Cum sa gasesti galaxia Andromeda

Categories Timpul LiberPosted on

Galaxia Andromeda, cunoscuta si sub numele de Messier 31 sau ,,Marea galaxie spirala” este unul dintre cele mai indepartate obiecte pe care ochiul uman fara ajutor le poate vedea. Utilizati constelatiile din jurul galaxiei Andromeda pentru a va ajuta sa identificati locatia sa pe cer. Puteti vedea galaxia slab cu ochii, dar binoclul sau un telescop o vor face mai clara. Pentru a va maximiza vederea, iesiti intr-o noapte intunecata in toamna sau iarna. Localizarea acestuia pentru prima data este putin dificila, dar odata ce o gasiti, este greu sa o pierdeti din nou.

Pleaca de la luminile orasului

Orice poluare luminoasa poate face dificila gasirea galaxiei Andromeda. Cel mai bine este sa va indepartati de orice zona urbana, de luminile stradale sau de parcurile iluminate. Faceti o drumetie pe un munte, iesiti intr-un camp izolat sau gasiti o alta zona fara poluare luminoasa.

Adaptati-va ochii la intuneric

Galaxia Andromeda nu este la fel de stralucitoare ca alte stele din jurul ei. Cand iesiti la uimire, acordati-va cincisprezece minute pentru a va adapta la intuneric. Poate iti dai seama ca poti vedea mai multe stele decat ai putea la inceput.

Utilizati o diagrama stelara pentru a determina unde va aparea galaxia pe cer

Pozitia galaxiilor, stelelor si constelatiilor se poate schimba odata cu anotimpurile. Cautati o diagrama stelara conceputa pentru luna curenta.

Puteti gasi adesea diagrame cu stele gratuit online. De asemenea, sunt vandute uneori la planetarii sau de catre societatile astronomice.

Graficul stelar va poate spune, de asemenea, care este cel mai bun timp din noapte pentru a vedea galaxia Andromeda pe baza sezonului.

De exemplu, in septembrie si octombrie, galaxia Andromeda se va ridica pe cerul estic al emisferei nordice. Pana la miezul noptii, ar trebui sa fie direct deasupra capului.

Daca locuiti in emisfera sudica, s-ar putea sa priviti spre orizontul nordic in decembrie pentru a-l vedea. Este posibil sa nu se ridice sus pe cer.

Descarcati o aplicatie de observare a stelelor

Exista multe aplicatii care va pot ajuta sa gasiti galaxia Andromeda si alte stele. Acestea vor ajusta graficele stelelor in functie de pozitia, emisfera, sezonul si ora din noapte. Acestea includ aplicatia Star Chart, aplicatia NightSky si GoSkyWatch.

Localizati constelatia Cassiopeia

Daca puteti gasi Carul Mare, cautati steaua stralucitoare de langa ea. Aceasta se numeste Polaris sau Steaua de Nord. De-a lungul Polaris de la Carul Mare va fi Cassiopeia. Cassiopeia contine cinci stele in forma de ,,W”. Partea dreapta a acestui ,,W” se va indrepta direct spre Galaxia Andromeda.

Gasiti constelatiile Pegasus si Andromeda

Pegasus arata ca un dreptunghi urias. Ar trebui sa vedeti doua randuri de stele care se extind din coltul din stanga sus al acestei stele. Aceasta este constelatia Andromeda.

Retineti ca constelatia Andromeda este separata de Galaxia Andromeda.

Uita-te intre Pegas si Cassiopeia pentru o pata

Galaxia Andromeda se afla intre constelatia Pegas si punctul Cassiopeia. Ar trebui sa arate ca o estompare sau un oval cetos pe cer.

Desenati o linie prin stelele Mirach si Mu Andromeda

Incepeti de la steaua din coltul din stanga sus al Pegasus. Aici incepe constelatia Andromeda. Urmariti-l pe Andromeda pe doua stele. Ar trebui sa vedeti doua stele stivuite una peste alta numite Mirach si Mu Andromedae. Daca trageti o linie prin cele doua stele si o extindeti dincolo de Mu Andromedae, ar trebui sa alergati in Galaxia Andromeda.

Mu Andromedae este mai slab decat Mirach. Este, de asemenea, steaua cea mai apropiata de galaxia Andromeda.

Cautati galaxiile insotitoare

Daca utilizati un telescop, este posibil sa gasiti doua pete slabe neclare langa galaxie. Unul dintre ei, M32, are dimensiuni mai mici si este mai aproape de miezul galaxiei. Celalalt, NGC 205, are dimensiuni mai mari si este mai departe de galaxia reala. Ambele sunt galaxii insotitoare ale Andromeda.

Incepeti prin localizarea galaxiei cu ochiul liber

Puteti vedea galaxia Andromeda fara instrumente speciale. Va arata ca un oval slab si neclar pe cerul noptii. Odata ce ati gasit zona cerului in care se afla galaxia, poate fi mai usor sa o gasiti cu binoclu sau cu un telescop.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *