Cât de în siguranță ești dacă zbori cu Ryanair? Piloții trag un semnal de alarmă

Categories EconomicPosted on

Piloţii operatorului low-cost Ryanair au îngrijorări în privinţa modului în care compania abordează tema siguranţei, arată un studiu citat de CNN și publicat de zf.ro
Ryanair, companie aeriană cu cel mai mare buget după venituri din Europa, a refuzat să comenteze rezultatele sondajului.

Studiul a fost comandat de către Grupul Piloţilor Ryanair şi cuprinde o bază de 1.000 de respondenţi, căpitani şi ofiţeri de prim rang, peste o treime dintre numărul total de piloţi ai companiei.
89% dintre participanţii la studiu consideră că operatorul low cost nu are o cultură a siguranţei transparentă şi deschisă. 94% dintre piloţii incluşi în sondaj sunt de părere că autorităţile ar trebui să efectueze o anchetă asupra impactului practicilor de angajare ale Ryanair în ce priveşte siguranţa.
Evert van Zwol, reprezentantul piloţilor Ryanair, a spus că are suspiciuni mari legate de practicile de angajare ale operatorului aerian care ar putea afecta siguranţa zborurilor, dar că nu are nicio dovadă, cerând în acest sens o anchetă. El a adăugat că majoritatea piloţilor Ryanair au fost angajaţi prin agenţii, o mare parte din aceştia având contracte cu „zero ore” în care nu le sunt garantate orele de lucru.

Raportul companiei din 2013 se referă la siguranţă ca fiind „prima prioritate”, începând cu angajarea şi pregătirea piloţilor, însoţitorilor de zbor şi a personalului de întreţinere.

Angajaţii au salarii corelate cu productivitatea, inclusiv piloţii, bazate pe numărul de ore zburate. Potrivit legilor din Irlanda, ţara de origine a companiei, piloţii pot zbura maxim 900 de ore în fiecare an financiar.

Ryanair zboară de pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu spre Pisa și Bergamo.