Pe masura ce dobanzile SUA cresc, dolarul este in scadere

Categories EconomiePosted on

Dolarul a scazut in linii mari, monedele din Asia-Pacific sensibile la risc conducand castiguri, pe masura ce investitorii au devenit mai convinsi de un varf probabil al ratelor dobanzilor din SUA, dupa ce Rezerva Federala le-a lasat in asteptare. Accentul se indreapta acum catre Banca Angliei si daca transmite un mesaj similar la anuntul politic facut.

Presedintele Fed, Jerome Powell, a lasat usa deschisa pentru o noua crestere, dar cu plafonul tinta al ratei fondurilor la cel mai mare nivel de 22 de ani de 5,5%, el a spus ca riscurile de a face prea mult sau prea putin sunt acum echilibrate.

Pietele au considerat acest lucru drept unda verde pentru a ramane cu o sansa de sub 20% ca ratele sa creasca in decembrie. Randamentele trezoreriei pe zece ani au scazut cu 23 de puncte de baza fata de maximele de miercuri, actiunile au crescut si monedele sensibile la risc au revenit.

„Powell a avut ocazia sa-si manifeste un pic de ingrijorare cu privire la cea mai recenta crestere a asteptarilor inflationiste pe termen scurt, dar a ales sa nu faca asta”, a declarat Kristoffer Lomholt, seful de cercetare valutara la Danske Bank.

„Exista o posibilitate de a trimite un semnal mult mai zgomotos, dar el a ales sa nu faca si cred ca la asta reactioneaza pietele”.

Indicele dolarului , care masoara moneda in raport cu sase mari similari, a scazut ultima data cu 0,1% la 106,41 si cu aproximativ 0,8% fata de maximul de miercuri.

Euro a crescut cu 0,3%, pana la 1,0598 dolari, francul elvetian a crescut pentru a doua zi consecutiv, iar yenul a fost ajutat si mai mult de la minimul de un an la 150,155 pe dolar.

Yenul s-a luptat pentru tractiune, chiar daca Banca Japoniei a facut marti o noua relaxare a politicii sale de control al curbei randamentelor.

O scadere la un nivel minim de un an de 151,74 per dolar si cel mai scazut nivel de 15 ani de 160,83 per euro, dupa ce anuntul BoJ i-a urmarit pe comercianti pentru o posibila interventie pentru a sustine moneda.

„Cel important este ritmul caderii”, a spus Lomholt de la Danske Bank.

„Atunci i-am vazut iesind verbal si vorbind impotriva aprecierii”.

Kazuo Ueda, guvernatorul bancii centrale, va continua sa-si demonteze politica monetara ultra-laxa si va cauta sa iasa din regimul acomodativ de un deceniu candva anul viitor, au declarat surse pentru Reuters.

Intre timp, lira sterlina a crescut cu 0,2%, pana la 1,2173 dolari si a scazut la 87,14 per euro, in asteptarea ca ratele sa fie mentinute la niveluri ridicate.

Pietele pretuiesc o sansa de aproape 90% ca Banca Angliei sa mentina ratele in asteptare la un nivel maxim din ultimii 15 ani mai tarziu, joi, dar nu au evaluat pe deplin o reducere a dobanzilor pana in septembrie 2024 — mult dupa ce se asteapta ca reducerile sa fi inceput pe continent.

„Preturile reflecta opinia conform careia ratele BoE vor trebui sa ramana la „Table Mountain” timp de cateva luni, avand in vedere riscurile de inflatie ale Regatului Unit”, a declarat Jane Foley, strateg RaboBank FX.

„In ipoteza ca BoE indica… ca ratele vor ramane in asteptare pentru cateva luni, lira sterlina este probabil pozitionata sa recastige putin teren fata de euro”.

Dolarul australian, care a sarit cu 0,9% miercuri, a crescut si cu inca 0,6% joi pentru a atinge maximul de trei saptamani de 0,6439 dolari. Dolarul neozeelandez a atins un varf de doua saptamani de 0,5896 dolari.

Bitcoin, uneori tranzactionat ca proxy pentru asumarea de riscuri, a depasit 35.000 USD pentru prima data din mai 2022.