Pretul petrolului scade cu 1% in urma cresterii dolarului american

Categories EconomiePosted on

Pretul petrolului a scazut cu aproximativ 1% pana la un minim de trei saptamani in urma cresterii dolarului american si dupa ce Rezerva Federala a SUA a mentinut ratele dobanzilor constante, conform asteptarilor, dar a remarcat ca va mentine usa deschisa pentru o posibila viitoare crestere din cauza unei economii puternice din SUA.

Cresterile ratelor dobanzilor pot incetini cresterea economica si pot reduce cererea de petrol. Un dolar puternic face mai scumpa cumpararea de combustibil folosind alte valute, presand preturile.

Contractele futures Brent au scazut cu 39 de centi, sau 0,5%, pana la 84,63 dolari pe baril. Titeiul american West Texas Intermediate (WTI) a scazut cu 58 de centi, sau 0,7%, la 80,44 dolari.

Acesta a fost cel mai mic decont pentru Brent din 6 octombrie si WTI din 28 august. Ambele contracte s-au decontat sub mediile lor mobile pe 100 de zile, un nivel cheie de suport tehnic din iulie.

Comertul a fost agitat, ambele valori de referinta crescand cu peste 2 dolari pe baril la inceputul preocuparilor legate de Orientul Mijlociu.

Fed, care a inceput sa majoreze ratele dobanzilor in martie 2022, a mentinut dobanzile constante, dar a lasat usa deschisa catre o noua crestere din cauza unei economii puternice din SUA.

Dolarul american (.DXY) a urcat la un maxim de patru saptamani fata de un cos de alte valute. Contractele futures pe titei au fost, de asemenea, presate de o crestere a stocurilor de titei din SUA si a stocurilor de benzina saptamana trecuta, deoarece rafinariile supuse intretinerii sezoniere au repornit unitatile mai lent decat se astepta, pentru a evita acumulari si mai mari de stocuri de benzina.

In Europa, inflatia din octombrie in zona euro a fost la cel mai scazut nivel din ultimii doi ani, a aratat o lectura flash Eurostat, stimuland opinia ca Banca Centrala Europeana este putin probabil sa majoreze ratele dobanzilor in curand. Banca Angliei este de asteptat sa se intalneasca joi.

In China, cel mai mare importator de petrol din lume, activitatea fabricii s-a contractat in mod neasteptat in octombrie, a aratat un sondaj privat, adaugand la cifrele oficiale defavorabile cu o zi inainte.

ORIENTUL MIJLOCULUI INGRIJIRI

„Piata petrolului va ramane fixata de deteriorarea perspectivei cererii si daca vreuna dintre cele mai recente evolutii legate de razboiul Israel-Hamas va duce la intreruperi de aprovizionare”, a spus Moya de la OANDA.

In Gaza, un prim grup de oameni raniti a fost evacuat in Egipt, a declarat o sursa si presa egipteana, in timp ce fortele israeliene preseaza lupta impotriva militantilor Hamas.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a cerut statelor musulmane sa inceteze exporturile de petrol si alimente catre Israel, cerand incetarea bombardamentului sau asupra Fasiei Gaza, a informat presa de stat.

Iranul, membru al Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), a produs aproximativ 2,5 milioane de barili pe zi de titei in 2022, potrivit datelor energetice ale SUA.

Callum Macpherson, seful de marfuri la Investec, a declarat ca, daca nu exista nicio amenintare la adresa productiei din razboi, „petrolul ar putea avea dificultati sa sustina preturile in jurul ultimelor maxime fara sprijin din partea OPEC+ pana in 2024, facand intalnirea lor de la sfarsitul acestei luni cruciala”.