Egipt: Peste 100 de victime, după confruntările dintre poliţie şi manifestanţi

Categories La ziPosted on

Egipt: Peste 100 de victime, după confruntările dintre poliţie şi manifestanţi

Peste 100 de persoane şi-au pierdut viaţa, în urma confruntărilor violente dintre poliţie şi manifestanţii care luptă pentru a da jos regimul preşedintelui Mubarak, relatează Realitatea TV.

Zeci de mii de manifestanţi au protestat sâmbătă pe străzile din Egipt, iar autorităţile au impus noi restricţii de circulaţie pentru a pune capăt demonstraţiilor. Protestatarii s-au adunat în număr mare pe străzile din Cairo, Alexandria şi Suez pentru a-i cere preşedintelui Hosni Mubarak să demisioneze.

Proteste au fost şi în nordul Sinaiului, unde cel puţin şase persoane au fost ucise. În cele mai recente ciocniri, poliţia a folosit muniţie de război împotriva manifestanţilor care au încercat să intre cu forţa în Ministerul de Interne din Cairo. Martori oculari au declarat că doi protestatari au fost ucişi şi unul rănit. Potrivit BBC, s-au înregistrat trei morţi.

Postul naţional de televiziune a anunţat că cel puţin 38 de persoane, inclusiv 10 membri ai forţelor de securitate, au fost ucise săptămâna aceasta, însă postul de televiziune Al Jazeera afirmă că cel puţin 95 de persoane au murit în ţară începând de vineri. Corespondenţii Al Jazeera au declarat că au văzut cadavre pline de răni de gloanţe la morgă.

Armata a avertizat manifestanţii că, dacă vor încălca restricţiile de circulaţie impuse între orele 16.00 şi 8.00, se “expun unui mare pericol”.

Protestatari s-au urcat pe tancuri şi au făcut fotografii cu militarii. Pe un tanc era scris cu spray “Jos cu Mubarak”, în timp ce manifestanţii au fluturat pancarte pe care scria “Poporul a vorbit”.
Manifestanţii au acuzat guvernul că a orchestrat distrugerile şi jafurile înregistrate, în timp ce un oficial din partidul de la guvernare a declarat că infractori se află în spatele acestor acţiuni. “Guvernul a eliberat prizonieri pentru a incendia maşini şi magazine şi ne acuză pe noi”, a spus un protestatar.

Multe străzi din capitala egipteană sunt blocate de zeci de maşini distruse, iar în aer miroase a fum. Postere cu Mubarak au fost rupte, iar pompierii încearcă să stingă incendiile. Bursa egipteană şi băncile din ţară vor rămâne închise şi duminică, a anunţat Banca Naţională.
Într-un discurs televizat, Mubarak a respins apelurile pentru demisia sa şi a cerut, în schimb, demisia guvernului.

Liderul în vârstă de 82 de ani a promis “paşi noi către mai multă democraţie” şi îmbunătăţirea standardului de viaţă, locurilor de muncă şi asigurării medicale.

După aceste declaraţii, protestele au continuat, participanţii cerând îndepărtarea sa de la putere.