Eliade Bălan: Început sau sfârșit?

Categories La ziPosted on

Eliade Bălan: Început sau sfârșit?

Emil Boc și Vasile Blaga. FOTO – Agerpres

Nu mai este cale de întoarcere pentru politicianul Emil Boc. Nici pentru Vasile Blaga nu există varianta renunțării la candidatură. Amândoi vor să meargă mai departe și să câștige șefia PDL, spre binele și fericirea membrilor de partid, prietenilor și, de ce nu, sponsorilor vechi și noi. Și chiar pentru bunăstarea poporului român, dacă luăm în serios declarația „neînvinsului” premier Boc, făcută  de domnia sa pe treptele sediului din Modrogan după depunerea candidaturii pentru un nou mandat de președinte.

Până la alegeri, Boc și Blaga vor colinda țara în lung și-n lat pentru a obține susținerea liderilor de filiale locale.

Cu lecția învățată la București, după o instruire făcută împreună cu staff-ul personal, fiecare va încerca să convingă șefii  organizațiilor locale că are soluția politică  pentru menținerea unității în partid și după data de 14 mai, când sunt programate alegerile în PDL.

Există unele semnale că partidul ar putea să se rupă dacă lupta pentru putere va accelera disoluția colegialității la vârful partidului.

Acum se constată o scădere a încrederii între liderii de la nivel central, dovada cea mai clară constituind-o  pasul înapoi făcut de Videanu, Berceanu, Frunzăverde, Preda, Boureanu și de alți politicieni din garda veche față de Emil Boc și declarația de susținere pentru Vasile Blaga.

Despărțirea de premier poate fi interpretată și ca o îndepărtare de președintele Traian Băsescu, evidentă, mai ales, după ce șeful statului a declarat la început că este de partea premierului în competiția pentru șefia PDL. Astăzi, pare să nu mai fie.

Prin urmare, nu văd cum ar mai arăta colegialitatea în partid între Udrea și Blaga dacă adversarul lui Boc ar câștiga alegerile. Sau cum ar mai sta la aceeași masă  Berceanu și Videanu cu invincibilului Emil Boc în cazul în care  moțiunea „O Românie dreaptă, o Românie europeană” a lui Vasile Blaga nu ar rămâne fără efect la urne.

Oricine își poate da seama că în PDL există o luptă pentru putere între două tabere cu interese separate. Povestea cu dorința de a câștiga alegerile locale și parlamentare viitoare reprezintă doar lozinci electorale.

Unde s-a mai pomenit ca un candidat să promită autostrăzi și noi locuri de muncă unor delegați adunați la o convenție națională pentru alegeri la partid? Am impresia că premierul s-a văzut în postura de candidat la prezidențiale, ceea ce nu este cazul.

Dacă declara că PDL nu va scăpa de sub control situația din teritoriu, indiferent de rezultatul alegerilor, atunci nu aveam ce să-i reproșez. Una peste alta, mă tem că tabloul lansării nu se potrivește deloc cu scopul  evenimentului din luna mai.

Cât îl privește pe Vasile Blaga, mă tem că și în acest caz este vorba de o ambiție personală pentru a-i demonstra locatarului de la Cotroceni că poate să-l contreze la fel de dur precum a făcut-o el după ce a fost înlăturat de la șefia Ministerului de Interne.

Este omul care refuză să-i mai cânte în strună președintelui. Pur și simplu, dorește să controleze partidul și să nu mai răspundă comenzilor venite de la Cotroceni. A simțit că este amenințat prin pierderea poziției în PDL, fapt pentru care s-a hotărât să se lupte cu Emil Boc cu riscul de a pierde toate funcțiile în situația unei înfrângeri.

În cazul în care se întâmplă o minune și câștigă, Traian Băsescu va avea o problemă. Suspendarea din funcție nu a fost exclusă din programul opoziției. Fără o majoritate politică, unde PDL poate decide, președintele poate fi suspendat.

Imaginați-vi-l pe Băsescu cerându-i lui Vasile Blaga să nu-l abandoneze într-un caz de forță majoră. Pare acest scenariu rupt din realitate? Cine crede că Blaga mimează confruntarea cu Boc se înșală.

Veți auzi de contre venite, mai ales, din linia a doua, unde cei mai importanți oameni ai PDL se luptă pentru păstrarea posturilor de comandă. Nici o moțiune nu are darul să destindă atmosfera în partid.

Ambele nu fac decât să înăsprească relațiile într-o perioadă când PDL are nevoie de stabilitate. Pierderea alegerilor în 2012 nu pare să intereseze prea mult. Cât privește candidatura lui Theodor Paleologu, mă tem că fostul ministru al Culturii are chef de joacă.

Eliade BĂLAN