Doamne ferește să plouă! Norul radioactiv de la Fukushima, deasupra României

Categories La ziPosted on

Doamne ferește să plouă! Norul radioactiv de la Fukushima, deasupra României

Norul provenit de la Fukushima a ajuns miercuri după-masă deasupra României, iar frontul de aer radioactiv se află la 2.500 de metri altitudine.

Specialiştii spun că nu trebuie să ne panicăm, însă problemele ar putea apărea odată cu apariția ploilor, care pot aduce particulele în sol, relevă Antena 3.

Acesta este norul care  s-a ridicat acum trei săptămâni deasupra centralei nucleare de la Fukushima. S-a deplasat peste 20.000 de kilometri – a trecut prin Franţa, Germania şi a ajuns deasupra României.

Miercuri, particulele radioactive se aflau la o altitudine de 2.500 de metri. Joi, ele vor fi mai sus, la 5000 de metri. Autorităţile, specialişti şi meteorologi ne spun că norul nu este un pericol.

De trei săptămâni, se măsoară nivelul radiaţiilor, iar rezultatele sunt comparate cu valorile normale. Valoarea medie de 0,15 microsiverţi înregistrată azi în Bucureşti este sub limita de pericol.

Ploile însă aduc şi probleme pe termen lung. Ele ar putea transporta particulele în sol, iar aceasta poate însemna contaminare radioactivă.