Petre Mihai Băcanu: Judele Băsescu
Președintele României controlează: Societatea Comercială SRI, Corupția, SPP, Terasa Cireșica, PDL, Sărbătoririle, Parlamentul, Derapajele, SIE, Ascultarea Telefoanelor, Guvernul, Criza, Parchetul, ANI, Distribuirea Umbrelelor Portocalii Cu Inscripția „Băsescu pentru România”, Curtea Constituțională, CSAT, Ţara.
Petre Mihai Băcanu
Încă nu i s-a supus în întregime CSM. Gardian de nădejde al moralei și onoarei, vrea să stăpânească, să subjuge și puterea judecătorească, rămasă neaservită, și atunci o culpabilizează: „Justiția a adus România unde este”. Damnezi neîncetat justiția pentru a prelua controlul asupra ei. A atacat chiar cordul, inima sistemului – CSM –, taxându-l dur. Deși declară că „s-a săturat de povestea cu monitorizările”, acum le invocă pentru că vrea să mute responsabilitățile unui refuz pentru aderarea Schengen în curtea CSM, cu care se răfuiește de la o vreme.
Mărturisesc că am avut de suferit de pe urma justiției. Am apelat însă la toate căile de atac, am câștigat două procese la CEDO, dar nu m-am gândit o clipă să atac justiția, darămite să fiu atât de categoric la adresa CSM, cum este președintele nostru: „o instituție care face mult rău României”. Președintele discreditează, decredibilează și culpabilizează poate cea mai importantă putere a statului. A început cu ironii de genul „judecătorul este Dumnezeu în sala de judecată”. Cine ar dori să fie, dacă nu judecătorul? Poate reinventează asesorul popular. O fi având și justiția hibele ei, dar merită respectată.
De ce vorbește de CSM, și nu de promisiunea sa iresponsabilă din campania electorală de a acorda 800.000 de vize pentru moldoveni? Asta i-a iritat pe europeni – politica sa externă confuză. Aderarea la Schengen nu depinde de îndeplinirea condiționărilor din Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), dar asocierea forțată cu Schengen are efecte la public.
Acum umorile președintelui sunt numai bune să fie compilate de experții UE în raportul MCV. Numai că aceștia știu că primul test de încredere Schengen este chiar acesta – credibilizarea justiției în România.
Președintele chiar crede că va drege busuiocul în fața europenilor. Dimpotrivă – recomandarea nr. 12 de acum numai o lună a Comitetului Miniștrilor Consiliului Europei este de partea justiției: „În cazul în care comentează deciziile judecătorești, Executivul și Legislativul trebuie să evite criticile care ar submina independența puterii judecătorești sau ar slăbi încrederea publicului in justiție”. Din câte știm, președintele face parte din Executiv.
Cum să avem performanțe în justiție când există un deficit mare de personal, valul de magistrați care părăsesc sistemul nu mai poate fi stăpânit, un judecător are o sută de procese pe zi, edificiul legislativ este stufos și ambiguu, judecătorii trebuie să aplice o legislație bazată pe ordonanțe aiuritoare?
Prin declarațiile sale de genul „magistrații au ajuns să mintă cu un tupeu mai mare decât al politicienilor”, iar capul răutăților în România ar fi CSM, președintele batjocorește justiția, induce sentimentul de neîncredere în aceasta. Conform Constituției, are voie să prezideze ședințele CSM, nu să se implice într-o chestiune legată de justiție.
Acuzațiile sale constituie o gravă și inadmisibilă imixtiune asupra autorității judecătorești, una dintre puterile societății într-un stat de drept. Condamnând fără nici o justificare magistratura, președintele a încălcat principiile constituționale și a comis un grav abuz de drept.
Președintele s-a rățoit la magistrați: „Le place, nu le place, acesta e adevărul”. Cumva mister Băsescu este judecător, de proclamă el care este adevărul? Președintele poate culpabiliza politicienii, gunoierii, extratereștrii, dar nu pe magistrați. Atitudinea președintelui este gravă, poate crea prejudicii insurmontabile pentru realizarea actului de justiție.
Președintele sugerează soluții de urmat pentru orice, în vreme ce-i culpabilizează mereu pe alții. Este clar, din obsesia sa pentru putere absolută, și-a pierdut capul, dacă justiția este călcată în picioare de însuși președintele țării. Merită să i se dea peste nas la orice derapaj acestui jude de rumâni. Asta ar dovedi că atomizarea societății nu este totală.