Festivalul Antic Tomis – se apropie ediția a II-a

Categories Timpul LiberPosted on

Luni, 12 august 2013, de la ora 11:00, va avea loc o conferință de presă în care se vor oferi informații cu privire la desfăşurarea celei de-a doua ediţii a evenimentului cultural “Festivalul Antic Tomis”, ce va avea loc în zilele de 16, 17 şi 18 august 2013, în zona Sat Vacanţa – Parcul Tăbăcărie din Constanţa.

Festivalul este organizat de Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral-Delta Dunării şi agenţia de marketing cultural Groove Hour Constanţa, alături de Primăria Municipiului Constanţa, cu sprijinul Asociaţiei Patronale Mamaia, Asociaţiei Patronale a Cluburilor din Mamaia, Asociaţiei Nationale a Agenţiilor de Turism şi a Consiliului Judeţean Constanţa. La cea de-a doua ediţie a Festivalului Antic Tomis participă trei asociaţii de reconstituire istorică din România, două asociaţii din Polonia, pentru prima dată la Constanţa, şi cele două asociaţii din Bulgaria, care revin la Festival după participarea de anul trecut.

În cadrul Festivalului Antic Tomis de anul acesta va avea loc şi Parcul de recostituire istorică Tomis, un proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, dedicat promovării artelor şi mestesugurilor antice – prelucrarea metalului, ceramică, textile şi vestimentaţie antică, gastronomie antică, tehnică militară antică, pielărie, muzică şi dans antic. Evenimentul se va derula în perioada 16-17-18 august, în zona Sat Vacanta – Parc Tăbăcărie din Constanţa. Mai multe informaţii pot fi găsite pe www.festivalulantictomis.ro şi pe https://www.facebook.com/festivalulantic.

Programul detaliat pe fiecare dintre cele trei zile ale Festivalului Antic Tomis va fi publicat luni, 12 august, în cadrul conferinţei de presă şi va însoţi toate comunicările oficiale ale organizatorilor.

Festivalul Antic Tomis a lansat la finalul lunii iulie o invitație către instituțiile de cultură, artiști, ONG-uri și companii, pentru a se implica în cadrul evenimentului cu lucrările, inițiațivele sau evenimentele lor noncomerciale și a le expune pentru a crea spaţiul “VIVATOMIS”. “VIVATOMIS” își propune să transforme orașul Constanța, prin încurajarea participării în spațiul public cu valori care consolidează comunitatea, ca răspuns la nemulțumirea cotidiană față de mediatizarea și promovarea excesiva a nonvalorii. Spațiul “VIVATOMIS” va fi animat anul acesta, începând cu ziua de duminică, 11 august, cu ateliere, seminarii şi expoziții foto. Astfel, vor avea loc:

GRUPUL DE INIŢIATIVĂ AEQUILIBRIUM:

1. Atelier “Animale sacre la geto-daci: simboluri și resurse” susținut de psihogii Eliana Baciu și Monica Ghiță, din cadrul grupului de inițiativă Aequilibrium. Duminică, 11.08.2013, între orele 11 – 12.30, la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii, Sala de conferinţe Ing. Marcel Stanciu, din Bv. Mamaia nr. 255.

COMPLEXUL MUZEAL DE ȘTIINŢE ALE NATURII:

2. Tot la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii, Sala de conferinţe Ing. Marcel Stanciu, din Bv. Mamaia nr. 255 va avea loc seminarul “MITOLOGIA ANTICĂ REPREZENTATĂ ÎN ASTRONOMIE”, miercuri 14 august 2013, ora 12:00.

 

CAFENEAUA DE PSIHOLOGIE:

3. „Omul modern în relaţie cu inconştientul”susţinut de psiholog dr. Doiniţa Benţu – luni 12 august, ora 18.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor – Constanţa (Sala de Protocol, etajul 1)
4. „Simbolistica sufletului – Atelier de Mandale” prezentat de psiholog Carmen Paraschivescu – marţi 13 august, ora 18.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor – Constanţa (Sala de Protocol, etajul 1)
5. “De la dulapul cu antichităţi la propria persoană” predat de psiholog Cristinel Bălan – miercuri 14 august, ora 18.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor – Constanţa (Sala de Protocol, etajul 1)

CENTRUL COMERCIAL CARREFOUR:

6. Centrele Carrefour din întreaga ţară vor găzdui pe perioada unui an expoziţia itinerantă “Carrefour pastrează vie flacăra Cetăţii Tomis”, dedicată promovării valorilor antice, a istoriei bogate şi mereu surpinzătoare a cetăţii Tomis, renăscută în cadrul Festivalului Antic Tomis.

LIBRĂRIA CĂRTUREŞTI CONSTANŢA:

7. Librăria Cărtureşti Constanţa şi Festivalul Antic Tomis lansează o colectă de cărţi istorice ce vor fi utilizate în crearea unei zone dedicată relaxării şi lecturii din ceainaria librăriei, zonă ce întregeşte spaţiul “VIVATOMIS”. La finalul festivalului Antic Tomis cărţile astfel adunate vor ajunge la biblioteca Şcolii generale din Comuna Topalu, Judeţul Constanţa cu ajutorul Asociaţiei DANAIS.

Corina Martin, Preşedinte Asociaţia Litoral-Delta Dunării:
“Festivalul Antic Tomis aflat la cea de-a doua ediţie este – atât pentru comunitatea locală dar şi pentru Asociaţia noastră – un eveniment de suflet, care atrage mulţi turişti şi o imagine pozitivă, atât de necesară Litoralului românesc. Organizarea evenimentului în staţiunea Mamaia – Parc Tăbăcărie, în mijlocul lunii august, vrea să arate turistilor care au ales ca şi destinatie de vacanţă Litoralul Romanesc, că, pe lângă mare, plajă, evenimente în cluburi, pot să se transpună şi în atmosfera şi istoria vremurilor de naştere a cetăţii Tomis. Suntem convinşi că cea de-a doua ediţie va avea un impact şi mai mare asupra turiştilor şi constănţenilor, iar evenimentul va continua să atragă un interes fantastic şi va reprezenta o nouă pagină în istoria evenimentelor de promovare a Constanţei şi a Litoral Românesc. Vă asteptăm la reîntalnirea cu Tomiris, întemeietoarea cetăţii Tomis şi legiunile de daci şi romani, care vor reînvia Cetatea noastră. VIVA TOMIS !“

Dragos Paiu, Director Marketing Groove Hour Constanţa:
„După succesul înregistrat la prima ediţie, cand în tabăra istorica au ajuns peste 6000 de participanţi de toate vârstele, pregătim anul acesta o a doua ediţie mult mai amplă. Parcul Tăbăcărie va fi animat, timp de trei zile, de teatru antic şi ateliere cu tematică, proiecţii de filme, muzică antică şi dans, degustări de produse autentice şi multe alte surprize. Toate acestea urmăresc să aducă frumuseţea şi farmecul perioadei de glorie a Cetăţii Tomis în prezent spre bucuria şi încântarea turiştilor ajunşi pe litoral dar şi a localnicilor. Continuăm, astfel, experienţa de conectare cu vechiul Tomis, cu rădăcinile noastre cele mai profunde.”