Pentru ce se va intalni Biden cu Xi din China la San Francisco luna aceasta?

Categories PoliticaPosted on

Presedintele american Joe Biden se va intalni fata in fata cu presedintele chinez Xi Jinping pentru o „conversatie constructiva” la San Francisco in noiembrie, a declarat Casa Alba, dar detaliile intalnirii sunt inca in curs de finalizare. O intalnire dintre Biden si Xi va marca cel mai recent si cel mai important efort de a stabiliza relatiile dintre cele doua superputeri globale pe fondul conflictelor internationale tot mai mari, incurajand totodata competitia economica.

„Intentionam sa avem o intalnire de conversatie constructiva intre liderii din San Francisco in noiembrie”, a declarat marti, secretarul de presa al Casei Albe, Karine Jean-Pierre. „Se va intampla.

„Concurenta intensa inseamna diplomatie intensa. Asta o sa vezi. Asta va face presedintele (prin) sa aiba o conversatie grea, dar o conversatie importanta.”

Intrebat daca intalnirea va fi fata in fata, Jean-Pierre a spus „da”, dar nu a oferit detalii despre ordinea de zi sau alte detalii.

S-a raportat ca un acord de principiu ca Biden si Xi sa se intalneasca in persoana a fost elaborat saptamana trecuta in timpul vizitei de trei zile a ministrului chinez de externe Wang Yi la Washington, DC. Rapoartele citau oficiali guvernamentali americani care au vorbit cu conditia ca anonimatul pentru a discuta despre deliberari si a adaugat ca „detaliile importante” mai trebuie sa fie finalizate.

Casa Alba a declarat intr-o declaratie de saptamana trecuta ca cele doua parti „lucreaza pentru” un Biden-Xi fata in fata in marginea viitorului summit al Cooperarii Economice Asia-Pacific (APEC), un forum al celor 21 din Pacific. tari.

Beijingul inca nu a confirmat daca Xi va calatori la San Francisco pentru summitul anual APEC, care se desfasoara intre 11 noiembrie si 17 noiembrie.

In timpul vizitei sale la Washington, Wang sa intalnit cu Biden, precum si cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken si cu consilierul pentru securitate nationala Jake Sullivan.

Casa Alba a spus ca Biden „a subliniat ca atat Statele Unite, cat si China trebuie sa gestioneze concurenta in relatie in mod responsabil si sa mentina linii deschise de comunicare” si el „a subliniat ca Statele Unite si China trebuie sa lucreze impreuna pentru a aborda provocarile globale”.

Wang, intr-o declaratie emisa de Ministerul de Externe al Chinei, care rezuma intalnirile sale de la Washington, a spus ca, desi mai sunt multe probleme de rezolvat, ambele parti considera ca este atat benefic, cat si necesar ca SUA si China sa mentina dialogul.

Insa Wang a adaugat ca drumul catre o intalnire Biden-Xi nu va fi „navigatie lina” si ca cele doua parti nu se pot baza pe „pilot automat” pentru a face acest lucru.

Tensiunile dintre cele doua tari raman ridicate, inclusiv cu privire la controalele exporturilor americane asupra tehnologiei avansate si actiunile mai asertive ale Chinei in marile Chinei de Est si de Sud, in special fata de Taiwan. SUA si China au discutat, de asemenea, raspunsurile lor la conflictele tot mai mari din Ucraina si Orientul Mijlociu.

Biden a cerut Congresului sa aprobe mai mult de 105 miliarde de dolari in cheltuieli suplimentare pentru securitatea nationala, care includ ajutor militar si financiar pentru Taiwan, precum si alte miliarde pentru Israel si Ucraina.

Jonathan Miller, un membru senior la Institutul Macdonald Laurier care studiaza China, spune ca o intalnire Biden-Xi este un „semn bun” ca cele doua tari sunt angajate sa rezolve problemele lor.

El a declarat ca partea chineza este probabil concentrata pe asigurarea ca sfera si rezultatele intalnirii sa fie decise din timp, astfel incat sa nu existe „surprize”.

„Nu pot iesi din asta aratand ca americanii sa-i traga un moment „inteleg”, a spus el.

Pentru un public intern, a adaugat Miller, Xi „nu trebuie sa arate perfect, dar nu poate fi jenat”.

Xi, Blinken sunt de acord sa stabilizeze relatiile SUA-China in rare discutii de la Beijing

In ceea ce-l priveste pe Biden, Miller a spus ca presedintele SUA este probabil nerabdator sa aiba o intalnire pentru a-si consolida credinta de politica externa inainte de alegerile de anul viitor.

Potrivit declaratiei ministerului chinez de externe, Wang a mai spus ca China si SUA au nevoie de o „intoarcere la Bali”, intr-o referire la intalnirea anterioara a lui Xi si Biden la un summit G20 de anul trecut, in care ambii oficiali au discutat chestiuni legate de Taiwan, SUA. -Tensiunile comerciale cu China, precum si cooperarea pentru a aborda probleme precum schimbarile climatice, sanatatea si securitatea alimentara.

Liderii nu s-au intalnit personal la summitul G20 de anul acesta de la New Delhi.

Wang a spus ca cele doua tari trebuie sa „elimine interferentele, sa depaseasca obstacolele, sa sporeasca consensul si sa acumuleze rezultate”.

El a spus, inainte de intalnirea initiala de joi cu Blinken la Washington, ca scopul Chinei este de a „impinge relatia cat mai curand posibil inapoi pe calea dezvoltarii sanatoase, stabile si durabile”.

Administratia Biden nu s-a sfiat in ultimele luni sa anunte comportamentul agresiv al Chinei, in special in Marea Chinei de Sud.

 SUA si China numesc vizita lui Blinken la Beijing drept „candida si constructiva”

Pentagonul a lansat luna aceasta un raport cuprinzator care detaliaza consolidarea militara a Chinei in regiune, care includea dezvaluirea ca avioanele militare chineze au interceptat in mod periculos avioane americane de peste 180 de ori in ultimii doi ani. Astfel de interceptari au vizat aeronavele aliate si partenere ale SUA, inclusiv Canada, de aproximativ 100 de ori in aceeasi perioada, se arata in comunicat.

Presedintele chinez a venit ultima data in SUA in 2017, cand fostul presedinte Donald Trump l-a gazduit in statiunea sa Mar-a-Lago din Florida. Biden, care a preluat mandatul in 2021, inca nu il gazduieste pe Xi pe teritoriul SUA. Cei doi barbati s-au intalnit ultima data in Bali, Indonezia, in noiembrie 2022, in marja reuniunii Grupului celor 20 a principalelor natiuni bogate si in curs de dezvoltare.

Relatia dintre SUA si China a inceput sa se acru in 2018, cand administratia Trump a impus tarife mari la bunuri chinezesti in valoare de 50 de miliarde de dolari. S-a deteriorat si mai mult pe o serie de probleme, inclusiv abuzurile de drepturi, Marea Chinei de Sud, Taiwan, tehnologie si pandemia COVID-19.

„Ambele parti au fost foarte teatrale si publice in dezacordurile lor, dar cred ca veti vedea ca (discutiile bilaterale) vor fi de natura mai diplomatica decat in ​​anii precedenti”, a spus Miller.