MAE: Reacţia Rusiei la adresa lui Traian Băsescu, regretabilă şi lipsită de temei

Categories La ziPosted on

MAE: Reacţia Rusiei la adresa lui Traian Băsescu, regretabilă şi lipsită de temei

Ministerul de Externe român anunţă, printr-un comunicat de presă, că reacţia Rusiei la declaraţiile lui Traian Băsescu, potrivit cărora şi el ar fi ordonat trupelor să treacă Prutul pentru a ataca URSS în 1941, este regratabilă şi lipsită de temei. MAE reclamă şi violenţă de limbaj “inacceptabilă” a purtătorului de cuvânt al Ministerului rus de Externe, care a spus despre şeful statului român că a dat dovadă de o “bravada neruşinată”.

“Ministerul Afacerilor Externe al României a luat notă cu surprindere de declaraţia exprimată în numele Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, care se referă la unele comentarii ale Preşedintelui României pe teme istorice”, se arată în comunicatul de presă al MAE.

Ministerul român consideră “complet nepotrivit limbajul folosit în declaraţia oficialului rus pe acest subiect şi dezavuează utilizarea unor comentarii privind evenimente tragice, atât pentru poporul român, cât şi pentru cel rus, de acum 70 de ani, dându-le o semnificaţie în actualitatea politică”.

Totodată, MAE consideră regretabilă şi lipsită de temei lansarea unei asemenea reacţii publice “cu o violenţă de limbaj inacceptabilă, fără o informare completă şi o minimă interacţiune prealabilă în plan diplomatic”.

Ministerul anunţă că are deplina deschidere pentru a dialoga cu Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, pentru eliminarea oricăror confuzii şi denaturări ale informaţiilor care au stat la baza reacţiei oficialului rus.

În acelaşi timp, MAE consideră că acest episod nu trebuie să conducă la afectarea dialogului firesc, purtat în termeni de civilitate, care este normal să definească relaţiile bilaterale, şi îşi exprimă disponibilitatea pentru dialog cu MAE al Federaţiei Ruse pe orice temă de interes bilateral, se arată în comunicat.

Ministerul de Externe de la Moscova a lansat, joi, un atac extrem de dur la adresa şefului statului român, ca urmare a declaraţiilor sale referitoare la evenimentele din 1941.

Diplomaţii ruşi au criticat “neruşinarea” lui Traian Băsescu pentru că a justificat agresiunea lui Hitler, exprimându-şi speranţa că Europa va găsi o modalitate de a-l pune la punct.