Ordonanţa pentru susţinerea afacerilor tinerilor, în dezbatere publică

Categories La ziPosted on

Ordonanţa pentru susţinerea afacerilor tinerilor, în dezbatere publică

Proiectul de ordonanţă prin care tinerii cu vârste de până la 35 de ani vor primi sprijin de la stat pentru a începe o afacere va intra în dezbatere publică și apoi va fi discutat la Guvern.

Banii pentru susținerea afacerilor tinerilor vor fi alocați de la Fondul de garantare pentru  întreprinderi mici și mijlocii. În cursul acestui an, vor primi finanțare câteva sute de firme, iar la anul câteva mii, a anunțat vicepreședintele PDL Gheorghe Flutur.

Avantajele pentru întreprinzători

Statul le impune tinerilor afaceriști să aibă minimum doi angajaţi şi să reinvestească profitul. În schimb, ei vor fi scutiți de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori pentru veniturile a patru salariaţi, angajaţi pe durată nedeterminată. În plus, se mai oferă un ajutor de stat în cuantum de cel mult 20% din valoarea proiectului, dar nu mai mult de 10.000 de euro. Pentru acesta trebuie realizat un plan de afaceri agreat de o instituție care acordă finanțare.

Tinerii întreprinzători vor fi scutiți de la plata taxelor pentru operaţiunile efectuate la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, vor avea prioritate la închirierea spaţiilor pentru desfăşurarea activităţii la: incubatoare de afaceri, parcuri tehnologice şi de software.

Un alt beneficiu este posibilitatea de a obţine credite bancare cu perioadă de graţie sau  alte forme de finanţare pe baza accesului la garanţii acordate de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii.