Două, maximum trei mii de persoane au manifestat, astăzi, în fața Primăriei Constanța, nemulțumiți că statul se gândește să renunțe la acțiunile majoritare ale Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța. Altfel spus: ”Jos labele de pe portul Constanța”, cum au spus liderii de sindicat. Nu au fost 7.000, așa cum s-a anunțat inițial, dar a fost cu siguranță cel mai mare protest din ultimii ani. A fost organizat de Blocul Național Sindical și au participat reprezentanți a mai multor ramuri, de la transporturi, telecomunicaţii, energie, administraţie publică locală, la industria de apărare și chiar la polițiști.
Protestatarii au purtat pancarte pe care scrie „Portul Constanţa nu este harem”, „Portul Constanţa nu e car alegoric”, „Apropo, domnul Ponta, când vă apucaţi să guvernaţi?”, „Jos labele de pe port”, „Noi suntem povara voastră, voi sunteţi greşeala noastră” şi „Guvernul Ponta, campionul naţional al dezamăgărilor”. Unii dintre ei au purtat tricouri pe care scria „Impertinent în Republica Mazăre” şi „Obraznică Republica Mazăre”. Au huiduit numele lui Ponta și al lui Mazăre de câte ori le-au auzit și au strigat „Jos Guvernul”, „Jos Mazăre”, „Demisia”.
„Comunitatea portuară, alături de colegii din ţară din BNS care au venit să ne susţină, a transmis mesajul: primarul Mazăre trebuie să-şi ia labele de pe port. Constanţa a început să vorbească şi Constanţa este mai mult decât Mazăre”, a spus în portavoce Mircea Burlacu, suficient de tare pentru a acoperi sunetul asurzitor al vuvuzelelor și al tobelor improvizate din butoaie. Sindicaliștii nu vor ca statul să dea din mână portul. Ei și-au adus aminte și de alte probleme. Guvernul Ponta nu și-a respectat angajamentelor asumate privind modificarea legislaţiei muncii.
Foto: Mircea Burlacu
A spus-o și președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin, după ce s-a adresat mulțimii creștinește, spunând de trei ori ”Hristos a înviat”: ”Mi se pare un caraghioslâc faptul că primul ministru Victor Ponta, președintele Senatului, domnul Zgonea, o lungă listă de lideri politici importanți ai acestei țări, să fi semnat alături de mine și de alți colegi din mișcarea sindicală, acum trei anișori, când erau în opoziție, un document prin care își asumau ca odată ajunși la putere să modifice legislația muncii, să o pună la punct, în respect pentru lucrătorii din acestă țară”.
Foto: Dumitru Costin
Și Burlacu a făcut puțină politică. „Am dat un vot de blam unora şi i-am votat pe alţii. I-am dus la 70%, iar singurul lucru pe care l-au înţeles a fost să împartă ţara cu baronii locali. Astăzi cerem desfiinţarea Republicii Mazăre”, a spus preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare. ”Dacă Radu Mazăre își închipuie că intră în port, că intră cu picioarele în locurile noastre de muncă, că face baruri și restaurante în port, se înșală”, a mai spus acesta. Burlacu a amenințat că dacă se semnează actul prin care acțiunile trec de la Minsterul Transporturilor la Consiliul Local Constanța va bloca activitatea în tot portul.
Reamintim că aproximativ 300 de angajaţi portuari, membri ai FNSP, au protestat şi la începutul săptămânii trecute, timp de trei zile, în faţa sediului Administraţiei Porturilor Maritime, solicitând ca Ministerul Transporturilor să rămână acţionar majoritar în port. Ministrul Transporturilor, Dan Şova, se declara „puţin mirat” de protestele din Portul Constanţa, spunând că a avut discuţii atât cu patronatele, cât şi cu sindicatele şi a explicat situaţia din port şi ce intenţionează ministerul să facă. Şova spunea că afirmaţia că se doreşte trecerea portului de la Ministerul Transporturilor la Primăria Constanţa nu este adevărată. „Tot văd că se spune asta, dar nu este adevărat. Dacă trec cele 13 la sută, Ministerul Transporturilor rămâne cu 47 la sută din acţiuni, urmând să scoată pe bursă 14 la sută. Dacă se vor scoate şi cele 14 la sută, va rămâne ministerul cu 33 la sută, Consiliul Local Constanţa cu 33 la sută, Fondul Proprietatea cu 20 la sută, iar 14 la sută vor fi pe bursă”, susţinea ministrul Dan Şova.
Tot săptămâna trecută, o delegaţie a Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare s-a întâlnit cu primarul Radu Mazăre, însă discuţiile nu au ajuns la niciun rezultat. Cele două părţi s-au acuzat reciproc, primarul spunându-le sindicaliştilor că îi apără pe oamenii de afaceri din port, iar sindicatele acuzându-l că i-a forţat pe cei care au semnat pentru transferul de acţiuni.
Preşedintele Traian Băsescu afirma, recent, că a da „un port care face investiţii de 500 de milioane în ultimul an lui Măzărică, clovnul naţional”, este „un element de dispreţ pentru interesul naţional”. De asemenea, Băsescu spunea că „ultima aventură pe care se pregăteşte să o livreze premierul Ponta” este o Hotărâre de Guvern de transfer al unui pachet de acţiuni ale Portului Constanţa către Primăria condusă de Radu Mazăre, calificând demersul drept „o ilegalitate majoră”. Ulterior, premierul Victor Ponta declara că preşedintele Traian Băsescu este cel care are interese personale legate de Portul Constanţa şi nu doreşte eliminarea actelor de corupţie din acea zonă, pentru a proteja firmele care l-au ajutat în prezent şi a nu răspunde pentru neregulile săvârşite ca ministru.
În prezent, Ministerul Transporturilor este acţionar majoritar la Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, cu 60 la sută din acţiuni, Fondul Proprietatea deţine 20 de procente şi tot 20 de procente are şi Consiliul Local Municipal. Guvernul şi autorităţile locale propun ca structura acţionariatului APM să fie următoarea: 33 la sută Consiliul Local Constanţa, 33 la sută Ministerul Transporturilor, 20 la sută Fondul Proprietatea şi 14 la sută din acţiuni să fie listate pe bursă.