Mai țineți minte promisiunea PSD de ieftinire a gigacaloriei? Nici ei! Prețul ar putea crește DIN NOU

Categories Dosarele TimpulPosted on

Peste două luni RADET începe furnizarea căldurii. Aceasta este vestea dată astăzi constănțenilor de către directorul general interimat al instituției, Nela Ștefan. Ea a precizat că pregătirile au început deja, de la verificări ale instalațiilor verificări metrologice.

”Sunt consumatori care doresc să aibă un alt sistem de încălzire, numai că trebuie parcurse câteva etape prevăzute de legislație”, a declarat directorul tehnic RADET Constanţa, Liviu Popa, în cadrul unei conferințe de presă.

Cum poți să te rebanșezi? Procedura poate fi luată de pe internet sau o puteți CUMPĂRA de la registratura RADET, care o vinde pentru 10 lei. Procedura aceasta este reglementată atât de legile naționale, cât și de o hotărâre a Consiliului Local Constanța. Dacă nu le respectați, veți plăti o amendă de 1.000 de lei și veți fi obligat să readuceți instalația la starea inițială, a spus ieri directorul tehnic RADET Constanţa, Liviu Popa. Din 2006 s-a schimbat legislația, care spune că cine nu a făcut debranșări în bloc până atunci nu o mai poate face, decât dacă decide toată legislația acest lucru. Popa a mai spus că nu e corect ca cineva să se debranșeze, pentru că beneficiază căldură prin planșee, de la vecini, și pentru că cei branșați la sistemul centralizat plătesc și căldura de la subsol. În ciuda piedicilor puse de RADET, în acest an s-au înregistrat circa 900 de cereri de debranșare.

Există o speranță. Dacă în municipiu, la fel ca în marea majoritate a orașelor mari din România, ar exista un sistem integrat – sursă, transport, distribuție și furnizare – atunci se poate face politică și strategie de funcționare și de investiții pe termen lung, astfel încât să poți să micșorezi costurile, să investești și în sursă, și în transport și în distribuție.

Aceasta a precizat că și fondurile europene au fost ghidate mai ales către CET-uri. RADET nu a putut să primeacă astfel de fonduri. Șefa RADET speră că odată cu preluarea CET-ului de către RADET lucrurile se vor schimba.

„Acum o săptămână s-a semnat proiectul de divizare asimetrică a Electrocentrale București și din el s-a desprins Electrocentrale Constanța, respectiv CET Palas, și Eectrocentrale Titan. Acum sunt în faza de înregistrate a soscietăților nou înființate. Durează puțin în instanță, și apoi trecerea lor la primării și fuziunea cu RADET”, a explicat Nela Ștefan. Procesul ar trebui să se finalizeze în octombrie, dar nici măcar directorul RADET nu crede în acest termen.

Veste proastă vine acum: prețul gigacaloriei va fi și anul acesta de 358 de lei sau, și mai rău, ar putea crește. ”Ne-am dus cu rugăminți la primărie. Poate găsesc fonduri. În afară de ajutorul de încălzire pentru familiile cu venituri mici, poate găsește resursă măcar o mică parte să compenseze și pentru toți consumatorii din sistemul centralizat. Încă se fac socoteli, că e un buget acolo, că e un buget acolo. Sperăm să fie și să rămână la nivelul acesta, pentru că riscăm să cumpărăm mai scump de la sursă”, a spus Nela Ștefan. Din prețul de 358 de lei, sub 100 de lei aparține RADET, restul CET-ului.

Directorul RADET pare că s-a inspirat din campania Asociației Constanța Ia Atitudine, care a demarat în iarna trecută o campanie de strângere de semnături pentru inițierea unui hotărâri de consiliu local, care să prevadă subvenționarea uniformă a gigacaloriei. ”Mazăre se folosește de ajutoarele pentru căldură, ca și de pachetele pentru pensionari, ca de o armă politică. E timpul să ne asculte și pe noi, cei din banii cărora își permite să acorde ajutoare sociale”, a spus recent președintele ACIA, Andrei Popescu. Campania de strângere de semnături va fi reluată în forță în toamnă.

Primarul Radu Mazăre a promis încă din 2011 că va construi un nou CET. ”Cred că provocarea mandatului următor este ajungerea în casele oamenilor cu o gigacalorie mai ieftină”, spunea Mazăre atunci. În 2011, gigacaloria la Constanța costa 150 de lei. Acum, reamintim, este 358 de lei.