Exclusiv. Pompierii intervin la spitalul Marius Nasta. Cadrele medicale, in alerta

Categories EvenimentePosted on

La doua luni dupa incidentul care a afectat o unitate exterioara ATI, pompierii intervin la spitalul Marius Nasta. Interventia ISU au alertat pacienti si cadre medicale ale spitalului de pneumoftiziologie.

Martorii care au asistat la interventia pompierilor si a ambulantelor SMURD s-au linistit dupa ce au aflat ca nu este vorba despre un incendiu.

Purtatorul de cuvant al ISU Bucuresti-Ilfov, Daniel Vasile, a precizat, pentru evz.ro, ca este vorba despre un exercitiu anual planificat. Oficiali ISU au mai precizat ca in curtea spitalului Marius Nasta se afla, in permanenta, un echipaj de interventie al pompierilor. Masura a fost luata dupa incendiul care a avut loc pe 21 februarie 2021 care a afectat o unitate mobila ATI.

,,Este vorba despre un ventilator exterior la unitatea mobila ATI din exteriorul spitalului la care s-a inregistrat o degajare de fum. In interior se aflau 7 pacienti”, a transmis, atunci, Ministerul Sanatatii, legat de acel incident.

Prin aceste exercitii ca astazi se urmareste instruirea si pregatirea pentru interventie in situatii de urgenta a personalului din cadrul spitalelor, precum si pregatirea echipajelor de interventie. Exercitiile anuale care se desfasoara in spitale presupun interventia echipajelor ISU cu autospeciale de lucru cu apa si spuma, ambulante SMURD, autospeciale pentru descarcerare si autospeciala NBRC.

In astfel de situatii, la simularea unui incendiu, pompierii actioneaza pentru: evacuarea pacientilor, identificarea, salvarea si evacuarea pacientilor intoxicati cu fum, acordarea ajutorului medical, trierea si transportarea pacientilor raniti la cortul mobil sau alte sectii ale spitalului.

Asemenea exercitii sunt completate si de verificarea instalatiilor de interventie si stingere a incendiilor si sunt planificate, periodic, la spitalele din Romania.

Tragdiile care au avut loc la Spitalul Judetean Piatra Neamt,  si spitalele din Bucuresti Matei Bals si Victor Babes au determinat mai multe unitati medicale din tara sa organizeze astfel de exercitii.

Un exercitiu asemanator a avut loc, pe 3 martie, la Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie ,,Doctor Victor Babes” Timisoara.

Scenariul elaborat de specialistii ISU Banat al Judetului Timis prevedea izbucnirea focului la un salon din cadrul Sectiei de Anestezie Terapie Intensiva, cu degajari masive de fum si gaze toxice.

,,La fata locului au fost dislocate: o autospeciala de prima interventie, 2 autospeciale de stingere, o autospeciala de lucru la inaltime (autoscara) si 20 de pompieri”, se arata intr-un comunicat al Spitalului.

Pe langa exercitiul prin care se simuleaza stingerea unui incendiu, a avut loc si un exercitiu de evacuare, atat a personalului medical, cat si a pacientilor.

,,Noi facem in mod constant asemenea exercitii. Mai mult, periodic are loc instruirea personalului medical de catre specialistii ISU. Trebuie sa stim cum sa intervenim de urgenta in cazul in care se declanseaza un incendiu in spital. Este o perioada foarte complicata. Spitalul este plin. Sectia de Terapie Intensiva are o incarcatura de 100%. Si asta de cateva luni bune. Aparatura pe care o folosim este suprasolicitata. Toti cei care lucram in spital suntem obositi si exista riscul sa facem greseli”, a declarat prof. dr. Cristian Oancea, manager la Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Doctor Victor Babes Timisoara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *