Cum sa gasesti o stea

Categories Timpul LiberPosted on

Pentru a gasi o anumita stea, va trebui sa ii gasiti coordonatele folosind o harta stelara, o aplicatie sau un glob ceresc. Apoi, va trebui sa va folositi longitudinea si latitudinea pentru a determina daca steaua poate fi vazuta sau nu din locatia dvs. Pentru a face acest lucru, utilizati ascensiunea dreapta si declinarea unei stele pentru a determina cand si unde va fi o stea intr-o noapte data. Dupa ce ati confirmat locatia unei stele si ati facut referinte incrucisate cu longitudinea si latitudinea dvs., iesiti cu ochii in stele intr-o noapte senina pentru a va gasi steaua!

Utilizati longitudinea si latitudinea ca puncte de referinta

 Nu puteti interpreta coordonatele unei stele sau citi o harta stelara daca nu intelegeti longitudinea si latitudinea. Latitudinea se refera la liniile paralele care circula spre est si vest in jurul globului. Cu cat este mai mare numarul latitudinii, cu atat este mai departe de ecuator o locatie. Longitudinea se refera la liniile verticale care se desfasoara spre nord si sud de la Polul Nord la Sud. Masureaza distanta unei locatii fata de Meridianul principal.

Numerele pentru latitudine cresc pana la 90 de grade. 90 de grade nord se afla in apropierea Polului Nord, in timp ce 90 de grade sud se afla in Antarctica. Ecuatorul este echidistant intre cei 2 poli si este de 0 grade.

Numerele pentru longitudine merg de la 0 la 180 de grade. Incep de la 0 la Prime Meridian. Meridianul primar este o linie arbitrara care trece de la polul nord la sud prin Europa si Africa.

Aflati cum se leaga sfera cereasca de longitudine si latitudine

Sfera cereasca este o extensie imaginara a Pamantului, care este utilizata pentru a mapa locatia stelelor in raport cu pozitia Pamantului. Problema este ca, deoarece Pamantul se roteste si se misca, locatia obiectelor ceresti pare sa se miste si ea. Cand faceti referire la locatiile stelelor, va trebui sa puteti face referinta incrucisata la ascensiunea dreapta (RA) si declinarea (DEC) a unei stele in raport cu longitudinea si latitudinea Pamantului.

Ajuta sa ne imaginam sfera cereasca ca pe o bula uriasa in jurul Pamantului.

Exista globuri pe care le puteti cumpara, care descrie constelatiile majore si stelele pe o proiectie a sferei ceresti. Cumparati unul pentru a face mai usor referinta la verificarea incrucisata a locatiei unei stele!

Intelegeti ce masura RA si DEC

RA si DEC sunt unitati de masura care reprezinta ascensiunea dreapta si declinarea. Ele se bazeaza pe sfera cereasca, cu ascensiunea dreapta referindu-se la liniile verticale care merg de la Polul Ceresc Nord pana la Polul Ceresc Sud. Liniile care circula perpendicular fata de polii din sfera cereasca sunt liniile de declinare.

Cu alte cuvinte, declinarea este o versiune cereasca a latitudinii, iar ascensiunea dreapta este versiunea cereasca a longitudinii!

Polii ceresti si ecuatorul sunt o extensie a ecuatorului si a polilor Pamantului.

Ca si coordonatele de pe Pamant, coordonatele ceresti sunt pozitii fixe. Cu alte cuvinte, o stea specifica va fi intotdeauna localizata la aceleasi coordonate, indiferent de momentul in care incercati sa o gasiti.

Simbolul ascensiunii drepte arata ca o minuscula cursiva A.

Simbolul pentru declinare arata ca o minuscula O cu o bara deasupra.

Cititi ascensiunea dreapta pentru a afla cand va aparea o stea

Deoarece Pamantul se roteste constant, folositi ascensiunea dreapta pentru a determina cat timp va dura pana cand Pamantul se va roti si se va confrunta cu o stea. Exista 24 de ore intr-o zi, iar coordonatele de ascensiune dreapta sunt date in unitati de timp bazate pe o zi. De exemplu, RA-ul Polaris are 2h 41m 39s. Asta inseamna ca Polaris dureaza 2 ore, 41 de minute si 39 de secunde pentru a fi vizibil daca incepeti de la locatia echinoctiului de primavara.

Punctul de plecare arbitrar pentru RA este locatia soarelui in prima zi de primavara. Locatia acestei linii se schimba in fiecare an si se numeste echinoctiul vernal. Ganditi-va la acest lucru ca la Meridianul principal pe o sfera cereasca.

Ascensiunea dreapta este intotdeauna masurata mergand spre est.

Fiecare ora inseamna ca 1/24 din Pamant a fost parcurs. Aceasta corespunde la 15 grade de-a lungul ecuatorului.

Interpreteaza declinarea pentru a afla unde va fi o stea

Daca ascensiunea dreapta va spune cand va aparea o stea, declinarea va spune unde va fi o stea pe cer. Cautati declinatia stelei pe care doriti sa o gasiti si verificati primul numar afisat, care este singurul de care aveti nevoie pentru a avea o stea. Acest numar va fi in grade si va va spune cat de mare sau mai mica va fi o stea pe cer fata de ecuator.

Semnul + sau – de la inceputul numarului de declinare va spune daca steaua se afla in emisfera nordica sau sudica. Semnul plus inseamna ca steaua se afla in emisfera nordica, in timp ce semnul minus inseamna ca steaua se afla in emisfera sudica.

O stea care are o declinare incepand cu 0 sta direct deasupra ecuatorului.

De exemplu, Polaris are un DEC de + 89 deg 15 ‘ 50,8. ,,Aceasta inseamna ca Polaris se afla la 89 de grade nord de ecuator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *