Planeta strânge rândurile pentru pentru a stopa conflictul coreean

Categories La ziPosted on

Planeta strânge rândurile pentru pentru a stopa conflictul coreean

UPDATE

SUA au trimis 75 de avioane de luptă în Coreea de Sud

SUA şi Coreea de Sud au decis să iniţieze manevre militare navale comune, după bombardarea unei insule sud-coreene de către Coreea de Nord, informează AFP, citat de Antena 3.
„Manevrele militare din  zilele următoare au ca scop continuarea cooperării strânse în materie de securitate între ţările noastre şi sublinierea forţei alianţei noastre şi angajamentului nostru pentru pace şi securitate în regiune”, se arată în comunicatul Preşedinţiei americane.
La manaverele militare ce se vor desfăşura în Marea Galbenă va participa şi portavionul american George Washington care are la bord 75 de avioane militare şi 6.000 de oameni. Acesta a părăsit baza navală americană Yokosuka, de la sud de Tokyo, cu destinaţia Coreea de Sud.

După atacul lansat marţi de armata nord-coreeană cu peste 200 de obuze asupra vecinilor sud-coreeni, soldat cu uciderea a cel puţin doi soldaţi şi rănirea altor 15, planeta se mobilizează pentru oprirea escaladării conflictului.

Armata din Coreea de Sud a răspuns cu aceeaşi monedă, însă sub presiunea SUA, NATO, a Rusiei şi a Chinei a consimţit că trebuie oprite violenţele şi găsită o soluţie diplomatică. Piaţa finaciară din Asia a fost serios afectată de conflict, relevă Realitatea TV.

După atacul lansat marți de Phenian, preşedintele sud-coreean Lee Myung-bak a declarat că este nevoie de “represalii de proporţii” pentru a opri Coreea de Nord. Însă autoritățile internaționale i-au replicat că se impune să se acționeze cu diplomație și tact, relatează CNN.

“De această dată, provocarea poare fi privită ca o invadare a teritoriului sud-coreean”, a spus liderul de la Seul, citat de agenţia Yonhap. Preşedintele sud-coreean a subliniat că “atacurile nediscriminante asupra civililor sunt o chestiune gravă”.

Președintele sud-coreean ar dori răzbunare

În condiţiile în care “Coreea de Nord îşi menţine o poziţie ofensivă”, forţele armate sud-coreene – armata, aviaţia şi marina – “ar trebui să se unească şi să răspundă dur provocării (Phenianului – n.red.)”, a spus el.

SUA au condamnat atacul nord-coreean care a vizat insula Yeonpyeong şi au dat asigurări că îşi menţin angajamentul de a-şi apăra aliatul, Coreea de Sud. La rândul său, China şi-a exprimat “preocuparea” în legătură cu incidentele armate .

“Sperăm că părţile vor depune mai multe eforturi pentru a contribui la pacea şi la stabilitatea din Peninsula Corea”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Hong Lei. “Ne exprimăm îngrijorarea în legătură cu această situaţie”, a adăugat el.

Autoritățile de la Beijing au subliniat că trebuie să verifice faptele relevante. Germania este de asemenea foarte îngrijorată în legătură cu schimbul de focuri de armă dintre cele două Corei, a declarat marţi ministrul de externe de la Berlin, Guido Weseterwelle, citat de DPA.

Precedentul atac a avut loc în 1953 și bombardamentul a durat o oră

“Această nouă provocare militară pune în pericol pacea din regiune”, a spus Westerwelle într-un comunicat dat publicităţii după incident.

Incidentul, în care şi-au pierdut viaţa doi militari sud-coreeni, este “primul atac direct de artilerie vizând teritoriul sud-coreean după ce războiul dintre cele două Corei s-a terminat printr-un armistiţiu”, în 1953.

15 soldaţi sud-coreeni şi trei civili au fost răniţi atunci, după ce Phenianul a lansat circa 100 de obuze asupra insulei Yeonpyeong, din Marea Galbenă. Sute de locuitori de pe insulă au fugit la adăpost, în condiţiile în care mai multe case şi zone împădurite au luat foc.

Armata sud-coreeană a replicat cu mai mult de 80 de salve de artilerie şi a ridicat de la sol avioanele de vânătoare, potrivit unor oficiali din sectorul apărării.  Schimbul de tiruri dintre cele două părţi a durat circa o oră.

Cele două țări nu au semnat niciodată un acord de pace

Sectorul bancar a resimţit cel mai profund tensiunile, scrie “Wall Street Jurnal”. Investitorii s-au mobilizat rapid şi au renunţat la activele riscante din Asia, în dauna celor considerate sigure.

Şi cotaţia aurului a crescut cu 8,97 dolari. Agenţia de rating Fitch a intervenit pentru a calma pieţele financiare, anunţând că totuşi este puţin probabil ca manevrele militare din apele Mării Galbene să escaladeze.

Cei mai mulţi analişti, citaţi de presa americană,  spun că acest conflict dintre cele două Corei este prea lung şi prea complicat ca să se transforme tocmai acum într-un război.

După încheierea celui de-al Doilea război mondial, Sudul şi Nordul nu au semnat niciodată un acord de pace. Graniţa convenţională este o linia de demarcaţie de 240 de kilometri lungime care a fost trasată de ONU.

Insula Yeonpyeong, care a fost atacată de nord-coreeni marţi, se află la sud de această zonă de graniţă, pe care regimul comunist de la Phenian n-a recunoscut-o niciodată.