15 dintre cele mai captivante carti pe care sa le iei cu tine in aceasta vara

Categories CulturaPosted on

Zilele lungi de vara sunt din ce in ce mai aproape, la fel ca si sezonul de intoarcere a paginilor pe care le puteti purta in vacanta, in escapada de weekend sau in timpul unei dupa-amiezi in parc. In randurile de mai jos descoperiti o colectie cu cele mai bune carti de mister si non-fictiune pe care sa le citesti in aceasta vara si pe care sa le iei cu tine peste tot in vacanta. 

Fa totul in intuneric
Gary Indiana

Dupa succesul celui mai recent roman al poetului laureat al legendarului East Village Gary Indiana, Rent Boy , Semiotexte si-a republicat romanul din 2003 Do Everything in the Dark , complet cu o introducere de Olivia Laing. Similar cu Rent Boy , romanul ia forma unei serii de corespondente. Scrisa din perspectiva unui curator, o perspectiva globala asupra starii boemiei este pusa in explozie, cu povesti din culturati care provoaca rasete, dezgust si o noua perspectiva asupra modului in care lumea artei a ajuns acolo unde este astazi. 

— Annie Armstrong

Biografia lui X
Catherine Lacey

Printre cele mai apreciate romane ale anului de pana acum, Biografia lui X este o meta-fictiune ambitioasa in care naratorul, un fost jurnalist de investigatie, incearca sa descopere trecutul ascuns al vaduvei sale, o artista multidisciplinara venerata, dar enigmatica. Admiratorii si detractorii stiau deopotriva ca sub numele ales al artistului (da, doar X) s-a agitat o serie rotativa de identitati adoptate si abandonate pentru proiecte care estompau granitele dintre arta si viata. (Alerta de spoiler moale: intr-un exemplu, X a devenit atat un socialit din centrul orasului New York, care a scris memorii cu o disperare aprinsa, cat si fondatorul pretins italian al unei prese de tip boutique care a publicat acele memorii.) Cu toate acestea, ceea ce reiese treptat din ancheta este o problema si mai complexa. adevarul despre multimile pe care o singura persoana le poate contine, mai ales cand necesitatea si impulsul se impletesc. 

La intriga se adauga si alegerea lui Catherine Lacey de a-si introduce personajele intr-o istorie alternativa a Americii, definita de o a doua secesiune, un socialism democratic triumfator si un peisaj cultural dominat de femei, care totusi inca gazduieste intalniri cu luminari masculini reale precum David Bowie, Arthur Jafa. si Richard Serra. Desi rezultatul final merita o doza sanatoasa de critica alaturi de laude, Biografia lui X este aproape garantat a fi un subiect fierbinte de conversatie in si in jurul adunarilor din lumea artei din aceasta vara.

— Tim Schneider

Marea Afacere: John Singer Sargent in lumea lui
Paul Fisher

Paul Fisher a realizat o biografie extrem de detaliata a marelui pictor american John Singer Sargent, care s-a nascut la Florenta in 1926 si si-a trait cea mai mare parte a vietii calatorind prin Europa. Paginile sunt pline de speculatii despre sexualitatea lui Sargent, alimentate in mare masura de numeroasele sale desene cu nuduri masculine si de prieteniile stranse cu alti artisti de sex masculin, precum si de modelul si valetul sau personal de peste 20 de ani, un tanar italian pe nume Nicola D’Inverno. Dar cartea acorda o atentie deosebita femeilor de mare profil care au servit ca patrone si muze ale lui Sargent – ​​si uneori l-ar putea pune in probleme inspirand portrete prea provocatoare pentru vremea lor, cum ar fi Virginie Amelie Avegno Gautreau, subiectul infamului sau Portret al doamnei . X si chiar Isabella Stewart Gardner.

— Sarah Cascone

Hotul de arta: O poveste adevarata despre dragoste, crima si o obsesie periculoasa
Michael Finkel

Am citit aceasta carte de non-fictiune in timp ce stau intins pe un prosop de nisip intr-un weekend si pot confirma ca este definitia unei lecturi de plaja: nu prea provocatoare, foarte captivanta si senzationala si distractiva – are atractivitate pentru mini-seria Netflix. Povestea cu totul adevarata, mai straina decat fictiunea, este o poveste cu criminalul francez condamnat Stephane Breitwieser si prietena lui, in timp ce conduc prin Europa in anii 1990, vizitand numeroasele sale muzee intr-o sifonie de furturi de arta plastica. De asemenea, ii urmareste pe detectivii corpulnici care in cele din urma ajung pe coada lor.

Interviul lui Michael Finkel cu Breitweiser dezvaluie versiunea hotului a motivatiilor sale si povestea din spatele a ceea ce este cel mai mare jaf de arta cunoscut din lume: Breitwieser a furat cel putin 200 de obiecte de arta diferite, in valoare totala de aproximativ 2 miliarde de dolari, doar pentru a le depozita in apartamentul sau de la mansarda, unde el locuia cu mama lui. Este Breitweiser un estet si un colectionar sau doar un cleptoman? Autorul lui Art Thief se inclina spre primul in aceasta nonfictiune pulp care exploreaza in ce extreme vor ajunge oamenii (si cat de mult sunt dispusi sa piarda) din dragoste pentru arta.

— Kate Brown

Art Firsts: Povestea artei in 30 de lucrari de pionierat
Nick Trend

In incercarea de a identifica primele istorice ale artei – primul sarut romantic, primul autoportret, prima reprezentare precisa a perspectivei – Nick Trend a ajuns la o abordare distractiva a subiectului care acopera unele dintre cele mai faimoase lucrari din lume, precum si o stralucire. lumina asupra unor pietre pretioase ascunse. Fiecare dintre cele 30 de capitole este scurt si digerabil (cu alte cuvinte, perfect daca vrei sa citesti doar cateva pagini inainte de culcare) si include nu numai povestea din spate a acelei lucrari de pionierat, ci si exemple importante ulterioare ale genului sau subiectului. De asemenea, va va face sa va ganditi la tot felul de lucruri pe care nu le-ati gandit niciodata si va va trimite la mai mult de o groapa de iepure Wikipedia.

— Sarah Cascone

Spatii suprarealiste: viata si arta Leonora Carrington
Joanna Moorhead

Dupa Bienala de la Venetia Cecilia Alemani din 2022, care a fost numita „Laptele viselor” dupa o carte a artistei suprarealiste Leonora Carrington, artista a devenit peste noapte un nume cunoscut. Pentru jurnalista Joanna Moorhead, familiarizarea cu Carrington a avut loc cu mai bine de un deceniu mai devreme, cand a mers sa-si dea de urma verisoarei ei, candva indepartata in Mexic. Carrington se instrainase de familia ei. Moorhead a scris o carte in 2017 despre experienta de a cunoaste acest membru al familiei pierdut de mult si opera ei incredibila; acest nou volum se scufunda mai adanc decat The Surreal Life of Leonora Carrington publicat anterior . Cel mai nou titlu foto-greu al lui Moorehead se plimba din Lancashire la Londra si din Mexic la New York, explorand spatiile care au influentat gandirea, scrisul si pictura lui Carrington.

— Kate Brown

Nimic special  
Nicole Flattery

Nimic special de Nicole Flattery. Prin amabilitatea Bloomsbury Publishing.

Protagonistul romanului de debut intunecat de evocator al lui Nicole Flattery este Mae, o adolescenta nelinistita de la inceputul anilor 1960 care cauta evadare, da cu piciorul si inteleg atunci cand da o „slujba de secretariat” la Fabrica lui Andy Warhol. Acolo, ea si o colega dactilografa petrec o perioada de vara transcriind casete ale conversatiilor telefonice ale lui Warhol cu ​​camarazii sai (un corp de material care ar alcatui cartea sa din 1968, A Novel), dezvaluind pe parcurs mai mult decat barfe inactive .

Nimic special nu va merge atat de departe incat sa-l numeasca pe Warhol. In schimb, ofera cele mai simple siluete ale artistului pop, studioul sau si grupul sau de Superstaruri – spatiul identificat de peretii sai pictati in argint si Warhol de un „el” atotputernic. Este o distanta care se potriveste pozitiei lui Mae in marginea Fabricii, experienta ei mediata de inregistrari pe casete, dar care, totusi, evidentiaza alura deliranta – si distructiva – a cercului lui Warhol. „Ce lume ciudata facusera pentru ei insisi”, reflecta ea, „plina de dispret, furie si competitie, cu momente de ameteala”.

— Min Chen

Galeria nebunului: cele mai ciudate picturi, sculpturi si alte curiozitati din istoria artei
Edward Brooke-Hitching

In acest tom frumos ilustrat, Edward Brooke-Hitching explica unele dintre cele mai unice opere de arta din istoria artei – multe dintre ele probabil nu le-ati vazut niciodata, cum ar fi pictura din secolul al XVI-lea a lui Cornelius van Dalem, cu patroni de la brutarie care fac coada pentru a li se taia capul pentru tocana si inlocuita cu varza. (Este o ilustrare a unei legende din Evul Mediu.) Cea mai fascinanta intrare ar trebui sa fie cea despre Zarh Pritchard, un artist britanic-american care a devenit prima persoana care a pictat sub apa si a carui lucrare a fost colectata de arta legendara dealer Joseph Duveen. Organizata cronologic, cartea se incheie cu o sectiune despre arta inteligentei artificiale care se concentreaza pe Portretul lui Edond de Belamy , pe care Christie’s l-a licitat pentru 432.500 de dolari in 2018 – dar chiar si in cele cateva luni de la publicare in octombrie, domeniul inca in curs de dezvoltare a inceput sa dea mult mai impresionant ( si nelinistitoare) lucrari.

— Sarah Cascone

Bold Ventures: Treisprezece povesti despre tragedia arhitecturala
Charlotte Van den Broeck

Am venit la aceasta carte asteptandu-ma la o descriere detaliata a proiectelor arhitecturale de profil inalt care au mers prost in moduri dramatice. In schimb, este un volum mult mai personal, in care autoarea Charlotte Van den Broeck isi exploreaza propriile emotii si nesigurante in timp ce incearca sa descopere biografiile a 13 arhitecti care s-au sinucis sau s-a zvonit ca au facut acest lucru, ca raspuns la dizgratia lor profesionala. . Acestea nu sunt neaparat cladiri despre care ati auzit (o poveste este despre un arhitect al unei piscine, iar alta despre o biserica din secolul 17 din Franta, cu o turla rasucita), dar Van den Broeck le impleteste pe toate intr-o naratiune mai ampla. despre culmile creativitatii umane si adancurile disperarii si despre modul in care acestea sunt mai strans legate decat ne-ar putea astepta.

— Sarah Cascone

Barca magnifica: Furtul colonial al unei comori culturale din Marile de Sud
Gotz Aly

In ultimii ani, la multe muzee occidentale s-a facut socoteala cu privire la originile ilicite ale obiectelor din colectiile lor achizitionate in perioada coloniala. Dar, desi probabil ati aflat despre controversele de retrocedare din jurul bronzurilor din Benin, comorile Palatului de vara chinezesc si ramasitele si obiectele spirituale ale nativilor americani, poate ca nu v-ati gandit vreodata la colonizarea Pacificului de Sud, care nu numai ca a imprastiat nativii. artefacte in institutiile straine, dar s-au dovedit mortale pentru multi dintre artizanii Papua Noua Guinee care le-au facut.

Autorul Gotz Aly – al carui strabunchi a avut o insula din Marile de Sud numita dupa el pentru munca sa de capelan naval acolo – ia ca studiu de caz un artefact regional deosebit de impresionant: o barca masiva, frumos decorata, de pe insula Luf. . Soarta locuitorilor Luf si a insulelor invecinate este absolut sfasietoare, dar faptul ca barca este o lucrare in premiera la Forumul Humboldt din Berlin, care a trecut complet peste istoria tragica a navei la deschiderea sa in 2018, nu este nimic mai putin decat socant.

— Sarah Cascone

The Slip: Strada orasului New York care a schimbat pentru totdeauna arta americana
Prudence Peiffer

The Slip de Prudence Peiffer. Prin amabilitatea lui Harper.

Lucrarea de non-fictiune a lui Prudence Peiffer nu este portretul unei miscari de arta sau al unui stil, ci al unui loc – in special, o strada discreta „in acelasi timp in centrul si marginea” centrului cultural al Manhattan-ului. Timp de un deceniu, incepand cu 1956, Coenties Slip va gazdui oameni precum John Cage, Cy Twombly, Larry Poons si Jasper Johns, dar Peiffer se concentreaza pe sapte artisti emergenti a caror ascensiune a coincis cu resedinta lor la Slip.

Capitolele ei vii povestesc cum Ellsworth Kelly a profitat din plin de lumina naturala de pe acoperisul a 3-5 Coenties, cum vecinul East River a trecut prin lucrarile lui Lenore Tawney si Agnes Martin si cum mediul fertil l-a determinat pe Robert Clark sa reinventeze el insusi ca Robert Indiana. „Este foarte grozav sa poti trai si sa pictezi”, a spus James Rosenquist despre timpul petrecut pe Slip, „si sa faci o petrecere mare dupa aceea”. Suma este o imagine a unei comunitati de artisti modelate de un loc, in timp ce isi modeleaza in mod activ propriul loc intr-o era pre-Pop.

— Min Chen

Love Lucian: Scrisorile lui Lucian Freud, 1939-1954
David Dawson si Martin Gayford

Desi nu este tocmai o lectura usoara pe plaja, acest volum voluminos, legat de panza, va iesi in evidenta pe masuta de cafea a oricarui iubitor de arta. Fostul asistent al lui Lucien Freud, David Dawson, si prietenul, Martin Gayford, au compilat scrisori nemaivazute anterior scrise de faimosul pictor britanic in anii sai mai tineri, de la gandurile timpurii ale adolescentei pana cand a devenit un artist consacrat la varsta de 31 de ani. Cartea nu Nu citati pur si simplu corespondenta lui Freud, ci reproduce originalul, astfel incat mazgalile sale ciudat de copilaresti, adnotarile si doodle-urile sale sunt pastrate pentru analiza noastra, ca si cum ar fi lucrari de arta in sine. Cele mai multe dintre aceste misive au un ton usor si plin de umor, atat de mult incat unii cititori pot descoperi ca contin o surprinzatoare lipsa de introspectie artistica. Cu toate acestea, ele surprind cu siguranta ceva din caracterul ticalos si ireverent al artistului.

— Jo Lawson-Tancred

Toata frumusetea lumii
Patrick Bringley

Aceasta ar putea fi cea mai buna carte pe care am citit-o tot anul, fara a se limita macar la categoria „arta”. In prima carte a lui Patrick Bringley, scriitorul newyorkez devenit gardian al Muzeului Metropolitan de Arta relateaza deceniul petrecut lucrand intr-unul dintre cele mai populare si mai extinse muzee din lume. Este in acelasi timp o scrisoare de dragoste catre Met, un curs intens de istoria artei si un tribut adus puterii vindecatoare a artei.

— Eileen Kinsella

Crima face ca lumea sa se intoarca
Clive Graham Lord

De la un veteran al executivului Sotheby’s, aceasta carte, descrisa ca un mister de crima usurat, uneori hilar, este plasata in lumea artei internationale, la „cea mai veche casa din lume”, care in acest decor fictiv este cunoscuta sub numele de „Mount’s”. Nou-numita sefa a echipei de arta calatoreste prin lume impreuna cu stagiarul ei, investigand moartea misterioasa a unui numar de clienti care a avut loc pe o perioada de sase ani. Descoperirile lor socante traumatizeaza „intreaga lume a artei”.

— Eileen Kinsella

The Friday Night Club: Un roman al artistei Hilma af Klint si al Cercului ei de creatie
Sofia Lundberg, Alyson Richman si MJ Rose

Este oarecum potrivit ca aceasta relatare fictiva a lucrarii de pionierat in abstractizare a lui Hilma af Klint sa fie scrisa de trei femei: cartea sustine ca „Picturile pentru templu” ale lui Klint au fost de fapt un efort comun cu Anna Cassel, Sigrid Hedman si surorile Mathilda Nilsson. si Cornelia Cederberg. Create sub indrumarea unui ghid spiritual, picturile au fost o consecinta a sesiunilor saptamanale de sedinte tinute de femei, care se numeau cele Cinci.

Nevazuta de zeci de ani la cererea artistului, opera lui Klint a obtinut un nou renume in timpul unui spectacol de succes care a fost deschis la Muzeul Solomon R. Guggenheim din New York in 2018. Clubul de vineri de noapte trece inainte si inapoi intre viata lui Klint  si organizarea acelei expozitii revolutionare. Desi fictionalizeaza partea contemporana, capitolele istorice pun intrebari interesante despre natura potentiala colaborativa a picturilor inovatoare ale lui Klint.

— Sarah Cascone

Colectionarul
Nora Roberts

Complotul se intinde pe penthouse-uri elaborate din New York pana la vile palatioase italiene, in timp ce artistul Ashton Archer angajeaza o femeie singuratica, care se intampla sa fie si o profesionista de ingrijire a casei si singura persoana care a asistat la uciderea fratelui sau, pentru a-l ajuta sa-si dea seama ce s-a intamplat. Investigatia lor ii duce adanc in lumea artei, unde antichitatile de nepretuit sunt cumparate, vandute, jucate de noroc si furate – si unde dorinta se poate transforma in moarte.

— Eileen Kinsella

Mai multe povesti in tendinte: 

Artistul Stuart Semple lanseaza o vopsea roz ultra-fluorescenta „Barbie-Ish” pentru a protesta impotriva marcii Mattel privind culoarea

Un fotograf australian a fost descalificat de la un concurs de fotografii dupa ce trimiterea ei a fost considerata in mod eronat generata de IA

Artista Tara Geer trece prin sute de creioane pe zi creand desene cu carbune in studioul ei din Harlem, cainele langa ea

Renumitul dealer de arta Massimo de Carlo a dezvaluit planurile pentru o fundatie privata de arta monumentala in Italia. Iata ce stim

Artistul Michael Moebius da in judecata retailerul de fast fashion Shein intr-un caz de referinta pentru artistii care cauta companii multinationale

A platit in exces, a licitat impotriva lui insusi si a ascuns un Monet in subsol. Iata ce mai trebuie sa invatam de la vizionarul dealer de arta Joseph Duveen

Doi idoli de piatra din secolul al X-lea, care au fost furati dintr-un templu din India si gasiti intr-o magazie de gradina din Marea Britanie, vor fi repatriati

Cum Indie Band Manchester Orchestra a dat viata celui mai recent album al sau combinand muzica si arta VR captivanta

Influencerii realizeaza ca AI ar putea sa nu fie o masina magica de a face bani pentru artisti, pana la urma

Urmareste Stirile Artnet pe Facebook:

Vrei sa fii in fruntea lumii artei? Abonati-va la buletinul nostru informativ pentru a primi stiri de ultima ora, interviuri care deschid ochii si comentarii critice incisive care conduc conversatia mai departe.