Egipt: Hosni Mubarak lasă impresia că renunță la putere, dar nu demisionează

Categories La ziPosted on

Egipt: Hosni Mubarak lasă impresia că renunță la putere, dar nu demisionează

UPDATE 2

Într-un discurs susținut joi noapte la televiziunea națională egipteană, președintele Hosni Mubarak a contrazis zvonurile conform cărora își va anunța demisia. Mubarak a anunțat că îi va delega mai multe prerogative vicepreședintelui Egiptului, Omar Suleiman, numit  recent chiar de el.

Vorbind despre perioada în care a activat în armată și despre patriotism, Mubarak a  amintit că nu va permite amestecul străinilor în politica internă a țării și a promis din nou  alegeri libere în septembrie 2011, la care el nu va mai participa, informează CNN.

Faptul că dictatorul nu și-a dat demisia i-a înfuriat pe zecile de mii de egipteni prezenți în Piața Tahrir, care au scandat lozinci cum ar fi “Pleacă, pleacă, noi nu vom pleca!”

Vicepreședintele, fostul șef al Serviciilor Secrete

“Sunt convins că Egiptul va trece peste aceste momente dificile. Egiptul trebuie să fie prima prioritate. L-am delegat pe vicepreşedinte să preia din puteri şi am încredere că ţara va sta în picioare şi va trece peste aceste momente dificile”, a spus Mubarak.

“Voi răspunde cererilor voastre şi vă promit că-mi voi respecta promisiunile faţă de voi, fără nicio ezitare. Cererile voastre sunt legitime şi vor fi îndeplinite. Este important să recunoaştem că am greşit şi să ne corectăm greşelile. Eu, în calitate de preşedinte al republicii, voi răspunde cererilor voastre, dar îmi este ruşine şi nu voi accepta dictatul niciunei intervenţii străine, indiferent de unde vine aceasta”, a declarat Mubarak.

“Jur în faţa naţiunii şi a lui Dumnezeu că voi duce egiptenii într-o lume mai bună. Trebuie să ieşim din această criză şi să acceptăm ce cer cetăţenii. Trebuie să ajungem la stabilitate, să ascultăm de popor, dar în acelaşi timp ne trebuie şi un cadru legal pentru tranziţia puterii. Vă prezint această viziune a mea”.

Omar Suleiman a fost numit recent de catre Hosni Mubarak în funcţia de vicepreședinte , într-o încercare de a calma spiritele in Egipt.

Potrivit presei internationale însă,  Omar Suleiman are probleme de imagine printre egipteni, întrucât a fost şeful Serviciilor de Informaţii în regimul lui Mubarak. Suleimana devenit cunoscut pentru acțiunile sale dure asupra populației, fiind considerat unul dintre cei mai temuţi şefi de Informaţii din regiune.

UPDATE 1

Mii și mii de manifestanți sosesc în Piața Tahrir, anticipând un moment istoric la care vor să fie prezenți – demisia dictatorului Mubarak, relevă CNN.

Atmosfera din enorma piață centrală din capitala Egiptului este explozivă: zeci de mii de persoane strigă “Jos Mubarak!”, dansează, scandează alte sloganuri și flutură steaguri, ca și cum simt că victoria lor este aproape.

Un înalt oficial de la partidul aflat la guvernare în Egipt a declarat pentru BBC că  este foarte probabil ca preşedintele egiptean Hosni Mubarak să susțină un discurs joi seară şi că speră că acesta îi va transfera puterea vicepreşedintelui Omar Suleiman, informează Antena 3.

De asemenea, Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) din SUA a apreciat joi drept  “foarte probabil” ca preşedintele egiptean să părăsească puterea în cursul serii de joi.

Afirmația  a fost făcută de directorul CIA, Leon Panetta, în cadrul unei audieri în Congresul SUA.

Piața Tahrir, Cairo: Zeci de mii de manifestanții cer demisia președintelui

Între timp, joi seară, în cea de a 17-a zi de proteste la Cairo, zeci de mii de manifestanţi  au ocupat din nou Piaţa Tahrir şi cer în cor demisia președintelui Mubarak, transmite CNN.

Mii de muncitori egipteni au intrat joi în grevă, cerând salarii mai mari și crescând astfel presiunea asupra guvernului.

Însă preşedintele egiptean Hosni Mubarak se află încă la putere şi nu au fost luate decizii care să schimbe această situaţie, a declarat joi primul ministru Ahmed Shafiq la televiziunea egipteană de stat.