Guvernul israelian indeamnat de economisti sa faca schimbari in bugetul natiunii pe fondul razboiului

Categories EconomiePosted on

Sute de economisti israelieni influenti avertizeaza guvernul ca trebuie sa faca rapid schimbari economice mari, inclusiv redeschiderea bugetului tarii, in timp ce razboiul cu Hamas se apropie de a patra saptamana. Scrisoarea publicata luni de Forumul Economistilor Israelieni ii cere primului ministru Benjamin Netanyahu si ministrului de finante Bezalel Smotrich „sa se trezeasca si sa inceapa sa raspunda provocarilor grele cu care se confrunta economia israeliana”.

Peste 200.000 de israelieni, majoritatea din sud, au fost fortati sa se mute din cauza razboiului cu Hamas. Acesta este un cost major pe care bugetul guvernamental recent nu l-a luat in considerare. La randul lor, economistii doresc ca Israelul sa faca o miscare fara precedent de redeschidere a bugetului 2024, care a fost adoptat in mai, dupa o lupta politica acerba.

„Daca in buget exista cheltuieli care nu au legatura cu razboiul sau reconstructia necesara, ele trebuie regandite”, a spus Itai Ater de la Coller School of Management a Universitatii din Tel Aviv, care conduce Forumul Economistilor Israelieni.

Apoi mai este costul razboiului in sine, inclusiv cei 360.000 de rezervisti care au fost chemati la serviciu, ceea ce reprezinta mai mult de 10% din forta de munca a Israelului. Parti mari din economia tarii au fost inchise din cauza luptei, a penuriei de forta de munca si a dispozitiei nationale.

Scrisoarea avertizeaza, de asemenea, ca „Israelul a suferit o lovitura severa care impune o schimbare fundamentala a prioritatilor nationale si o realocare masiva de fonduri pentru a face fata daunelor extinse de razboi, nevoia de a sprijini victimele si reconstructia economiei Israelului”.

Luptele sunt acum direct in Gaza, Israelul atacand de pe uscat, aer si mare. A inceput dupa cel mai mortal atac terorist din istoria Israelului, 7 octombrie, cand militantii Hamas au spart bariera de sud a Israelului, ucigand 1.400 de oameni si luand peste 200 de ostatici.

De atunci, Israelul a fost si el sub foc, desi la o scara mai mica, si la granitele de nord atat cu Libanul, cat si cu Siria.

Care este scopul forumului?

Forumul celor 300 de economisti a fost fondat in ianuarie a acestui an, pentru a avertiza guvernul cu privire la potentialele consecinte economice grave ale impulsului lui Netanyahu pentru reforma judiciara. Acea lupta politica dezbinata s-a domolit, preluata de un razboi devastator si costisitor despre care majoritatea israelienilor nu si-au imaginat niciodata ca ar putea avea loc.

Scrisoarea forumului spune mai departe: „Modificarile cosmetice la bugetul actual nu sunt nici macar aproape de ceea ce este necesar pentru a face fata unei crize de aceasta amploare, guvernul trebuie sa faca fata acestor provocari cat mai repede posibil si trebuie sa restabileasca increderea cetatenilor. in capacitatea sa de a face acest lucru”.

Desi nu este abordat in scrisoare, Ater a spus ca un loc bun de inceput este reducerea sumei de bani acordate evreilor ultra-ortodocsi pentru ceea ce el a numit „educatie non-core”. 

Finantarea scolilor ultraortodoxe sau haredi din Israel este o zona constanta de dezbatere din cauza rolului exagerat pe care il joaca populatia in guvernul israelian. Partidele ultraortodoxe au reprezentat adesea un vot oscilator pentru consolidarea sau stabilirea unei coalitii in Knesset. Pentru a-si castiga sprijinul, politicienii, cel mai recent Netanyahu, au fost acuzati ca sunt in favoarea partidelor ultraortodoxe cu sprijin guvernamental generos pentru scolile lor.

Forumul Economistilor cere minimul absolut necesar in aceasta etapa pentru a impiedica economia sa cada intr-un abis, a spus Ater. Se teme ca va fi nevoie de mult mai mult daca razboiul se va intensifica.

Ministerul de Finante nu a raspuns inca la scrisoare.