New York-ul i-a descoperit pe „afaceriștii” români

Categories Escală în alte lumi, trimitere dreaptaPosted on

New York-ul i-a descoperit pe „afaceriștii” români

România a „exportat” în Statele Unite ale Americii metode noi de a face bani. Din păcate, nu este vorba de jocuri la bursă sau rețete miraculoase, ci de binecunoscutele – de noi, cel puțin – „afaceri” din cerșit.

New York-ul a făcut cunoștință cu afaceriștii români. De mai multe zile, persoane bine îmbrăcate sunt văzute înmânând șoferilor, în aglomerațiile din trafic, cărți lucioase cu povestea tristă a unui băiețel aflat pe moarte, pe nume „Bora Daniel”.

Americanilor li se cere să-și deschidă inima și portofelele, relatează New York Post, publicația de peste Ocean ajungând, în urma unor investigații coordonate de Candice M. Giove, la concluzia că „Bora Daniel” este un băiat de 11 ani care a murit de cinci ani, astfel că eforturile de a strânge bani pentru „tratamentul” său nu sunt justificate.

„Sunt sigură că au câștigat astfel mulți bani”, a spus Cynthia Way, care a primit o carte similară în Maryland, în 2006.
Children of Babel Inc., o organizație nonprofit fondată de Traian Stan, este în spatele unei operațiuni telefonice în care se solicită ajutor pentru „Bora Daniel”, care ar suferi de o boală a sângelui și care ar avea nevoie de 100.000 dolari pentru efectuarea unui transplant de măduvă osoasă.

Numărul de mobil al lui Stan, numărul de telefon al unui oarecare Stevan Jelic și un număr de cont bancar sunt printate pe un card separat, pe care gruparea îl prezintă doar atunci când persoanele dornice să ajute încep să pună întrebări incomode.

Numai că Stevan Jelic, în vârstă de 53 de ani, care locuiește în Lower East Side, a negat că are cunoștință de vreo astfel de acțiune de caritate. „Este numărul meu de acasă”, a spus el. „Nu am nici o legătură cu așa ceva. Este cumva o păcăleală?”, a întrebat el, afirmând că va reclama la poliție această situație.

Paradoxal însă, o femeie care locuiește cu Jelic, Antoaneta, este înregistrată în actele organizației  drept contabil.

Steven Jelic

A „ajutat” un copil care a murit acum cinci ani!

Între timp, Traian Stan a povestit, fără jenă, unui reporter al New York Post că a contribuit la îmbunătățirea situației băiatului bolnav, un copil din România. „Vrei să mergi la bancă? El are nevoie de mulți bani pentru transplant”, a spus el.

Un sfert de oră mai târziu însă, Stan a sunat înapoi pentru a spune că băiatul și-a revenit și că nu mai are nevoie de bani. „Dacă vezi pe cineva pe stradă, sună la poliție. Eu nu știu nimic, nu sunt implicat”, a spus el.

Un apropiat de-al său, care uneori purta haine oficiale, a oprit în mai multe zile șoferii în New Jersey, un oraș apropiat de New York, cerându-le oamenilor să ajute un adolescent, în timp ce Stan aștepta la un semafor. „Unde este copilul?”, a întrebat șoferul, iar cerșetorul a spus „la spital” și a fugit.

Aceleași persoane din grupare au fost văzute împărțind cărți, folosind același limbaj și acționând similar, pentru un alt copil aflat pe moarte, ale cărui identitate și stare de sănătate nu au fost confirmate.

Children of Babel Inc., care utilizează adresa lui Traian Stan din Glendale, la care stă acum vicepreședintele asociației, Corina Heidl, nu a plătit niciodată taxe de la înregistrarea organizației, în 2009, în New York. Adresa respectivă este utilizată de Stan și pentru o altă afacere a sa, Bell Sirim.

Recomandare

Președintele unei organizații de caritate oficiale, recunoscută în SUA, Daniel Borokoff, a recomandat scepticism atunci când este vorba de donații cerute pe stradă. „Acești bani ar putea folosi efectiv pentru a ajuta un alt copil care are într-adevăr nevoie de transplant de măduvă osoasă. Este o rușine”, a spus Borokoff. (T.F.M.)

Fotografii de Florin EȘANU