Românii din străinătate trimit tot mai puţini bani în ţară

Categories La ziPosted on

Românii din străinătate trimit tot mai puţini bani în ţară

Sumele de bani trimise în ţară de românii care muncesc în străinătate sunt în continuă scădere din 2008 şi până în prezent, conform unei analize a Băncii Mondiale, prezentată de Antena 3.

Transferurile făcute în 2009 de muncitorii români aflaţi peste hotare nu au depăşit 5 miliarde de dolari, cu 4,4 miliarde mai puţin decât în 2008. Experţii estimează pentru acest an că românii au trimis în ţară o sumă totală şi mai mică – 4 miliarde de dolari.

În urmă cu patru-cinci ani, românii din străinătate aduceau în ţară peste 30 de miliarde de dolari anual. În prezent, transferul de bani s-a diminuat semnificativ faţă de perioada 2005 – 2008, când în Europa se înregistra o creştere semnificativă a consumului.

Sumele trimise în prezent de românii din afara graniţelor reprezintă echivalentul a 3-5% din PIB, la fel ca la vecinii din Bulgaria.

Moldovenii de peste Prut au trimis anul trecut 1,2 miliarde de dolari, echivalentul a 20% din PIB, în timp ce asiaticii au expediat acasă, în 2009, peste 47 de miliarde de dolari, valoare similară cu cea din 2008 şi dublă faţă de 2005.

Reprezentanţii Băncii Mondiale consideră România şi Bulgaria ca fiind singurele ţări membre ale Uniunii Europene aflate în curs de dezvoltare.