Momente cheie din procesul lui Sam Bankman-Fried, fostului CEO FTX

Categories EconomiePosted on

Juratii vor incepe in curand sa delibereze in procesul fondatorului FTX, Sam Bankman-Fried, la aproape un an de la prabusirea platformei de tranzactionare a criptomonedei, intrucat procurorii federali il acuza ca a orchestrat una dintre cele mai mari fraude financiare din istoria SUA. Bankman-Fried, in varsta de 31 de ani, se confrunta cu sapte acuzatii de frauda, conspiratie si spalare de bani centrate pe presupusa utilizare a depozitelor clientilor pe FTX, evaluate candva la 32 de miliarde de dolari, pentru a acoperi pierderile fondului sau de acoperire controlat privat, Alameda Research, de asemenea. ca sa cumpere bunuri imobiliare generoase si sa faca donatii politice.

Apararea l-a caracterizat pe Bankman-Fried drept un tocilar al matematicii care a fost naiv si nu si-a propus sa fraudeze pe nimeni, in timp ce acuzarea a sustinut cazul ca aceasta a fost o frauda elaborata si intentionata.

Bankman-Fried a pledat nevinovat pentru toate acuzatiile. Daca va fi gasit vinovat, el risca o pedeapsa de pana la 110 ani de inchisoare.

Cu declaratiile de incheiere programate sa inceapa miercuri, iata o privire in urma asupra momentelor cheie ale procesului.

Bankman-Fried ia tribuna

Ultimul martor care a luat tribuna a fost insusi Bankman-Fried, care a depus marturie in propria aparare timp de trei zile.

Judecatorul Lewis Kaplan a permis anumite intrebari cu privire la implicarea avocatilor in politicile FTX, dar a refuzat sa le ofere avocatilor apararii sansa pe care incercau sa le arate ca Bankman-Fried a actionat cu buna-credinta, deoarece s-a bazat pe sfatul avocatilor FTX.

In timpul marturiei sale din 27 octombrie, Bankman-Fried a recunoscut ca „multi oameni au fost raniti” din cauza prabusirii FTX. El a spus ca „a facut o serie de greseli mici si o serie de greseli mari” — dar a negat faptele gresite intentionate. „Au fost neglijeri semnificative”, a spus el.

La interogatoriu, procurorii l-au descris pe Bankman-Fried ca pe un ipocrit, cautat de buna publicitate. El a marturisit pe 31 octombrie ca nu stia ca angajatii Alameda Research cheltuiau 8 miliarde de dolari din fondurile clientilor FTX. Ca urmare, nimeni nu a fost concediat, a spus el, sugerand ca nu ar fi neobisnuit ca el sa nu stie care dintre angajatii sai a cheltuit banii.

CEO-ul Alameda dezvaluie fapte gresite angajatilor intr-o inregistrare secreta redata in instanta

Caroline Ellison, fostul CEO al Alameda Research si fosta iubita a lui Bankman-Fried, a fost unul dintre martorii vedete ai guvernului.

Pe 12 octombrie, procurorii au redat portiuni dintr-o inregistrare facuta in secret a unei intalniri a angajatilor Alameda din noiembrie 2022, in timpul careia Ellison a dezvaluit ca firma a extras miliarde de dolari din fondurile clientilor FTX si era pe punctul de a se prabusi.

„Vreau sa spun, povestea de baza aici este ca, incepand de anul trecut, Alameda a imprumutat o gramada de bani prin imprumuturi pe termen deschis si i-a folosit pentru a face diverse investitii nelichide”, se aude spunand Ellison. „Apoi, odata cu scaderea criptomonedei, prabusirea, criza creditelor anul acesta, majoritatea imprumuturilor Alameda au fost solicitate. Si, pentru a putea indeplini acele retrageri de imprumuturi, am ajuns sa imprumutam o gramada de fonduri pe FTX. , ceea ce a condus la FTX sa aiba un deficit de fonduri ale utilizatorilor.”

Un angajat al Alameda a inregistrat in secret intalnirea din Hong Kong si a transmis inregistrarea unui coleg, Christian Drappi, care a marturisit la proces ca a transmis fisierele audio procurorilor federali dupa consultarea cu un avocat.

Cand a fost intrebat de un membru al personalului a carui idee era sa compenseze pierderile Alameda cu banii clientilor FTX, Ellison a raspuns: „Hm, Sam, cred”.

Ellison spune ca Sam Bankman-Fried nu credea ca i se aplica reguli

Ellison a marturisit ca Bankman-Fried credea in utilitarism si ca regulile impotriva minciunii sau furtului ii inhiba capacitatea de a maximiza cel mai mare beneficiu pentru majoritatea oamenilor.

„Nu credea ca reguli precum sa nu minti sau sa nu furi se incadreaza in acest cadru”, a marturisit Ellison pe 11 octombrie.

Ellison a spus ca Bankman-Fried a avertizat-o sa nu puna ceva in scris, spunandu-i odata ca „orice punem pe Slack ar trebui sa fie ceva ce ne place sa vedem in The New York Times”.

Ellison a pledat anterior vinovata de acuzatii de frauda si, in timpul marturiei sale, a spus ca si-a marturisit fapta gresita la FBI pentru a obtine un acord de pledoarie.

Ellison detaliaza mita de 100 de milioane de dolari pentru China

In timp ce se afla la stand pe 11 octombrie, Ellison a descris o „mita mare” platita de Alameda oficialilor guvernului chinez in noiembrie 2021 „pentru a ne debloca unele dintre conturile de tranzactionare”. Alameda avea doua conturi de tranzactionare in valoare de aproximativ 1 miliard de dolari la bursele din China, ambele inghetate in 2021, ca parte a unei investigatii a guvernului chinez privind spalarea banilor.

Era o cantitate substantiala din capitalul comercial al Alameda la acea vreme, iar Ellison a spus ca Bankman-Fried „a spus ca ar trebui sa trimitem transferurile de criptomonede” – echivalentul a aproximativ 100 de milioane de dolari.

Procurorii folosesc interviul „GMA” al lui Bankman-Fried impotriva lui

Dupa ce schimbul sau de criptomonede FTX s-a prabusit, Bankman-Fried a incercat sa-i explice George Stephanopoulos de la ABC despre „Good Morning America”. Procurorii federali au folosit acel interviu impotriva lui in timpul procesului.

Interviul a fost jucat pentru juriu pe 19 octombrie, dupa ce fostul consilier general al FTX, Can Sun, a marturisit ca „niciodata” nu ar fi aprobat sa imprumute bani clientilor FTX catre Alameda. „Nu am aprobat niciodata asa ceva si nici nu as fi facut-o niciodata”, a spus Sun. — Nu, absolut nu.

Juriul a vazut apoi un fragment din interviul lui Stephanopoulos in care l-a intrebat pe Bankman-Fried: „Daca Alameda imprumuta banii care apartin deponentilor FTX, aceasta este o linie rosie aprinsa, nu-i asa?”

Ca raspuns, Bankman-Fried a spus: „A existat o facilitate de imprumut pe FTX si cred ca aceasta este probabil acoperita, nu-mi amintesc exact unde, dar undeva in termenii si conditiile”.

„Dar ar trebui sa aprobe asta”, a replicat Stephanopoulos. „Ei spun ca nu l-au aprobat aici — spun ca ati aprobat-o.”

Dupa incheierea extrasului, procurorul Danielle Sassoon sa intors catre Sun si a intrebat: „A fost facilitatea de imprumut-imprumut o potentiala justificare pe care ati discutat-o ​​cu inculpatul la 7 noiembrie 2022?”

— Da, spuse Sun.

— Si ce i-ai spus inculpatului despre asta? intreba Sassoon.

„Nu a fost sustinut de fapte”, a spus Sun.

Cand a fost intrebat care a fost raspunsul lui Bankman-Fried, Sun a spus: „El a recunoscut”.

Ellison declara ca SBF a vrut sa cultive o imagine „excentrica”.

Imaginea dezordonata a lui Bankman-Fried — de la par la imbracaminte — a aparut adesea in timpul procesului. Ellison a marturisit pe 11 octombrie ca fondatorul FTX „incerca sa-si cultive o imagine despre el insusi ca un fel de fondator foarte inteligent, competent, oarecum excentric” pentru a atrage atentia anumitor mass-media financiare, cum ar fi Michael Lewis, a carui noua carte „Going Infinite: The Rise and Fall of a New Tycoon” este o cronica despre prabusirea FTX.

Cand acuzarea a aratat fotografii cu Sam imbracat neglijent, Ellison a marturisit ca face parte din imaginea pe care si-o dorea: „El a spus ca a crezut ca parul lui a fost foarte valoros. A spus ca de cand [slujba lui la firma comerciala] Jane Street, a crezut ca a primit bonusuri mai mari din cauza parului sau si ca era o parte importanta a naratiunii si imaginii FTX.”

In timp ce se afla la stand pe 27 octombrie, Bankman-Fried a negat ca imaginea sa ar fi fost calculata pentru a atrage atentia asupra sa, dar ca tricourile, pantalonii scurti si parul nestapanit au fost pentru ca era „un fel de ocupat si lenes”. El a spus ca a devenit o personalitate mass-media din „intamplator”.

Cofondatorul FTX recunoaste ca a comis infractiuni

Cofondatorul FTX Gary Wang — un alt martor guvernamental — a recunoscut ca a comis crime in timpul marturiei sale.

„Ati comis infractiuni financiare in timp ce lucrati la FTX?” Asistentul procurorului american Nicholas Roos l-a intrebat pe Wang pe 6 octombrie.

„Da”, a raspuns Wang, adaugand ca a comis fraude prin cablu, frauda cu valori mobiliare si frauda cu marfuri cu alte persoane, inclusiv cu Bankdman-Fried.

Wang a fost de acord sa depuna marturie ca parte a unui acord cu procurorii. El a pledat anterior vinovat de acuzatii de frauda.

Stilul de viata luxos din Bahamas a fost punctul central al urmaririi penale

Procurorii au explorat aranjamentele neobisnuite de locuit si stilul de viata luxos pe care il avea Bankman-Fried in timp ce locuia cu alti noua angajati intr-un apartament de 35 de milioane de dolari din Bahamas. Martorul guvernamental Adam Yedidia, care a lucrat ca dezvoltator la FTX, a marturisit la inceputul procesului ca Alameda a platit pentru apartament.

Apararea a incercat sa minimizeze caracterizarea acuzatiei de cheltuieli generoase, facandu-l pe Yedidia sa depuna marturie ca Bankman-Fried conducea o Toyota Corolla, nu detinea un iaht si dormea ​​pe un scaun de tip beanbag in Bahamas.