Iată de ce vom avea o națională puternică în 2018!

Categories Sport, trimitere stanga (cu foto)Posted on

Iată de ce vom avea o națională puternică în 2018!

ALEXANDRU IONIȚĂ joacă deja în Bundesliga și este liderul noii generații de fotbaliști

Denis Alibec și Adrian Stoian sunt ultimii doi jucători români (sperăm, nu și cei din urmă) care au debutat în echipele de seniori din fotbalul italian. Primul a îmbrăcat tricoul lui Inter Milano, în Serie A, al doilea, pe cel al lui Pescara, în Serie B. În spatele lor, alte câteva zeci de fotbaliști români așteaptă ca în 2-3 ani să facă și ei pasul cel mare, nu numai în Italia, ci și în Spania, Germania, Anglia, Portugalia, Finlanda sau alte țări europene.

Până în urmă cu câțiva ani, Italia și Spania erau țările spre care „migrau” tinerele talente ale fotbalului românesc.

Cu ajutorul colegilor de la Federația Română de Fotbal și prin intermediul informațiilor de pe site-ul oficial al forului, „frf.ro”, am găsit câteva zeci de fotbaliști români cu vârste între 13 și 19 ani care bat la porțile afirmării, nu la Steaua, Dinamo, Farul sau U Cluj, ci la Inter Milano, Sporting Lisabona, Hoffenheim sau Honved Budapesta.

Atunci când anumiți oficiali ai fotbalului românesc au spus că abia prin 2016-2018 vom avea o națională puternică, unii au privit afirmația cu scepticism. Dar de ce tocmai atunci?

Iată, avem un răspuns: atunci, această generație crescută în rigorile fotbalului italian, spaniol, german, englez, portughez sau chiar finlandez va fi la maturitate, cu „vârfuri” având 24-26 de ani, deci tocmai buni pentru a ataca marea performanță.

Denis Alibec

Dintre toți cei pe care îi puteți vedea în tabelul nostru, se remarcă totuși câteva vârfuri. Unul ar fi Denis Alibec, atacantul de 19 ani care a făcut saltul cel mare din liga a doua a României, de la Farul Constanța, la campioana Europei și a Italiei, Inter Milano.

Mai mult, remarcat meci de meci la Primavera (formația de tineret) a milanezilor, unde era abonat la goluri, Alibec a fost promovat chiar la prima echipă, unde a debutat în urmă cu câteva zile, în etapa a 13-a (cu ghinion pentru Inter, 1-2 cu Chievo), jucând în ultimul sfert de oră alături de Eto’o.

Nici despre Adrian Stoian, 19 ani, nu se poate spune că nu se află într-un moment bun al carierei. Fostul jucător al lui AS Roma a fost titularizat pentru prima oară în acest sezon la Pescara, echipă de Serie B unde a fost împrumutat de romani.

Tot în Serie B evoluează Sergiu Suciu, unul dintre jucătorii de bază ai lui AC Torino, revenit și el printre titulari după ce a fost accidentat o lungă perioadă de timp.

În sfârșit, nu putem să trecem cu vederea faptul că la Inter Milano mai evoluează un român, fundașul Mihai Alex Manolache, care la 14 ani este om de bază al echipei care participă la categoria Under 15.

Manolache, dar și fotbaliști precum Pena (AS Roma), Filip (Torino), Tabarcea (Pescara), Hanganu (Bologna) și Marin (Lazio Roma) evoluează la formațiile de juniori ale unor cluburi extrem de cunoscute în Italia, iar rigoarea și calitatea competițiilor la care participă nu pot decât să le crească valoarea.

Alexandru Maxim

Să sperăm că în România va fi cineva capabil să spună „mersi” și să profite de ea.

Trecând în Spania, doi puști români au și ei viitorul în față. Alexandru Maxim, „Max” după cum îl cunoaște toată lumea, are 20 de ani și a decis că nu vrea să rămână prea mult timp pe banca rezervelor, așa că a lăsat locul călduț din lotul celor de la Espanyol Barcelona pentru a se transfera la o echipă mai mică, CF Badalona, în Segunda Division B, unde joacă meci de meci.

Fostul său coechipier Bogdan Dinu Moldovan a fost promovat deja ca al treilea portar al lui Espanyol, iar atunci când prima echipă nu are meci, este lăsat să joace la Espanyol B Barcelona, în ligile inferioare, unde este titular.

„Peste drum” de Spania, în Portugalia, joacă și uneori face senzație – nu noi, ci ziariștii lusitani i-au găsit ceva asemănări cu Cristiano Ronaldo – tânărul Cristian Ponde, care, la 15 ani, se află în lotul lui Sporting Lisabona.

Să nu uităm că din campionatul Portugaliei s-a „aprovizionat” și Liga I, acolo fiind descoperiți (unde erau impresarii sau scouterii când ei evoluau în România?) Răduț și Chirichieș, acum internaționali români.

Deși în ultimii ani am stat destul de prost la capitolul jucătorilor români aflați în Germania, lucrurile tind să se schimbe.

Alexandru Nichita este titular la echipa Under 17 a clubului TSG Hoffenheim, din 1.Bundesliga, iar fundașul central Raul Dorian Guzu este căpitanul echipei Under 19 a lui Paderborn, club din 2.Bundesliga.

De asemenea, fundașul central Alexandru Ghiță și-a recâștigat postul de titular în defensiva echipei Under 18 a grupării germane Freiburg, iar Robert Hugel  joacă meci de meci la juniorii lui TSV Milbertshofen München

Puști români prin Europa

– Denis Alibec (19 ani) – Inter Milano

– Ion Valentin Matei (17 ani) – AC Prato

– Adrian Stoian (19 ani) – Pescara

– Ciprian Dombrovoschi (17 ani) – US Grosseto

– Cristian Ponde (15 ani) – Sporting Lisabona

– Robert Hugel (14 ani) – TSV Milbertshofen München

– Sebastian Remeș (18 ani) – Honved II Budapesta

– Alexandru Maxim (20 de ani) – CF Badalona

– Bogdan Dinu Moldovan (20 de ani) – Espanyol Barcelona

– Alin Bucuroiu (19 ani) – Chievo

– Sebastian Mladen (18 ani – AS Roma

– Alexandru Ghiță (17 ani) – Freiburg

– Sergiu Suciu (20 de ani) – AC Torino

– Dragoș Iacob (14 ani) – Frosinone

– Cosmin Popa (15 ani) – Ravenna Calcio

– Daniel Onescu (17 ani) – AC Rimini

– Cătălin Țîră (16 ani) – Lazio Roma

– Sergiu Moga (18 ani) – Honved II Budapesta

– Mihai Alex Manolache (14 ani) – Inter Milano

– Raul Guzu (18 ani) – SC Paderborn

– Alexandru Nichita (16 ani) – TSG 1899 Hoffenheim

– Raul Urs (16 ani) – Ascoli

– Florin Filip (16 ani) – Torino

– Alexandru Pena (20 de ani) – AS Roma

– Andrei Tabarcea (16 ani) – Pescara

– Cosmin Niculae (13 ani) – TPS Turku

– Toni Daniel Hanganu (13 ani) – Bologna

– Mihai Gherasim (17 ani) – Northampton Town

– Ikechi Anya (22 de ani) – Celta Vigo

– Alin Bîrlea (14 ani) – Hellas Verona

– Nicolae Vlăduț Marin (15 ani) – Lazio Roma

– Raul Gabriel Rostoțchi (16 ani) – Sanremese Calcio

DOMBROVOSCHI: „În Italia, din motive economice”

Ciprian Dombrovoschi

Ciprian Dombrovoschi a devenit titular în campionatul italian de tineret la Grosseto, din Serie B.

Ai fost transferat în această vară de la o echipă din ligile inferioare la Grosseto, Serie B. Nu a fost prea devreme pentru tine să evoluezi titular în campionatul Primavera?

Absolut deloc! Faptul că am început să joc titular la această categorie de vârstă nu poate decât să mă ajute să evoluez, să cresc din punct de vedere sportiv.

De ce crezi că sunt atât de mulți juniori români în Italia?

Știu de ce am ajuns eu în Italia, acum patru ani. Întreaga mea familie s-a mutat atunci aici, motivele fiind de ordin economic…

Cum ai caracteriza evoluțiile tale din ultimele partide?

Cel mai important lucru este că ele m-au propulsat în lotul lărgit al primei formații. Am participat la un cantonament și m-am antrenat alături de seniorii lui Grosseto.

NICHITA: „La Hoffenheim de la Petrolul”

Alexandru Nichita

Alexandru Nichita este titular la echipa Under 17 a clubului german Hoffenheim, din 1.Bundesliga.

Poți evolua și ca fundaș, și ca mijlocaș. Care este postul pe care te simți cel mai bine?

În mod normal, eu evoluez la Hoffenheim pe pozițiile de mijlocaș dreapta sau fundaș dreapta, dar am fost folosit des și pe postul de atacant. Cel mai bine mă simt în ofensivă, adică atunci când joc mijlocaș dreapta și vârf.

De cât timp ești în Germania?

Am venit aici acum patru ani, după ce în România am evoluat la Petrolul Ploiești. Am jucat mai întâi la o formație mică din Germania, cu care am reușit și promovarea în eșalonul superior, iar în urmă cu doi ani am obținut cel mai bun rezultat din carieră, locul 4 în campionatul de juniori al Germaniei de Sud („Bundesliga Süd / Südwest”) cu Hoffenheim, actuala mea echipă.

GUZU: „M-am impus prin responsabilitate și disciplină”

Raul-Dorian Guzu

Raul-Dorian Guzu este căpitanul echipei Under 19 a lui Paderborn, club din 2.Bundesliga.

Raul, cum se face că un român este căpitan la o echipă de juniori nemțească?

Sunt român, dar m-am născut în Germania, unde părinții mei s-au stabilit acum 25 de ani. Dețin ambele cetățenii, atât pe cea română, cât și pe cea germană. Faptul că sunt căpitan la Paderborn înseamnă că trebuie să dau dovadă de și mai multă responsabilitate și disciplină, atât pe teren, cât și în afara gazonului. Consider că prin voința mea puternică am reușit să mă impun și să fiu acceptat ca lider.

Sezonul trecut a fost unul destul de reușit pentru tine…

Da, am terminat cu echipa de juniori pe locul al doilea în Westfalenliga. Două puncte ne-au lipsit să promovăm în Bundesliga… Am jucat pentru o categorie superioară de vârstă și am fost singurul titular născut în 1992.

NICULAE: „Mai am multe de învățat”

Cosmin Niculae

Cosmin Niculae este titular la juniorii echipei finlandeze TPS Turku.

Cosmin, când și cum ai ajuns în Finlanda?

Sunt aici de patru ani, împreună cu familia, pentru că tatăl meu a fost chemat să lucreze în Finlanda. Mi-a fost greu la început, dar după șase luni am început să vorbesc limba finlandeză și să comunic cu noii prieteni. Avem cel puțin un meci pe săptămână, plus patru zile cu antrenamente. Sunt conștient că sunt la început de drum, că mai am multe de învățat, dar le iau pe fiecare pas cu pas.

Ai avut un an plin…

Da, în ianuarie-februarie am jucat la Helsinki într-un campionat de iarnă. Apoi am câștigat un turneu la care au participat 12 formații din Turku și din împrejurimi, iar în martie am jucat la o competiție internațională în Estonia. Au urmat campionatul nostru de juniori, pe care l-am terminat pe locul 2, și Kerava Cup, turneu pe care l-am câștigat. Şi acum a început un nou campionat.

GHERASIM: „Abia aștept să fiu convocat la echipa mare”

Mihai Gherasim

Mihai Gherasim este portarul clubului englez Northampton Town, din League Two.

Când te vedem la echipa mare?

Am fost convocat la prima echipă în perioada de pregătire din vară, când Northampton a jucat mai multe amicale tari, cum ar fi cel cu Birmingham City.

League Two este divizia a patra engleză, însă a dat recent chiar și jucători la naționala mare condusă de Fabio Capello, cum ar fi portarul Joe Lewis…

Este un campionat foarte riguros. În sezonul trecut am evoluat și 5-6 meciuri pe lună la echipa Under 18, pentru că sunt întâlnirile din campionat, din Cupa Angliei, din Cupa Campionatului și din Cupa pe Orașe.

Ce urmează pentru tine la Northampton?

După pregătirea pe care am făcut-o în vară, acum de-abia aștept să fiu convocat și la partidele oficiale ale echipei mari.

SEMNAL!
„Convocarea la naționala de juniori Under 19 a României a venit chiar în momentul în care mă gândeam să cer cetățenie italiană și să accept o eventuală convocare din partea lor. A sosit însă convocarea din partea României și altceva nu a mai contat.”  /  Sergiu Suciu, AC Torino

Bogdan COSTEA