Cerere de finantare de 105 miliarde de dolari depusa de Casa Alba pentru Israel si Ucraina

Categories EconomiePosted on

Casa Alba a cerut vineri Congresului sa ofere ajutor de peste 105 miliarde de dolari Ucrainei si Israelului si altor nevoi de securitate nationala. Miscarea vine la o zi dupa discursul presedintelui Joe Biden la Biroul Oval, unde si-a anuntat intentia de a oferi mai multe finantari pentru „nevoile de securitate nationala ale Americii” si sprijin pentru „partenerii nostri critici”.

Daca ar fi aprobat, un ajutor de 61,4 miliarde de dolari ar merge catre Ucraina, iar 14,3 miliarde de dolari ar merge catre Israel. Casa Alba a cerut ajutor de 9,15 miliarde de dolari pentru asistenta umanitara pentru Ucraina, Israel, Gaza „si alte nevoi”.

Propunerea include, de asemenea, finantare pentru operatiunile la frontiera SUA, sprijinirea adaposturilor si serviciilor pentru migranti si eforturile de combatere a fentanilului.

„Este o investitie inteligenta care va plati dividende pentru securitatea americana timp de generatii, ne va ajuta sa tinem trupele americane departe de pericol, ne va ajuta sa construim o lume mai sigura, mai pasnica si mai prospera pentru copiii si nepotii nostri”, a spus Biden. in adresa de joi.

Finantarea pentru Ucraina ar urma sa se indrepte catre arme si echipamente suplimentare, sprijin pentru ca tara sa ofere „servicii esentiale oamenilor sai si sa-si sustina economia”, asistenta pentru ucrainenii stramuti si capacitati de raspuns la incidente nucleare si radiologice, printre alte resurse.

Ajutorul acordat Israelului ar finanta pregatirea sistemelor de aparare antiaeriana si antiracheta ale tarii, inclusiv sprijinul pentru Domul de Fier. Ar merge, de asemenea, spre reaprovizionarea stocurilor Departamentului de Aparare despre care Casa Alba a spus ca „sunt atrase pentru a sprijini Israelul in timpul sau de nevoie” si cresterea securitatii ambasadei SUA, se arata in fisa informativa.

„Fara finantare suplimentara pentru reaprovizionare, DOD nu va putea continua sa completeze serviciile militare pentru echipamentele furnizate prin retragere catre Ucraina si Israel, degradand astfel pregatirea SUA”, a spus Casa Alba.

Solicitarea ar investi peste 50 de miliarde de dolari in „baza industriala de aparare americana”, despre care Casa Alba a spus ca va asigura pregatirea militara a SUA in curs de desfasurare.

Shalanda Young, directorul Biroului de Management si Buget al Casei Albe, a trimis o scrisoare Presedintelui Camerei Pro Tempore Patrick McHenry, RN.C., indemnand Congresul sa abordeze rapid cererea. NBC News a contactat biroul lui McHenry pentru comentarii. Scrisori identice au fost trimise, de asemenea, catre cei mai inalti democrati si republicani din comisiile de credite ale Camerei si Senatului.

Dar cererea se confrunta cu o lupta dificila in Parlament, care este inca fara un vorbitor – si, prin urmare, nu poate face mare lucru. McHenry a amenintat ca va demisiona din functia de vorbitor pro tempore daca colegii sai il imping sa adopte legislatia fara a vota pentru a-si extinde autoritatea.

„Slujba noastra este sa clarificam Congresului care sunt nevoile si ce se intampla daca aceasta finantare critica nu este furnizata”, a spus Young, intrebat in timpul unui apel cu reporterii vineri despre capacitatea Camerei de a accepta cererea. „Asa ca ne facem treaba aici, informand Congresul ce, care sunt nevoile critice si ne asteptam sa actioneze si sa actioneze rapid.”

Comisia de credite a Senatului a programat o audiere cu privire la cererea de finantare pentru 31 octombrie. Secretarul de stat Antony Blinken si secretarul Apararii Lloyd Austin sunt enumerati ca martori.

„Examinam cu atentie cererea presedintelui chiar acum si lucram cu colegii nostri pentru a crea un pachet puternic, bipartizan, pe care ne propunem sa trecem la linia de sosire cat mai curand posibil”,” senatorii Patty Murray din Washington si Susan Collins din Maine, democrati si republicani de top din panel, a spus intr-un comunicat.

Un grup de noua republicani din Senat a trimis joi o scrisoare liderului majoritatii Chuck Schumer si liderului minoritatii Mitch McConnell, cerandu-i sa separe ajutorul solicitat pentru Israel de cel pentru Ucraina.

„Acestea sunt doua conflicte separate si ar fi gresit sa profitam de sprijinul acordat Israelului in incercarea de a obtine ajutor suplimentar pentru Ucraina peste linia de sosire”, se arata in scrisoare, condusa de senatorii Marsha Blackburn din Tennessee si Roger Marshall din Kansas.

McConnell a declarat vineri ca Senatul trebuie sa-si elaboreze propria legislatie privind ajutorul.

„In zilele urmatoare, dupa ce am analizat cererea presedintelui, trebuie sa elaboram propria noastra legislatie suplimentara care sa raspunda nevoilor demonstrate ale securitatii noastre nationale”, a spus el intr-un comunicat.