Județele se transformă în regiuni pentru o miză de 10 miliarde euro

Categories La zi, trimitere dreaptaPosted on

Județele se transformă în regiuni pentru o miză de 10 miliarde euro

România va fi împărțită în voievodate sau regiuni, fiecare astfel de unitate urmând să înglobeze  mai multe dintre actualele județe. Miza acestei reorganizări administrative, deja prezentată de premierul Emil Boc conducerii PDL, o reprezintă atragerea unor finanțări europene de aproximativ 10 miliarde euro.

După ce a fost subiect de dezbatere timp de aproape un deceniu și după nenumărate blocaje făcute de liderii politici din teritoriu, înlocuirea județelor cu regiuni a devenit prioritatea numărul unu a Guvernului Emil Boc.

Convocat de președintele Băsescu la sfârșitul săptămânii trecute, în cadrul unei întâlniri restrânse la care au participat câțiva membri din vârful PDL, premierul Boc a primit sarcina ca în cel mult 30 de zile să aibă finalizat proiectul de lege ce va schimba în mod radical structura administrativă a țării.

Miza reorganizării o reprezintă cele 10 miliarde euro de care România ar urma să beneficieze prin programul de Dezvoltare al Comisiei Europene, în perioada 2013-2014, sumele reprezentând plata viitoarelor lucrări de infrastructură, a rețelelor de canalizare și drumurilor județene.

Condiție de bază impusă de Bruxelles, trasarea unor regiuni cu statut juridic a fost amânată până acum din motive cât se poate de pragmatice.

Dispariția județelor înseamnă automat și dispariția consiliilor județene, în timp ce prefecturile vor fi transferate la nivelul noilor structuri, ceea ce înseamnă sute de posturi din administrație pierdute și diminuarea influenței actualilor șefi de consilii județene.

În ceea ce privește forma efectivă pe care o vor lua noile superjudețe, decizia ar urma să fie luată în termen de o săptămână, în cadrul Coaliției.

În prezent, PDL discută două variante. Prima formulă vizează adoptarea modelului polonez de voievodate, structuri-gigant care să înglobeze câte 3-4 milioane de locuitori și a căror autoritate să fie exercitată direct asupra comunelor, orașelor și municipiilor.

Cea de-a doua variantă presupune păstrarea județelor actuale în cadrul noilor regiuni conduse de prefecturi, astfel încât deciziile să fie luate la un nivel mai înalt, dar, totodată, să existe o zonă-tampon de transfer al autorității.

Premierul Emil Boc le-a explicat deputaților PDL că în scurt timp va avea un draft al proiectului.