil Culcică este pe drept cuvânt omul de casă al lui Dumitru Mădălin-Ionică, locuind, cel puțin în acte, în casa acestuia.Adus de primarul Oprescu în toamna anului 2008 pentru a prelua șefia Direcției Generale de Infrastructură din Primăria Capitalei, Dumitru Mădălin-Ionică a avut de la bun început de ales între calitatea de afacerist și cea de angajat al municipalității.

Așa cum se obișnuiește destul de des, Dumitru a încercat să cocheteze cu ambele calități. Conform Registrului Comerțului, la data numirii în funcția de director la PMB, Dumitru Mădălin-Ionică era unic acționar și administrator la firma Magistral SRL, care, la rândul ei, deținea pachetul majoritar de acțiuni la o altă firmă, Precon SRL – producător de prefabricate din beton, beton armat și stâlpi electrici.

Deoarece afacerile erau incompatibile cu noua demnitate oferită de Oprescu, Dumitru a început să-și ascundă interesele directe în firmele amintite.

Primul pas l-a făcut la data de 15.10.2008, când a înregistrat contractul de cesiune prin care i-a vândut amicului său Emil Culcică firma-mamă Magistral SRL.

Piața Charles de Gaulle, București

Deși această societate deținea, la rândul ei, acțiunile majoritare la producătorul de prefabricate și stâlpi metalici Precon SRL Jilava, deci prin această achiziție se obținea controlul asupra liniilor de producție, tranzacția dintre Dumitru și Culcică s-a făcut la cel mai mic preț, la valoarea nominală a acțiunilor.

Odată cu schimbarea acționariatul SC Magistral SRL, directorul Dumitru Mădălin-Ionică a sperat că s-au șters și urmele intereselor sale în cadrul afacerilor cu stâlpi electrici, cămine de apă și alte prefabricate vândute către RATB, ApaNova și Electrica.

A rămas însă „agățat”, prin intermediul surorii sale, Dumitru Cristina-Georgeta, de un mic pachet de 2% din acțiunile Precon SRL, pe care aceasta le-a deținut aici până la data de 03.03.2010.

Omisiuni în declarațiile de avere și interese

Deși vânzarea acțiunilor Magistral SRL de către directorul Dumitru și, implicit, cedarea controlului asupra Precon au urmat procedurile legale, fiind acceptate de Registrul Comerțului, există serioase semne de întrebare privind caracterul fictiv al tranzacției.

Originar din comuna Suhaia, Teleorman, cumpărătorul acțiunilor, Culcică Emil, este chiar chiriașul lui Dumitru Mădălin-Ionică. Așadar, tranzacția nu s-a făcut cu o persoană oarecare, ci directorul din Primărie i-a cedat afacerea chiar colegului de locuință.

Mai mult, cum tranzacția s-a făcut chiar în preajma numirii lui Dumitru în funcția de șef al Direcției Generale de Infrastructură din Primăria Capitalei, se poate ușor presupune că, de fapt, nu s-a dorit decât vânzarea de fațadă a afacerii.

CONTRACTE. Precon SRL, controlată de firma Magistral, a devenit un furnizor de bază pentru regiile bucureștene

Ca dovadă în acest sens vine și declarația de avere și interese dată de Dumitru Mădălin-Ionică imediat după ce primarul Sorin Oprescu l-a numit în funcție.

Conform documentului datat 4.11.2008, Dumitru nu a declarat că ar avea vreun interes în vreo societate comercială, dar nu a raportat nici suma de 90.200 lei cât deja încasase de la Culcică pe acțiunile Magistral SRL.

Profituri din afaceri cu regiile municipalității

Chiar dacă, în acte, firma producătoare de elemente de prefabricate și confecții metalice SC Precon SRL Jilava nu mai este controlată de directorul Dumitru Mădălin-Ionică, contractele încheiate în ultimul timp indică faptul că există o colaborare strânsă a firmei cu instituția Primăriei Capitalei, cu regiile municipalității sau cu societățile ce le asigură bucureștenilor diverse servicii.

PARAVAN. "Firma-mamă" Magistral SRL a fost preluată de colocatarul directorului Dumitru

Potrivit anunțurilor de achiziție publicate de diversele regii și societăți comerciale și chiar paginii de Internet a Precon SRL, principalii clienți ai afacerii demarate de directorul Dumitru Mădălin-Ionică sunt Regia Autonomă de Transport București (RATB), compania ApaNova, ce operează rețelele de apă ale Capitalei, și Electrica SA. La RATB se vând stâlpi de beton centrifugat, la Electrica – stâlpi din beton pentru linii electrice, iar pentru ApaNova oferta constă în cămine debitmetru modulate spațiale carosabile și necarosabile.

Printre clienții firmei Precon se mai numără și ADP Sector 2, Acvatot și Termoedilconstruct, entități ce operează pe aceeași rețea de infrastructură a Capitalei, fix acolo unde este nevoie de semnătura directorului Dumitru.

În linia coincidențelor se înscriu și datele financiare raportate de Precon. În 2008, când firma era deținută de Dumitru Mădălin-Ionică, dar acesta nu era director în primăria lui Oprescu, Precon a raportat pierderi de 185.406 lei.

După un an, când Dumitru avea deja acumulată experiența de șef în Primăria Capitalei, firma Precon SRL deținută de colocatarul Culcică avea deja un profit de 653.863 lei.

Rugați să ne precizeze valoarea contractelor derulate cu Precon în 2009-2010, șefii RATB nu au oferit până la închiderea ediției un răspuns.

Mihai CIORCAN