Adolescenta este o perioada foarte importanta in viata, deoarece este plina de schimbari care contribuie la transformarea unui copil intr-un adult. Poate fi o perioada dificila, cu probleme dificil de gestionat, in special pentru parinti si alti membri apropiati ai familiei.
Adolescenta poate reprezenta mari provocari pentru parinti. Descopera cand incepe si cand se termina, care este cea mai proasta etapa si cum sa imbunatatesti comunicarea cu copiii tai.
Cand incepe si cand se termina adolescenta?
OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) explica ca adolescenta este „faza vietii care merge de la copilarie la maturitate ” si care acopera de la 10 ani la 19 ani . In plus, se estimeaza ca in prezent exista 1,2 miliarde de adolescenti , o cifra care reprezinta o sesime din populatia lumii.
Etapele adolescentei
Potrivit Unicef , in adolescenta pot fi distinse trei etape :
- Adolescenta timpurie : de la 10 la 13 ani . Este momentul inceperii pubertatii , cand hormonii provoaca schimbari fizice la o persoana tanara. Inaltimea ii creste in scurt timp pentru ca se intinde , vocea i se schimba, parul creste in zone precum pubis si axile, transpiratia ii creste si incepe sa sufere de acnee .
- Adolescenta mijlocie : intre 14 si 16 ani . In aceasta faza, schimbarile incep sa fie observate la nivel psihologic si in constructia identitatii lor . Adolescentul cauta independenta fata de parinti si este atent la felul in care arata si cum vrea sa fie vazut.
- Adolescenta tarzie : de la 17 ani . Desi OMS indica faptul ca adolescenta se incheie la 19 ani , Unicef subliniaza ca aceasta a treia etapa se poate extinde pana la varsta de 21 de ani . Tanarul incepe sa se simta mai confortabil cu fizicul sau , cauta acceptare , isi defineste identitatea si isi face griji pentru viitor . In plus, nu le mai pretuieste la fel de mult grupurile mari atunci cand interactioneaza , ci mai degraba pe cele mai mici.
Care este cea mai dificila etapa a adolescentei?
SEPEAP (Societatea Spaniola de Pediatrie Extraspitaliceasca si Asistenta Primara) indica faptul ca cea mai dificila etapa este adolescenta mijlocie , intre 14 si 16 ani. „Este momentul conflictului maxim cu parintii , deoarece acestia au o dorinta de contradictie ”. Tinerii devin mai independenti in aceasta faza, isi dezvolta propria personalitate si interese . Desi se separa de familie si acorda o importanta mai mare prietenilor, parintii lor continua sa fie figuri foarte importante.
Cum sa imbunatatiti comunicarea cu adolescentii dvs
In urmatorul videoclip, psihologul Patricia Ramirez ofera o serie de sfaturi si chei pentru a rezolva problemele de comunicare si a gestiona situatiile dificile dintre parinti si copii adolescenti :
- Impartasiti-va problemele si interesele, astfel incat si ei sa o faca: incercati sa aveti intotdeauna o comunicare bidirectionala cu copiii dvs. . Nu poti doar sa ceri informatii despre studiile si responsabilitatile lor, ci trebuie sa stii si ce ii intereseaza si sa vorbesti despre acele subiecte. De asemenea, ar trebui sa ceri sfaturi si sa-i implici in viata ta, pentru a arata ca parerea lor este importanta pentru tine.
- Evitati judecatile de valoare : expertul da ca exemplu comentariul unui fiu care spune ca cineva de varsta lui a inceput sa fumeze. „Nici sa nu te gandesti” ar putea fi expresia pe care o foloseste un parinte pentru a reactiona , dar este mai bine sa-l intrebi pe adolescent ce parere are despre acest fapt, daca i s-a intamplat vreodata… Cheia este sa mentina comunicarea si genereaza un climat de incredere .
- Intrebati daca doresc sfaturi : psihologul recomanda sa dati mai putine sfaturi copiilor dvs. si sa alegeti sa-i consultati daca doresc acest lucru. Cu o intrebare de genul „vrei sa stii ce as face?” Le vei trezi interesul . In plus, este o modalitate mai buna de a transmite ceva decat sa spui „trebuie sa faci asta”.
- Favorizati-le spatiul intim : expertul vorbeste despre parintii care incearca sa controleze unde sunt copiii lor trimitandu-le mesaje WhatsApp si sunandu-i atunci cand sunt cu prietenii lor . Ea numeste asta o greseala si indica faptul ca tinerii ar trebui sa aiba spatiul lor intim fara intreruperi. Parintii lor trebuie sa indure anxietatea care vine cu faptul ca nu detin controlul asupra unei situatii.
- Recunoaste-ti greselile : Parintii nu sunt perfecti. Trebuie sa -ti recunosti greselile in fata copiilor tai si sa ceri iertare atunci cand este cazul. In acest fel, vei empatiza cu ei mult mai mult.
- Promovati-le autonomia : aveti grija la supraprotectie si incercati sa va ajutati copiii sa dobandeasca independenta . „Trebuie sa lasam copilul sa sufere consecintele de a nu-si asuma responsabilitatea pentru lucrurile lui”, spune Ramirez . In acest fel, vei invata sa faci fata mai bine emotiilor precum frustrarea si frica.